Isuzu’ya ‘geçmiş olsun’a gitti
ANADOLU Holding Otomotiv ve Elektronik Grubu Başkanı Kamil Eser, Japon ortakları Isuzu’ya yaşanılan deprem ve tsunami sonrasında ‘geçmiş olsun’ demek...
ANADOLU Holding Otomotiv ve Elektronik Grubu Başkanı Kamil Eser, Japon ortakları Isuzu’ya yaşanılan deprem ve tsunami sonrasında ‘geçmiş olsun’ demek için radyasyon tehlikesine rağmen Japonya’ya gitti. Japonya ziyaret sonrasında Şanghay Otomobil Fuarı’nda görüştüğümüz Eser, “Herkesin ülkeden kaçtığı bir dönemde benim bizzat Japonya’ya gitmem Isuzu yetkililerini çok etkiledi ve çok sevindiler. Üretici ortakları olduğumuz için Japonya’daki sıkıntının bizi etkilememesi için çok daha fazla çaba gösterecekler” dedi.
Japonya’da deprem ve tsunaminin Isuzu’nun fabrikalarını doğrudan etkilemediğini kaydeden Eser, şöyle konuştu: “Ama yan sanayi firmalarında yaşananlar, dolaylı olarak üretimde aksaklıklar yarattı. Bende bu aksaklıkların Anadolu Isuzu’ya yansımaması için, Japonya’ya gidip bu konuda direkt birinci ağızdan bilgiler aldım. Temmuz ayına kadar eldeki stoklar nedeniyle şu an için üretim ve satışta bir sıkıntı gözükmüyor. Ama temmuz sonrası için bir şey söyleyemiyorlar. Bu sadece Isuzu için değil diğer tüm Japon şirketler için geçerli. Yaşanan felaket, hiç bilmedikleri yan sanayi firmalarının önemini ortaya çıkardı. Yan sanayicisinin çalıştığı diğer bir yan sanayi firmasının ürettiği bir parçanın tüm sektörlerde yarattığı sıkıntıyı çözmeye çalışıyorlar.”
Yasak bölgeden kalıp çalıyorlar
Özellikle bazı mikroişlemci üretimlerinde büyük sorunun yaşandığını kaydeden Eser, şunları dile getirdi: “Girilmesi yasak olan radyasyon bölgesine, gizli girip, üretimlerin devam etmesi için kalıpları almaya çalışıyorlar. Aksi takdirde benzer kalıplar olmadığı için önümüzdeki günlerde daha büyük sıkıntılar doğacak. Anadolu Isuzu olarak, bu krizden en az etkilenmenin yollarını arıyoruz. Temmuz ayından sonraki seyri tam olarak bilemediğimiz için fabrikayı yaz tatiline bir ay erken çıkarma kararı aldık. Bu sayede üretimin aksamasından etkilenip, işçi çıkartmak zorunda kalmayacağız. Zaten, yaptığım Japonya ziyaretinde de bunun garantisini aldım.”
Kia da etkilendi
Kamil Eser, distribütörü oldukları Koreli Kia’nın da Japonya’daki felaketten etkilendiğini belirterek, şunları anlattı: “Kia’nın Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’daki fabrikasından üretim yüzde 50 azaldı. Bu nedenle araç alımlarında yarı yarıya düşüş yaşanıyor. Ama biz yıl içinde piyasaya sunacağımız (Yeni Picanto, Soul, Rio ve Optima) ile 15 bin adetlik hedefimizi devam ettiriyoruz.”
Geely Başkanı, ‘Sizin için çalışıyoruz’ mesajı gönderdi
JAPONYA ziyaretinin ardından Çin’de Şangay Otomobil Fuarı’na uğrayan Kamil Eser, fuarda da Türkiye distribütörü oldukları Geely’nin Patronu Shufu Li ile de biraraya geldi. Geçtiğimiz yıl İsveçli Volvo’yu satın alarak tüm dünyanın dikkatini çeken, Çin’in Henry Ford’u lakaplı Li, Kamil Eser’e destek sözü verdi. Eser bu görüşmeyle ilgili şunları söyledi: “Türkiye’ye çok önem veriyorlar. Avrupa’da ilk girdikleri pazar. Bu pazarın ihtiyaçlarına göre araç geliştirdiklerini belirttiler. Önümüzdeki dönemde EURO5 standardına sahip 1 aracı daha Türkiye’de satışa sunacağız. Türkiye’de 2011 yılı hedefimiz 3 bine yakın Geely satmak. Bu rakam model sayısı arttıkça büyüyecek” dedi.
D-Max üretimi şu an söz konusu değil
KAMİL Eser, D-Max’in üretiminin yeniden raftan indiğine ilişkin bilgilerin doğru olmadığını belirterek, “Biz sadece geçtiğimiz günlerde bir tane D-Max’ı CKD olarak monte ettik. Bu da farklı söylentiler çıkardı. Yoksa şu an için üretime yönelik hiç bir gelişme yok. Zaten, Japonya’da yaşanan felaketin ardından böyle bir şey beklenmesi de komik olur. Önceliğimiz mevcut üretimi bu kriz döneminde korumak. D-Max veya başka modellerin üretimi daha sonra görüşülüp konuşulacak bir durum” dedi.
Emre ÖZPEYNİRCİ-HÜRRİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.