İstanbul'a tematik lojistik lisesi geliyor
İstanbul’da SEKTÖR-LİSE-ÜNİVERSİTE paydaşlarının katılımı ile Ulaştırma Hizmetleri öğretmenleri çalıştayı İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nde yapıldı.
UND, UTİKAD, Horoz Lojistik, lojistik basını ve İstanbul İl milli eğitim müdürlüğünün katılımıyla yapılan Lojistik öğretmenleri çalıştayında konuşan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür lojistik sektörünün kalifiye eleman ihtiyacı için gerekli olan Tematik Lojistik Lisesi için çalışmaların yapıldığını belirtti.
TEMATİK LİSE NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından son yıllarda meslek liselerindeki kaliteyi artırmak için özel yönetmelikle tematik liseler açılmakta.
Tematik lise bir alanda uzmanlaşmayı ön gören, bir alan üzerine kaliteli eğitim verilen meslek liseleridir. Tematik lise, belli bir alanda meslek konusunda birbirini tamamlayan en çok 3 farklı dal altında program yapan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine denmektedir. Tematik liselerde öğrenci kabulü diğer liselere nazaran beceri ve yeteneklere bakılmaktadır. Bunları test etmek için ise mülakat, fiziki yeterlilik, genel yetenek testleri ve mesleki beceriler gibi çeşitli testlere tabii tutulur. Ayrıca tematik liselere girmek için puan türleri olan 500 tam puan üzerinden değerlendirilmektedir. TEOG sınavı sonrasında ise %30 okul puanı ve %70 ise TEOG puanı oluşturarak öğrenci kabulü yapılmaktadır.
Türkiye’de tematik liseler yeni olduğu için belirli sayılarda açılmaktadır. Şuan Türkiye’de 16 civarında Tematik lise bulunmaktadır. Bu 16 tanesinin sadece 6 tanesi İstanbul’da olurken Ulaştırma Hizmetleri Alanı üzerine bir tematik lise mevcut değil.
LOJİSTİĞE FAYDASI
Bu liselerde bir çok destek devlet tarafından verilmekte, sektör-lise iş birliği teşvik edilmektedir. Sınıf mevcutları 30 ile sınırlı olup, okul senede bir defa kariyer günleri yapmak, ihtiyaç halinde sektör uzmanları tarafından dersler verdirmek gibi, sorumluluklarla tematik liseler yönetilmekte. Okul yönetimi, protokol yapılan özel sektör tarafından oluşturularak, bir nevi sektörün iki ayağı lise eğitiminin içinde olmakta.
ÖNCELİK MEHMET EMİN HOROZ MESLEK LİSESİNİN
Türkiye’nin ilk lojistik lisesi olan, halihazırda tematik mantığı ile açılan Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Horoz Lojistik’in 2006 senesinde açtığı bir lise. Mesleki Teknik Müdür Yardımcısı Serkan Gür Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi ve Horoz Lojistik ile protokol imzalanma aşamasında olduğunu belirterek müjdeli haberi sektöre vermiş oldu.
Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi daha önce lojistik üzerine Avrupa Birliği projeleri yapmış öğrencilerini Almanya, Belçika, Macaristan, Çek Cumhuriyeti gibi 15 Avrupa ülkesinde staj yaptırmş alanında oldukça başarılı bir lise.
BİR OKULDA 8 LOJİSTİK ÖĞRETMENİ
Çalıştayda Ulaştırma Hzmetleri öğretmenlerini temsilen konuşan Türkiye’nin ilk lojistik öğretmeni Ömer Sacar 2010 senesinde 2 arkadaşla göreve başlarken şu an bu sayıda öğretmeni yan yana görmenin çok güzel bir durum olduğunu belirtti. Mehmet Emin Horoz MTAL lojistik öğretmenleri olarak ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerinden fazlasıyla destek gördüklerini, önlerindeki engel ve sıkıntıların aşıldığını, Türkiye’de sektör-lise-üniversite üçgeninde iletişimin olduğu başka bir sektör olmadığının altını çizdi.
Çalıştayda bir çok öğretmenin mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ebru Demirci çalıştayların devamının geleceğini belirtti.
Çalıştay öğretmenlerin, akademisyenlerin, sektör temsilcilerinin masa çalışmaları ile iki oturum şeklinde sürdü.
Çalıştay sonunda İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ebru Demirci tarafından İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür’e adına Tema Vakfı tarafından dikilmiş fidan hediye edildi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.