İSG’deki müşteri memnuniyeti havayolu devlerini çekti
Sabiha Gökçen Havalimanı’na son yıllarda yolcu ve havayolu açısından yoğun ilgi gösterilmesinin ardında birçok neden var. Bunlar havalimanına kolay...
Sabiha Gökçen Havalimanı’na son yıllarda yolcu ve havayolu açısından yoğun ilgi gösterilmesinin ardında birçok neden var. Bunlar havalimanına kolay ulaşım imkanı olması, rötarsız uçuşlar yapılması, terminal içinde operasyonel rahatlık gibi nedenler olarak sıralanabilir. Ancak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın başka bir avantajı var ki, son yıllarda uluslararası havayolu şirketlerinin de gözünden kaçmadı: Müşteri memnuniyeti…
Uluslararası havayolu devlerinin Sabiha Gökçen Havalimanı’na yaptığı uçuşlardaki artışın, tamamen müşteri memnuniyetinden kaynaklandığını söyleyen İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Gökhan Buğday, yatırımlarının da bu yönde olduğunu dile getirdi. “Biz yolculara müşteri olarak bakmıyoruz onları misafirlerimiz olarak görüyoruz” diyen Buğday, sözlerini şöyle sürdürdü: “Havalimanımızı kullanan yolcu ve havayolu şirketlerinin memnuniyetinin bizim için çok önemli olduğunu öncelikli bir unsur olduğunu vurgulamak isterim. Biz yolcuların memnuniyetini artırmak için İSG olarak havalimanımızı kullanan havayolu şirketleri ile koordineli çalışıyoruz. Havayolu şirketleri ile toplantılar yaparak onların isteklerini ve neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Yatırımlarımızı zaten yolcuların memnuniyetini artırmak için yaptık. Çok başarılı bir marketing ekibimiz var havayolu şirketlerine hazır data ile gidiyoruz.”
“KISA ZAMANDA ÇOK YOL KAT ETTİK”
Sabiha Gökçen Havalimanı’nı devraldıkları 2008 yılından bu yana büyük bir mesafe kat ettiklerini söyleyen CEO Gökhan Buğday, İSG’yi bu güne getiren kilometre taşlarını anlattı: “Limak Yatırım (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 1 Mayıs 2008 tarihinde, mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığında devraldı. Devraldığımız zamandan itibaren kısa zamanda çok yol kat ettik. Sabiha Gökçen Havalimanı; 3 yılda 4.3 milyondan, 13.7 milyona ulaştı.”
İSG’DEN 118 NOKTAYA UÇUŞ ÖZGÜRLÜĞÜ
Havalimanı’nın gelişim sürecini Lojistik Ekipmanlar okuyucularıyla paylaşan Gökhan Buğday, yeni terminal binasının başarıdaki payına dikkat çekti. Buğday, sözlerine şöyle devam etti: “İSG’nin, 100 milyonlarca Euro’luk yatırım yapması sonrasında, İstanbul Sabiha Gökçen’in hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 230 bin metrekarelik yeni terminal binası ve ekleri uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ile çevreci bir yapı olarak inşa edilerek 2009 sonunda hizmete alındı. 2001 yılında 47 bin olan yolcu sayısı; 2009 yılında 6.6 milyon yolcuya, 2010 yılında 11.6 milyon yolcuya, 2011 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 18’lik artışla 13.7 milyon kişiye ulaştı. 47 havayolu şirketiyle, hali hazırda dış hatlarda 87, iç hatlarda 31 noktaya uçuş gerçekleştiriyoruz.”
İSG, HAVACILIKTA BÜYÜME ADINA DAHA ÖNEMLİ BİR ROL ÜSTLENECEK”
2011 yılının ilk 9 ayında toplam 10 milyon 491 bin 082 olarak gerçekleşen yolcu sayısının, 2012 yılının aynı döneminde yüzde 8’lik bir artışla 11 milyon 361 bin 818 olduğunu söyleyen Buğday, “Öte yandan geçen yıl Ocak-Eylül döneminde 6 milyon 980 bin 276 olan iç hat yolcu sayısı, 2012 yılının Ocak-Eylül döneminde 7 milyon 513 bin 884 olarak gerçekleşti. Buna göre toplam iç hat yolcu artışı yüzde 8 oldu. Aynı şekilde söz konusu dönemde 3 milyon 510 bin 806 olan dış hat yolcu sayısı ise yüzde 10 artışla 3 milyon 847 bin 934 rakamına ulaştı” diye konuştu. Artan talebi karşılamak için sürdürdükleri projeleri de anlatan Buğday, “İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı için bir kilometre taşı olma özelliğine sahip olan ikinci pist projesi sayesinde, İkinci pistin tamamlanmasıyla birlikte havalimanının halen saatte 35 civarında olan saatlik uçak kapasitesi 70’e çıkacak ve aynı anda iki uçak inip kalkabilecek. Böylece Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul hava trafiğini rahatlatma ve havacılıkta büyüme adına çok daha önemli bir rol üstlenecek” ifadelerini kullandı.
HEDEF: YOLCU SAYISINI ARTIRMAK
Sabiha Gökçen Havalimanı ile kısa süre önce başlayan yolculuklarında çok hızlı şekilde yol almanın haklı gururunu yaşadıklarını söyleyen Gökhan Buğday, terminal işletmeciliğini, uçuş operasyonu, güvenlik, yiyecek-içecek servislerini kapsayan bir hizmet bütünü olarak gördüklerini kaydetti. İSG’nin hedeflerinden de bahseden Buğday, “En önemli hedefimiz; İkinci pistin tamamlanmasıyla birlikte, 2009 ve 2010 yılında dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı unvanına sahip olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda yolcu sayımızı ve hizmet kalitemizi aynı oranda arttırmak” dedi.
“Ödüller bizi motive ediyor”
“Sabiha Gökçen Havalimanı işletmesini devraldığımız süreden itibaren yaklaşık 4.5 yıllık sürede birçok önemli ödüle layık görüldü... İki yıl arka arkaya dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı olduk, ‘Dünyanın En İyi Havalimanı’ ödülü başta olmak üzere çok sayıda önemli unvana sahip olduk... Almış olduğumuz bu ödülleri, doğru işler yaptığımızı göstermesi açısından son derece motive edici buluyorum. Bundan sonraki dönemde de çalışanlarımızla, hep beraber İSG’yi daha iyi yerlere taşımak için çalışmalarımıza devam edeceğiz...”
[gallery order="DESC" columns="2"]
Funda BİNGÖL - LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.