İstanbul Havalimanı'na ne inebildiler, ne kalkabildiler

İstanbul Havalimanı'na ne inebildiler, ne kalkabildiler

İstanbul'da son 72 saattir etkili olan yağış ve şiddetli rüzgar nedeniyle hava trafiği kilitlendi. Dün İstanbul Havalimanı dünyada en fazla rötarın yaşandığı ikinci havaalanı oldu

İstanbul'da üç gündür etkili olan sağanak yağış ve şiddetli rüzgar, hava trafiğini olumsuz etkiliyor. İstanbul Havalimanı'na iniş yapamayan uçaklar Marmara denizi üzerinde tur atmak zorunda kaldı.  Uçaklar ortalama 37 dakika gecikmeli iniş yaparken, kalkışlar da ortalama 47 dakika rötarlı gerçekleşti. Flightaware.com’un verilerine göre dün İstanbul Havalimanı’nda 225 rötar gerçekleşti. Bu sayısı da tüm uçuşların yüzde 40’ına denk geliyor.

Bugün de sabah saatlerinde pek çok uçak gecikmeli olarak iniş yaptı. THY’nin Endonezya’nın Bali adasından kalkan ve 05.55’de inmesi planlanan uçağı dört saat rötarla İstanbul Havalimanı’na indi.

iga-rotarlar.jpg“PİSTLER İLE HAKİM RÜZGAR YÖNÜ UYUMLU DEĞİL”

rotarlar2.jpegGeçen nisan ayında açılan İstanbul Havalimanı’ndaki pistler ile hâkim rüzgar yönlerinin uyumlu olmadığını belirten ekoloji uzmanı Prof. Doğan Kantarcı, uçakların rüzgar nedeniyle havalimanını pas geçmesiyle ilgili şunları söyledi:

“Yeni havaalanında pistler kuzey-güney doğrultusunda planlandı. Dün akşam yaşanan 45 derece açılı poyraz fırtınası, kuzey-doğudan geliyor. Ne ona karşı inebilirsin ne de onun altında inebilirsin. Uçak inerken kanadıyla yalpa yapmaya başlar. Kanat yere vurur. Onun için inemiyorlar. Bu her zaman olacak. Alan alçak, etrafı sırt. Bu sırtta anafor yapıyor.”

Flightaware.com’un verilerine göre dün İstanbul Havalimanı’nda 225 rötar gerçekleşti. Bu sayısı da tüm uçuşların yüzde 40’ına denk geliyor.

Halil ATAŞ - SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.