İşte dünyanın en görkemli tren istasyonları

İşte dünyanın en görkemli tren istasyonları

Büyüleyici bir tren yolculuğu herkesin yapılacaklar listesinde bir yer bulur. Klasik baş yapıtlardan modern harikalara kadar dünyanın en güzel tren istasyonlarını sizin için derledik. Listede iki istasyon da Türkiye'den var.

Büyüleyici bir tren yolculuğu hepimizin hayalidir. İster yemyeşil doğanın içinde ister engebeli dağlarda ister lüks ister sıradan olsun, hayatta bir kez yapılacaklar listesinde yerini alır. Klasik başyapıtlardan modern harikalara kadar, sizin için derlediğimiz dünyanın dört bir yanındaki büyüleyici tren istasyonları turumuza katılın.


Grand Central Terminal, New York City, ABD 

1913'te açılan Grand Central, her zaman şehrin ziyaretçilerini ihtişamla karşılamayı amaçlıyordu. Yüksek kemerleri ve mermer cephesi, şıklığı verimlilikle birleştiren pratik tasarımı ve yenilikçi mühendisliğiyle görülmeye değer. İstasyon Manhattan'ın Midtown'ını canlandırdı ve ülkenin finansal, ticari ve kültürel başkentinin görkemli bir anıtı olarak görüldü. Bugün New York'un en tanınmış yerlerinden biri olarak tanımlanıyor.

grand-central-terminal-003.jpgChhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai, HİNDİSTAN 

chhatrapati-shivaji-terminus.jpgEskiden Victoria İstasyonu olarak bilinen bu Viktorya dönemi ‘Gotik Uyanış’ başyapıtı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde ve Mumbai'deki en ünlü binalardan biri. 1878'den 10 yıl sonra inşa edilen bu bina, İngiliz ve Hint kültürünün birbirini nasıl etkilediğinin olağanüstü bir örneğidir. Bu görkemli binanın yapımı için İngiliz mimarlar, dikkat çekici taş kubbe ve Hint saraylarına özgü sivri kemerler gibi Hint mimari geleneğine özgü ayrıntıları dahil etmek için Hintli ustalarla birlikte çalıştı.

liege-guillemins.jpgLiege-Guillemins, Liege, BELÇİKA 

Paris, Frankfurt ve Dortmund arasında seyahat eden yüksek hızlı trenler için önemli bir merkez olan Belçika'daki nefes kesici Liège-Guillemins istasyonu, İspanyol mimar Santiago Calatrava tarafından tasarlanan modern bir şaheser. 2009 yılında tamamlanan, beş platformu kaplayan ve 476 fitten (145 m) fazla uzanan tonozlu cam, çelik ve beyaz beton bir kanopiye sahip.

dunedin,-yeni-zellanda.jpgDunedin İstasyonu, Dunedin, YENİ ZELANDA 

Genellikle “Zencefilli Ev” olarak adlandırılan, Dunedin istasyonunun siyah bazalt kaya üzerindeki beyaz Oamaru kireçtaşı, ona karakteristik görünüm verir. Şu anda istasyon olarak kullanılmıyor olsa da Dunedin'in en önemli yerlerinden biri olmaya devam ediyor. Zemin katında bir restoran bulunuyor ve bitişiğindeki otopark her cumartesi Otago Çiftçi Pazarı olarak kullanılıyor.

antwerpen-centraal,-anvers.jpgAntwerpen-Centraal, Anvers, BELÇİKA 

Antwerpen-Centraal, süslü bir bina ve tam bir mühendislik şaheseri. 1905 yılında tamamlanan taş kaplı terminal binası, bekleme salonunun üzerindeki geniş bir kubbe ve birbirinin üzerine dört seviyede inşa edilmiş modern raylarla oldukça etkileyici. Dünyanın en güzel istasyonlarından biri olarak kabul edilen bu tarihi mimarinin ve modern mühendisliğin uyum içinde nasıl bir arada var olabileceğinin harika bir örneği.

sirkeci-gari-001.jpgİstanbul Sirkeci Tren Garı, İstanbul, TÜRKİYE 

İstanbul tarihini yaşatan bu istasyon, Doğu Ekspresi'nin doğu terminali olarak Doğu Demiryolu tarafından 1890 yılında inşa edilmiş.

milano-centrale.jpgMilano Centrale, Milano, İTALYA 

80 yıldan daha uzun bir süre önce açılan istasyonun heybetli cephesi, etkileyici detaylarından sadece biri. Washington DC'deki Union Station'dan sonra modellenen Milano Centrale, 1931'de açıldı. Bir dizi heykel ile süslenmiş olan bu bina, en çok Art Deco ve Art Nouveau olmak üzere birçok mimari tarzın bir karışımı.

