İşte 1 milyonuncu Doblo

İşte 1 milyonuncu Doblo

Tofaş Fabrikası'nda düzenlenen törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tofaş’ın global krizin yaşandığı 2009 yılında 225 milyon Euro...

Tofaş Fabrikası'nda düzenlenen törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tofaş’ın global krizin yaşandığı 2009 yılında 225 milyon Euro yatırım yapmayı başardığını söyledi. Kriz sürecinde risk alarak, erken davranarak yapılan böyle yatırımların orta ve uzun vadede çok karlı yatırımlar olacağını vurgulayan Bakan Ergün şöyle dedi:

 

“Yeni Doblo projesiyle yıllık üretim 140 bin adete ulaşacak ve 8 yıl içerisinde de 6.3 milyar dolar döviz girdisi sağlanmış olacaktır. Yeni Doblo’nun geliştirilmesinde ağırlıklı olarak Türk ürün geliştirme ve tasarım uzmanlarının çalışmış olmaları ayrıca sevindiricidir. Zira bu durum, Tofaş ve yerli yan sanayinin araç geliştirme kabiliyetini de ciddi anlamda artırmıştır.”

 

‘DÜNYANIN EN KUSURSUZ OTOMOBİLLERİ’

 

Türkiye’nin üretim ve montaj konusunda dünyanın en iyi ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Bakan Nihat Ergün şözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Sıfır hataya yakın üretim yapan arkadaşları kutluyorum. Dünyanın en kusursuz otomobilleri Türkiye’de üretilmektedir. Ancak Türkiye’de yeni model ve tasarımların da daha fazla geliştirilmesinin zamanı gelmiştir. Türkiye’nin kendi tasarımlarını üretmesi, yeni teknolojilere öncülük etmesi, herkesi heyecanlandırmaktadır. Özellikle otomotiv sektöründe yerli oranı yüksek bir tasarım iç pazarda çok daha büyük bir ilgi görecektir. Türkiye’nin iç pazarının orta vadede 1 milyonu aşacağını şimdiden görmek gerekiyor.”

 

‘TÜRKİYE KRİZDEN EN ÖNCE ÇIKTI’

 

Konuşmasında yaşanan ekonomik krize de değinen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün şunları söyledi:

 

“Türkiye krize en son giren, en önce çıkan ülkelerden biri olmuştur. Ülkemizde krizin etkileri sınırlı seviyede kalmıştır. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 oranında büyüme rakamı ile dünyada 5’inci, Avrupa ülkelerinde birinci olmuştur. 2010 yılının tamamında yüzde 6’lık büyüme oranını yakalayarak dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olabileceğiz. Zira sanayi üretimi güven endeksi ve kapasite kullanımına bakıldığında bu büyüme sürecinin devam etiğini görüyoruz. Türkiye’de ihracat yılın ilk 6 ayında geçen yıla göre yüzde 21 oranında artış gösterdi. Yılın ilk 6 ayında otomotiv üretimi yüzde 39 oranında artmıştır. Ekonomideki bu toparlanma işsizliği de olumlu yönde etkilemiştir. Nisan döneminde işsizlik oranı, bir önceki yılın Nisan ayına göre yüzde 2.9 oranında azaldı. Bir yılda 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlandı.”

 

‘SEKTÖRÜN TARTIŞMASIZ LİDERİ’

 

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da, otomotiv sektöründeki şirketlerinin geçtiğimiz yıl Türkiye’nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 50’sini, ihracatının yüzde 48’ini gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attıklarını söyledi.

 

Şirketlerinin iç piyasa satışlarının yüzde 31’ini gerçekleştirerek, sektörün tartışmasız lideri olduklarını kaydeden Koç, “Fiat Doblo modeli, Tofaş için büyük bir gurur kaynağı, Türk Otomotiv tarihinde bir kilometre taşıdır. Bu proje, Türkiye’nin ihracatında önemli bir artış sağlamış, Türk işçisinin üretim kalitesini tüm dünyaya ispatlamıştır. Müşterilerine sunduğu kalite, donanım ve fonksiyonel avantajları sayesinde yıllardır yurt içi satışlarda ‘en çok satan model’ ünvanını korumayı başarmıştır” dedi.

 

Bu yılın başlarında tüketicilerle buluşan Yeni Doblo ile yaklaşık bir milyon adetten fazla üretim gerçekleşeceğini kaydeden Koç, yıllık üretimin yaklaşık yüzde 70’inin ihraç edileceğini ve 8 yıl içinde ülkeye 6.3 milyar dolar’lık döviz girdisi sağlanacağını vurguladı.

 

‘7 BİN KİŞİYİ AŞKIN TOFAŞ AİLESİ’

 

Tofaş CEO’su Ali Pandır ise, öncelikli olarak 10 yıllık bir süreç sonrasında 1 milyonuncu Fiat Doblo’yu geliştiren, üreten, ihraç eden, pazarlayan ve son olarak satış ve satış sonrası hizmetini veren 7 bin kişiyi aşkın dev Tofaş Ailesi’nin elbirliğiyle sarıldığı bu projenin sonuçlarını görmekten gurur ve mutluluk duyduğunu dile getirdi. Tofaş’ın sektördeki en büyük kapasiteli fabrikaya sahip olduğunun altını çizen Ali Pandır, “Türkiye’de büyük ölçekte hem hafif ticari araç, hem de otomobil üreten tek üretici olmanın verdiği güç ve güvenle Fiat’ın hem 3 markaya birden üretim yapan hem de tüm dünyadaki en büyük 3 üretim merkezinden biri olduk” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından 2000 yılından bu yana Tofaş’ın Bursa’daki Fabrikası’nda üretilen modern hafif ticari araç sınıfının öncüsü Fiat Doblo’nun 1 milyonuncusu törenle üretim hattından indirildi. Bakan Ergün ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç 1 milyonuncu Doblo’yu imzaladıktan sonra AR-GE çalışması ilk kez Türkiye’de yapılan ilk elektrikli aracın test sürüşü de yaptı.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.