'İstanbul-İzmir' para basacak

'İstanbul-İzmir' para basacak

İhaleyi kazanan konsorsiyumun bu geliri, 7 yıl olan inşaat süresinin çıktıktan sonra 15 yıl içinde kazanması öngörülüyor. "İzmit Körfez Geçişi...

İhaleyi kazanan konsorsiyumun bu geliri, 7 yıl olan inşaat süresinin çıktıktan sonra 15 yıl içinde kazanması öngörülüyor. "İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi" ihalesini, 22 yıl dört ay ile en düşük yapım ve işletme süresini veren Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Konsorsiyumu kazanmıştı. İhaleyi kazanan firma, bu süre sonunda inşaatı tamamlanan 377 kilometre otoyol ve 43 kilometre bağlantı olmak üzere toplam 420 kilometrelik kesimi bedelsiz olarak Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredecek.

Reuters'a açıklamada bulunan bir bankacılık kaynağı, İstanbul-İzmir otoyolu ihalesini kazanan konsorsiyumun, 23 milyar dolar gelir elde edeceğini ileri sürdü. İhalede 22 yıl dört ay ile en kısa yapım ve işletme süresini veren konsorsiyumun üyesi Göçay İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Eren, projenin bitirilme taahhüdünün yedi yıl olduğunu ve inşaat yatırım tutarının tahminen 6 ile 7 milyar dolar arasında olacağını belirtmişti. Gebze'den başlayacak, İzmit Körfezi'ni köprüyle geçecek olan otoyol, Bursa üzerinden Balıkesir'e geçerek İzmir'e ulaşacak. Otoyol 421 kilometre uzunluğunda olacak. Altı buçuk saat süren İstanbul-İzmir arası seyahat, otoyolun tamamlanmasıyla üç buçuk saate inecek. Projeyle yolun uzunluğu 140 kilometre kısalacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projenin en önemli unsurlarından birinin 3 bin metrelik asma köprü olduğuna dikkat çekiyor. "İstanbul Boğazı'nın ardından İzmit'e de gerdanlık takacağız." diyen Bakan, projenin de Türkiye'de bir seferde gerçekleştirilen en büyük tutarlı ihale olduğunu kaydetti. Projenin şartları arasında dikkat çekici bir başka madde de, proje kapsamında gerçekleştirilecek kamulaştırmanın bedelinin özel sektör tarafından üstlenilecek olması. Firma, kamulaştırma bedelinin yaklaşık 500 milyon dolarını cebinden ödeyecek. Türkiye'nin bugüne kadar yapılan en büyük ihalesi olan "İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi" ihalesine, "Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat" ortak konsorsiyumu itiraz etmişti. Konsorsiyumun avukatı Ayhan Yılmaz, ihaleyi kazanan grubun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını ileri sürerek itiraz etmişti. İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık ise itirazı daha önce değerlendirdiğini ve "hukuka aykırı bir durumunun" olmadığına karar verdiklerini belirtmişti.

PROJE 20 YILDIR GÜNDEMDEYDİ

20 yıldır gündemde olan ve yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılacak otoyol projesi için açılan ihaleye iki konsorsiyum teklif vermişti. Bu firmalar, "Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Konsorsiyumu" ile "Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Konsorsiyumu". İzmit Körfez Geçişi Projesi, 3 kez ertelendi. Önce 7 Ekim, sonra ek süreye ihtiyaç duyulduğundan 18 Aralık, daha sonra da ilgilenen firmaların "küresel kriz şartlarında kredi imkanlarının daraldığı" gerekçesiyle 9 Nisan'a ertelenmişti.

Firma tarafından yapım maliyeti karşılanacak olan köprü ve otoyollar 22 yıl 4 ay sonra bedelsiz olarak Karayolları Genel Müdürlüğü'ne geri devredilecek. Proje kapsamında inşa edilecek olan asma köprünün orta açıklığı yaklaşık bin 700 metre, toplam uzunluğu ise 3 bin metre olacak. Proje, 377 kilometre otoyol ve 43 kilometre bağlantı olmak üzere toplam 420 kilometrelik bir güzergahtan oluşacak. Bu arada konsorsiyumda yer alan Nurol Gayrimenkul'un İMKB'de işlem gören hisseleri yüzde 19,68 primle günün en çok artan kâğıdı oldu.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.