İş dünyası Varna Zirvesi'nden umutlu
Varna'da yapılacak zirve AB ile ilişkilerin yeniden rayına oturtulması açısından önem taşıyor. İş dünyasının çözüm beklediği konuların başında vize serbestisi ve gümrük birliğinin güncellenmesi geliyor.
Türkiye-AB zirvesi için geri sayım başladı. 26 Mart'ta Varna'da yapılacak zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile bir araya gelecek. Zirve TÜSİAD, İKV, TİM, UND, MÜSİAD, gibi Türk iş dünyasının da en önemli gündemlerinden biri. Sektör temsilcileri, AB ile uzun süredir gündemde olan ve çözüm bekleyen konularda toplantıda ilerleme sağlanabileceği görüşünde. İş dünyası, bu pazartesi yapılacak toplantıda vize serbestisi ve gümrük birliğinin güncellenmesi gibi konularda somut adımlar bekliyor. Zirve'nin sınır geçiş sorunlarının yoğun şekilde yaşandığı Bulgaristan’da gerçekleşecek olması, Türk taşımacılarını da ayrıca umutlandırdı. Nakliyecilerin yapılacak toplantıdan ön öncelikli beklentisi AB ile Türk ihraç mallarının taşınması konusunda yaşanan kota, geçiş ücreti ve vize sıkıntılarının çözümlenmesi konusunda somut adımlar atılması.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, zirvenin her iki taraf için de önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “İlişkiler yeniden AB ve Türkiye vatandaşları için olumlu enerji kaynağı olabilir. Demokrasi değerleri, özgür toplum, ekonomik refah, teknoloji devrimi, sosyal ilerleme ve güvenlik boyutlarında AB hedefi Türkiye için temel bir milli menfaattir. AB için ise, Türkiye’nin üyelik sürecinde başarı ile ilerlemesi temel bir küresel güç konusu. Vizenin serbestleştirilmesi sürecinin tamamlanması, gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılması, güvenlik ve göç alanında işbirliğinin sürdürülmesi ve derinleştirilmesi, dijital ekonomi ve enerji politikalarında uyumun artırılması ve tüm bu alanlarda sağlıklı, sürdürülebilir ilerlemenin temelini oluşturan demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü… Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin bu maddeleri içeren kapsamlı bir gündeme ihtiyacı var.”
'Gümrük birliği güncellenmeli'
Zirvenin hem Türkiye hem de AB için büyük önem taşıdığını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gümrük birliğinin güncellenmesi konusuna ihracatçılar olarak özel bir önem veriyoruz. Güncelleme ile anlaşma kapsamına dâhil edilmesi düşünülen kamu alımları, yatırımlar ve tarım gibi başlıkların, hem ülkemiz hem de AB’ye önemli katkılar sağlayarak ekonomik bağlarımızı çok daha ileri bir seviyeye taşıyacağını biliyoruz. Kota ve geçiş belgesi uygulamalarının da zirvede ele alınarak en kısa sürede kaldırılması ve ve vize serbesti en büyük beklentilerimiz arasında" dedi.
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da zirvenin AB ile ilişkilerin yeniden rayına oturtulması açısından önem taşıdığına vurgu yaparak, "Özellikle vize serbestliği ve gümrük birliğinin güncellenmesi konularında ilerleme bekliyoruz. Bu konuda bir yeşil ışık yakılması Türkiye AB ilişkilerinin havasını olumlu yönde etkileyecek. Gümrük birliğinin güncellenmesi konusun AB iş dünyası da beklenti içerisinde"dedi.
'Vizeler tamamen kaldırılmalı'
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, AB’nin vize politikasında değişikliğe giderek çeşitli kolaylıklar getirmesinin Türkiye için olumlu bir gelişme olduğunu ancak, vize ücretlerinin artırılmasına yönelik düzenlemenin ise oldukça düşündürücü bir konu olduğunu söyledi. Kaan, "Vize başvurusunun maliyetleri, sadece başvuru ücreti ile sınırlı değil. Bununla birlikte birçok ek kalem de mevcut. Bu kararın tekrar gözden geçirilmeli. Çok sayıda vatandaşımız Avrupa ile iş yapıyor. Avrupa’ya yatırım yapıyor ve bundan dolayı sık sık seyahat etmek durumunda kalıyor. vizelerin kaldırılması Türkiye için kesin bir çözüm olacak" dedi.
Nakliyeciler İhracatı yavaşlatan kota ve geçiş belgesi sorununa çözüm bekliyor
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, 26 Mart zirvesinin, bir önceki görüşmeye göre daha planlı ve kapsamlı olması, sınır geçiş sorunlarının yoğun şekilde yaşandığı Bulgaristan’da gerçekleşmesi sebebiyle Türk taşımacıları içinde ayrı bir önem taşıdığına vurgu yaptı. Nuhoğlu, "Zirvede sektör olarak beklentilerimizin başında, AB ile Türk ihraç mallarının taşınması konusunda yaşanan kota, geçiş ücreti ve vize sıkıntılarının çözümlenmesi adım atılması var. Avrupa Komisyonu tarafından bağımsız kuruluşlara yaptırılan araştırmada kotaların kaldırılması halinde, Türkiye ile AB arasındaki ticaretin toplamda 3.5 millyar euro artacağı açıklanmıştı. TİM ve UND işbirliği ile Macaristan’da ve Avusturya’da açılan davalarda Avrupa Birliği Adalet Divanı geçiş ücretleri ile ilgili kararını Türk taşımacılarının lehine olacak şekilde vermiş durumda. Bu önemli Adalet Divanı kararı, Avrupa’nın tamamının uyması zorunlu olan bir karar niteliğinde. Varna'da alınacak kararlarla AB ile Türkiye arasındaki ticaretin önündeki engellerin tamamıyla kaldırılmasını bekliyoruz" dedi. Nuhoğlu, Bulgaristan sınır kapılarında yaşanan beklemelerin en önemli nedeninin olan Bulgar sınır gümrük idarelerindeki yetersiz kapasitenin arttırılması konusunda olduğuna dikkat çekti.
Dünya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.