''İstanbul ve Deniz - İki Sevdalı''

''İstanbul ve Deniz - İki Sevdalı''

''İstanbul ve Deniz - İki Sevdalı''konulu sergi Kurtuluş tarihimizin önemli günlerinden 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma gününde Rahmi Koç Müzesi Lengerhane'de...

''İstanbul ve Deniz - İki Sevdalı''konulu sergi Kurtuluş tarihimizin önemli günlerinden 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma gününde Rahmi Koç Müzesi Lengerhane'de bölümünde açıldı.

Sergi, İstanbul Şehir Hatları İşletmesi Genel Müdürü Süleyman Genç, Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği Başkanı Ahmet Güleryüz ve Rahmi Koç Müzesi Genel Müdürü Ertuğrul Duru tarafından kalabalık bir misafir grubu huzurunda açıldı.

Sergide eski İstanbul boğaz ve yakın ilçelerin yolcu vapuru iskeleleri, o dönemde hizmet etmiş şehir hatları vapurlarının modelleri, denizcilikle ilgili objeler ve yaklaşık 70'e yakın siyah- beyaz belgesel fotoğraf ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

İstanbul Şehir Hatları İşletmesi Genel Müdürü Süleyman Genç'in açılışta yaptığı eski İstanbul, boğaz ve gemiler hakkındaki nostaljik anılarını içeren konuşması büyük ilgi topladı.

 

İlaç tüpü içinde saklanan gemi modeli

 

Sergilenen eserler arasında Ertuğrul Duru'nun yıllar önce yaptığı ve bir ilaç tüpü içinde sakladığı şehir hatları vapuru modeli, Ercan Küçüktaş'ın sökülüp jilet olmadan ilk ve son hali Tarabya vapuruna ait modelleri, Metin Önkol'un 1981-1984 yılları arasında Gezici Atatürk Müzesi halinde kullanılan nostaljik 1911 Kalender boğaz yolcu vapuru modeli ile Tamer Bora'ya ait İstanbul Boğaz vapur iskeleleri katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Kısa bir sıra önce kaybettiğimiz yıllarını gemi modelciliği üzerine vermiş Zafer Özcan'nın 1911 Kalender'in kardeşi olan Güzelhisar vapurunun ''Güzelhisar Ortaköy'de'' diaroması da ziyaretçilere duygusal anlar yaşattı.

Şehir Hatları Genel Müdürlüğü arşivlerinde bulunan eski şehir hatları gemi modelleri, flama bayrakları ve o yıllara ait fotograflarının da ziyaretçilerin beğenisine sunulan sergi, müze ziyaret saatleri süresince yaklaşık 3 ay ziyaret edilebilecek. 

Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, anı defterini imzalarken.

Ercan Küçüktaş'ın Tarabya modelleri



Metin Önkol'un 1911 KALENDER adlı eseri.

İstanbul'un şirin mekanları İSKELELER.

Şirket-i Hayriye'nin adisyonundaki rakamlar, ne kadar davetkar değil mi?

Gemi modelcileri ve ziyaretçiler birarada.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.