İslam ülkeleriyle sınırsız ticaret
'İslam Konferansı Örgütü Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (Trade Preferential System among the Member Countries of the Organisation of Islamic...
'İslam Konferansı Örgütü Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi (Trade Preferential System among the Member Countries of the Organisation of Islamic Conference-TPS-OIC)' projesi, çerçeve anlaşmasının imzalanmasından 26 yıl sonra hayata geçiriliyor. Tercihli Ticaret Sistemi Çerçeve Anlaşması, ülkeler arasında, aşamalı biçimde gümrük tarifelerinde indirimler yapılmasının yanı sıra ticareti zorlaştıran tarife-dışı engellerin azaltılmasını ve zamanla kaldırılmasını öngörüyor. Tercihli ticaret sisteminin uygulamasını sağlayacak çalışmaları yürütmek üzere, anlaşmayı onaylayan 18 ülkenin temsilcilerinin katıldığı Ticaret Müzakereleri Komitesi'nin projeyi yaşama geçirecek menşe kuralları anlaşması eylülde Ankara'da imzalanacak. Tercihli ticarete geçişin yasal altyapısı tamamlanmış olacak. İslam ülkeleri arasındaki ticaretin ilk defa avantajlı bir rejimle, ortak kurallar zemininde yapılması sağlanacak. Sistemin kapsamı gelecekte daha da genişletilebilecek ve İslam ülkeleri arasında malların, hizmetlerin ve sermayenin serbestçe hareket edebileceği bütünleşmenin aşamalı biçimde oluşturulmasının önü açılacak.
Tarifeler, kademeli indirilecek
İslam ülkeleri arasında, tarife indirimlerinde kullanılacak yöntemi ortaya koyan Tercihli Tarife Protokolü'nde (Pretas) yürürlük için onay sürecinde bulunuluyor. Bu çerçevede, taraf ülkelerin, toplam gümrük tarife satırlarının yüzde 7'sinde dört yılda eşit dilimler halinde (en az gelişmiş ülkeler için altı yıl) gümrük vergisi indirimine gitmeleri sağlanacak. İndirime konu olacak tarife satırlarında tarife-dışı ve tarife benzeri engellerin tamamı kaldırılacak. Söz konusu indirimler sonucunda, tarife satırlarından gümrük vergisi yüzde 25'in üzerinde olanların gümrük vergileri yüzde 25'e, yüzde 15 ile 25 arasında olanların yüzde 15'e, yüzde 10 ile 15 arasında olanların ise yüzde 10'a düşürülecek. Protokol kapsamındaki özel bir düzenleme ile isteyen ülkelere, normal tarife indirimi yöntemiyle yapılan indirimin de ötesine geçecek, daha ileri düzeyde bir tarife indirimine gitme hakkı tanındı. Böylece, ekonomik gelişmişlik seviyesi daha yüksek olan üye ülkeler, gönüllülük esasına dayalı olarak kendi aralarında daha kapsamlı bir liberalleşmeye gidebilecek.
ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.