İstanbul Boat Show, yarın ziyaretçilere açılıyor
Uluslararası İstanbul Boat Show'da, fiyatları 30 bin TL ile 9 milyon avro arasında 280 tekne görücüye çıkıyor. American Express ana sponsorluğunda NTSR...
Uluslararası İstanbul Boat Show'da, fiyatları 30 bin TL ile 9 milyon avro arasında 280 tekne görücüye çıkıyor.
American Express ana sponsorluğunda NTSR Fuarcılık tarafından düzenlenen ve bu yıl 31. yılını kutlayan Uluslararası İstanbul Boat Show, Marintürk İstanbul City Port Pendik'de VIP misafirlere ve basına özel açıldı. Fuarın resmi açılışı ise yarın yapılacak.
Türkiye'de ''deniz üstünde yapılan tek fuar'' olma özelliği ile öne çıkan Uluslararası İstanbul Boat Show'da 2013'ün en yeni mega yat, yelkenli ve motoryat tasarımları görücüye çıkıyor. Sektörün Türkiye'deki en büyük yat fuarı olan İstanbul American Express Boat Show'da bu yıl, yelkenli, sürat tekneleri, mega yat, motor yatların dışında Katamaranlar da öne çıkıyor. Büyüklükleri 4-50 metre arasında değişen 280 adet yerli ve yabancı tekne tasarımının sergilendiği İstanbul Boat Show, bu yıl 80 bin ziyaretçiyi ağırlayacak.
Fuarın en pahalı teknesi, Cobra Yachting tarafından üretilen ''Cobra MS Infinity oldu. Fiyatı 9 milyon avro olan 46 metre uzunluğundaki mega yelkenli, iç ve dış yaşam mahallerinin genişliği ve farklı tasarımıyla öne çıkıyor.
Haziran ayında Monaco'da görücüye çıkan ve İstanbul Boatshow'da ilk kez Türkiye'de sergilenecek olan Cobra MS Infinity, birçok misafiri bir arada ağırlama imkanı sunuyor. Yatta, biri VIP, 2'si ana kamara, 4'ü konuk olarak konumlanan kamaralar bulunuyor. Ana kamara 45 metrekare, VIP kamara 40 metrekare ve misafir kamaraları 20 metrekare alanlara sahip.
Fuarda görücüye çıkmaya hazırlanan lüks mega yatlar, motoryat ve yelkenliler ortaya çıktıkça global krizde dahi sektör özellikle mega yat üretiminde yüzde 8 büyüdü. Mega yat üretiminde önemli bir yere sahip olan Türkiye'nin 2013 yılı hedefinde mega yat üretiminde yüzde 80 artış bulunuyor.
NTSR Fuarcılık Fuarlar Grup Direktörü Esin Aslıhan, 31 yıldır yatçılık sektörünün en önemli buluşma noktası olan Uluslararası İstanbul American Express Boat Show Fuarı'nda denizcilik ve yatçılık sektörünün üretici ve ithalatçı konumundaki en önemli firmaları, sivil toplum örgütleri, ürün, hizmet ve projeleri ile fuarda yer aldıklarını belirtti. İstanbul American Express Boat Show Fuarı'nın Türkiye'deki en büyük ve ticaret hacmi en geniş fuar olduğunun altını çizen Aslıhan, ''Boat Show'da 200'ün üzerinde firma ile 600'e yakın yerli ve yabancı marka temsil edilmektedir. Fiyatları 30 bin TL ile 9 milyon avro arasında olan 280 tekne görücüye çıkacak. Her yıl, fuarı 60 binin üzerinde ziyaretçi izliyor. Yüksek standartlara sahip yat inşasının önemini kavrayan tersaneler, ihraç pazarlarını hedefleyerek, müşterilerin taleplerini gerçekleştirmek için kendilerini yeniden organize etmeye başladılar. Bu girişim, mega yat inşacıları için olduğu kadar yan sanayiciler için de bir dönüm noktası olarak karşımıza çıkıyor'' ifadelerini kullandı.
-''Mega yat inşasında büyük ilerleme kaydettik ve dünyada 3. sırada yer alıyoruz''-
Aslıhan, mega yatın öneminin denizin Eiffel kulesi, gökdeleni olmak gibi bir iddiadan gelmesinden kaynaklandığını belirterek, ''Mega yatlar, resim veya heykel gibi yapılır. Tasarım ve gelişim süreci izler, vizyon ifade eder. Kültüre ve endüstriye ait bir iddiadır. Türkiye'nin en güçlü yanı mega yat sektöründe, ilk 10 ülke arasında yer almasıdır. Sektördeki diğer lider 9 ülke, dünyanın gelişmiş ülkeleridir'' dedi. Türk tersanelerinin kimyasal tanker ve mega yat inşası konusunda marka haline geldiğine işaret eden Aslıhan şu değerlendirmelerde bulundu:
''Özellikle mega yat inşasında büyük ilerleme kaydettik ve dünyada 3. sırada yer alıyoruz. İhracat rakamları 2004 yılında 685 milyon, 2005 yılında 1 milyar 250 milyon dolar. 2006 yılında yüzde 5'lik büyüme kaydediliyor. 2011 yılında ise ihracat rakamlarımız 2 milyar dolara yaklaşarak 1 milyar 777 milyon dolar oluyor. 20 metre üzeri teknelere baktığımızda senede en az 25 tane denize indiriliyor. Bir teknenin ortalama fiyatı 1 milyon 300 bin avro. Bu pazarın büyüklüğü de 30 milyon avroyu buluyor. Üretimin yüzde 50'si yurt dışına gidiyor. İtalya, Fransa, İngiltere, Amerika, İsrail ve Kuveyt'ten talep yüksek.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.