rotterdam-centraal.jpgRotterdam Centraal, Rotterdam, HOLLANDA 

Hollanda'nın en önemli ulaşım merkezlerinden biri olan istasyon, Amsterdam'ın Schiphol Havaalanı kadar çok sayıda yolcuya hizmet veriyor. Ultra-modern mimarinin bir şehir manzarasına nasıl kusursuz bir şekilde sığabileceğinin mükemmel bir örneği olan Rotterdam Centraal'ın paslanmaz çelik kaplı çatısı şehrin kalbine işaret ediyor ve ana salon, genellikle çeşitli etkinlikler için kullanılan geniş bir kamusal alana açılıyor.

caminhos-de-ferro-de-mocambique.jpgCaminhos de Ferro de Moçambique, Maputo, MOZAMBİK 

Bu istasyonun neden her zaman dünyanın en güzelleri arasında yer aldığını anlamak çok zor olmasa gerek. Pastel yeşili Beaux-Arts dış cephesi, mermer sütunlar ve ferforje kafes işçiliği ile birlikte süslü görünümüne katkıda bulunuyor. Tren istasyonunun yanı sıra, binada bir müze de var ve düzenli müzik etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

madrid-atocha.jpgMadrid Atocha, Madrid, İSPANYA 

Binanın geçmişi 1851 yılına dayanıyor ve bahçe, istasyonun genişletilmesinden önce eski tren iniş alanı olan yeri kaplıyor. Kemerli tavan penceresinin altında yaşayan yaklaşık 260 farklı türden 7.000'den fazla bitki var. Ayrıca çevresinde çok çeşitli mağazalar, kafeler ve bir gece kulübü bulacaksınız.

amsterdam-centraal.jpgAmsterdam Centraal, Amsterdam, HOLLANDA 

Amsterdam'daki Rijksmuseum'un da mimarı olan Pierre Cuypers tarafından tasarlanan istasyon, Gotik ve Rönesans Revival stillerinin bir birleşimi. O zamanlar ülkenin ekonomik ve kolonyal gücünü kutlamak ve yüceltmek için tasarlanan bina ilk olarak 1889'da açıldı ve o zamandan beri kaçırılmayacak bir cazibe merkezi oldu.

kanazawa-istasyonu.jpgKanazawa İstasyonu, JAPONYA 

Japonya'daki Kanazawa İstasyonu, geleneğe selam veren modern mimarinin mükemmel bir karışımı… Sembolizm ve şehrin tarihine bağlantılar hem dış hem de iç detaylarda görülebilir. İstasyonun en dikkat çekici kısmı ise, genellikle bir Japon tapınağının girişinde bulunan geleneksel torii kapısına benzeyen ahşap kapısı... Uzaktan, bina geleneksel bir samuray kaskı şeklini alıyor. Kanazawa bir kültür şehridir ve miras niteliğindeki ahşap ve seramik el sanatları istasyon boyunca göze çarpan detaylar arasında yer alıyor.

haydarpasa-gari-001.jpgHaydarpaşa Tren Garı, İstanbul, TÜRKİYE 

Artık kullanılmıyor olsa da Haydarpaşa, şehrin en önemli simge yapılarından biri ve Doğu ile Batı arasında sembolik bir geçit. 1908 yılında inşa edilen yapı, Orient Ekspresi'nden gelen yolcuların Boğaz'ı Sirkeci Terminali'nden geçerek Türkiye'nin geri kalanına ve Bağdat'a yolculuklarına devam etmelerine izin verdi.

kazansky-demiryolu-terminali.jpgKazansky Demiryolu Terminali, Moskova, RUSYA 

Moskova'nın en büyük tren istasyonu olan Kazansky, bir zamanlar lüks bir restoran, şimdi bir iş sınıfı salonu, tavanları ekonomik kalkınmayı, yeni Sovyet cumhuriyetlerini ve işçi yürüyüşlerini tasvir eden fresklerle kaplı. Stillerin benzersiz kombinasyonu, iç işin, İmparatorluk Rusya'sının zenginliğini tasvir eden Rus Devrimi'nden önce başlatılmış olmasından kaynaklanıyor.

flinders-street-station.jpgFlinders Street Station, Melbourne, AVUSTRALYA 

Avustralya'daki ilk tren istasyonu olan Flinders Street, 1854'ten beri Melbourne'un kalbi diyebiliriz. Şehrin kültürel bir simgesi olan bina, Art Nouveau kubbesi, saat kulesi ve zamanla dönüşen kemerli girişi ile biliniyor. Ayrıca şehirdeki en popüler buluşma noktası.

KAYNAK: HÜRRİYET

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.