İsmet Yılmaz Lojistik ADR’li döneme hazır
15 yıldan daha uzun bir süredir ADR’li araçlarıyla kimyasal madde taşıyan İsmet Yılmaz Lojistik, ADR’li araçların zorunla hale geleceği 1 Ocak 2014...
15 yıldan daha uzun bir süredir ADR’li araçlarıyla kimyasal madde taşıyan İsmet Yılmaz Lojistik, ADR’li araçların zorunla hale geleceği 1 Ocak 2014 için şimdiden hazır…
Ülkemizde yılda 30 milyon tonluk kapasiteye ulaşan tehlikeli madde taşımacılığı pazarı, çok önemli bir gelişmenin eşiğinde. 48 ülkede yürürlükte olan Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına ilişkin Avrupa Anlaşması Konvansiyonu’na (ADR) 1 Ocak 2014’te Türkiye de dahil olacak. Düzenlemeyle birlikte, ADR belgesine sahip olmayan şirketlere tehlikeli madde taşıma izni verilmeyecek. Türkiye’de ve kimyasal madde taşımaları için üretilen ilk ADR belgeli tanker - yarı römorku satın alan firma olan İsmet Yılmaz Lojistik, uygulamanın yürürlüğü girmesi için gün sayıyor. Çünkü şirket, kimyasal madde taşımalarını zaten 15 yıldır ADR’li araçlarıyla yapıyor.
“OCAK 2014 TARİHİ ADR İÇİN BİR MİLAT OLSUN”
ADR zorunluluğunun sektörün sağlıklı büyümesi açısından son derece önemli olduğunu söyleyen İsmet Yılmaz Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Numan Kahraman, Türkiye’de T9 belgesine sahip ilk üç firmanın içinde olduklarını da hatırlattı. Avrupa’dan yüklediği kimyasal yükü, araç değiştirmeden Ortadoğu’ya kadar taşıyabilecek tek Türk firması olduklarına dikkat çeken Kahraman, “Avrupa’daki regülasyonlarla Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerindeki regülasyonlar daha farklı. Biz, İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerin standartlarına uyan bir altyapı ve araç donanımıyla hizmet veriyoruz. Şimdiye kadar şirketler kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Ülkemizde bu konuyla ilgili belirlenmiş bir standardın olmaması kafa karışıklığına yol açıyordu. Şimdi herkes 1 Ocak 2014’ü kendine milat olarak kabul edecek ve çalışmalarını, yatırımlarını o yönde gerçekleştirecek. Tabi ki bunu yaparken bir altyapı gerekiyor. Ülkemiz bu altyapıyı hazırlama konusunda geç kaldı. Sektöre, bunun duyurusunu zamanında yapmadığı için yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bir takım aksamalar yaşanacağını düşünüyoruz. Halihazırda ülkemizde kullanımda olan ADR ye uygun nitelikte üretilmemiş bir çok çekici ve tanker yer alıyor. Söz konusu araçlar ile tehlikeli kimyasal maddelerin taşınmasına devam ediliyor. Yeni mevzuatlarımız çerçevesinde bu araçların ne şekilde ve nasıl belgelendirileceğini yaşayarak göreceğiz. Biz biliyoruz ki ADR niteliklerine göre üretimi gerçekleşmemiş olan motorlu veya motorsuz araçların ADR belgesi/T9 ile sertifikalandırılması gerçekleştirilemez. Yeni düzenlemenin hayata geçmesi için nakliyeciye en 6 aylık bir ek süre verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
“KİMYASAL TAŞIMAK TECRÜBE GEREKTİRİYOR”
Karayolu, denizyolu ve demiryolundan oluşan geniş yelpazede sunduğu taşımacılık çözümleriyle birçok yerel ve küresel şirketin tercihi olmayı başardıklarını söyleyen İsmet Yılmaz Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Harun Yılmaz, kimyasal madde taşımacılığının tecrübeli ellerde dikkatle yapılması gerektiğini kaydetti. Normal taşımalara göre yükleri konusunda çok daha hassas davranmaları gerektiğini aktaran Yılmaz, “Hangi yükün hangi koşullarda taşınacağını, hangi kimyasal maddenin neyle tepkimeye gireceğini bilmek çok önemli. Burada da devreye tecrübe giriyor” diye konuştu. Dökme kimyasal madde taşımacılığında yılların getirdiği birikimle sorunsuz hizmet verdiklerini söyleyen Yılmaz, “İsmet Yılmaz Lojistik, sahip olduğu AB Normlarındaki ADR’li araç ve ekipmanlar ile yurtiçi ve uluslararası alanda tehlikeli veya zararsız likit kimyasal maddelerin taşımacılığını gerçekleştiriyor ve bununla beraber likit gıda maddelerinin taşımacılığı ve tank konteyner taşımacılığı ile faaliyette bulunuyor. Şirketimiz, yapacağı yatırımları da sektör veya ülke ihtiyaçlarını belirleyerek gerçekleştiriyor. Bu çerçevede ülkemizde ADR uygulaması yapılmadığı dönemlerde bile tüm araç ve ekipman yatırımlarını AB standartlarında ve ADR regülasyonlarına göre gerçekleştirdi. Bu bağlamda 2013 yılı içerisinde yine ADR’li çekici ve yarırömork yatırımı gerçekleştirildi. Bu yıl gerçekleştirilen araç yatırımı ile birlikte teknolojik altyapısına da yatırım yapmış ve uygulamaya almıştır. İnsana dayalı hataların ortadan kaldırılmasının hedeflendiği RFID Teknolojisi ile araç kontrol yöntemleri ve bağlı yazılımlarını oluşturulduk. Uydu takip sistemini tasarladık, cihazlarından yazılımına kadar bize ait olan bir uydu takip sistemi oluşturuldu, tüm faaliyetlerimizin takibi için yazılım yatırımı tamamladık. Buradaki hedefimiz, müşterilerimizin minimum stok maliyeti ile maksimum iş gücüne sahip olmalarını sağlamalarında yardımcı olmak. Bunu siparişlerini geçtiklerinde araçlarına ne kadar yüklendiğini, eş zamanlı konumların, tahmini varış sürelerini görmelerini sağlayarak sürdürülebilir kesintisiz entegre lojistik hizmeti sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.