Japon Nissan'ın ortağı Türkiye'de lastik üretecek
Japonya'nın önde gelen markalarından Sumitomo, Türkiye'de araç lastiği üretecek. 2013'te temeli atılacak ve iki yılda tamamlanması planlanan yatırımın...
Japonya'nın önde gelen markalarından Sumitomo, Türkiye'de araç lastiği üretecek. 2013'te temeli atılacak ve iki yılda tamamlanması planlanan yatırımın 500 milyon dolara mal olması bekleniyor. Üretimin yüzde 80'ini ihraç edecek olan şirket, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Firma adres olarak Çankırı'yı seçtiği için 6. bölge teşviklerinden faydalanacak.
Küresel krize rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi devam ediyor. Nissan'ın Japon ortağı Sumitomo firması, Türkiye'de 500 milyon dolarlık yatırımla araç lastiği üretecek. Yatırımla birlikte toplamda 2 bin 500 kişiye de istihdam sağlayacak fabrikanın temeli 2013 yılında atılacak. Japonya'nın ilk yerel lastik üreticisi Sumitomo Rubber Industries (Sumitomo Rubber) firması başkan ve CEO'su Ikuji Ikeda ile Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik AŞ (AKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan, yaklaşık 500 milyon dolar değerinde üretim tesisinin Çankırı'ya kurulması için protokol imzaladı. Protokolün imza töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Birleşmiş Milletler raporlarına göre, Türkiye'nin dünyada en fazla yatırım çeken ülkeler arasında 2010 yılında 29. sırada bulunduğunu, 2011'de ise 23. sıraya yükseldiğini aktardı. Yatırımın çok doğru zamanda yapıldığını, dünya ekonomisinin ciddi bir krizden geçtiği dönemde, yeni teşvik sisteminin açıklandığı bir ortamda bu yatırımın önemli olduğunu kaydeden Çağlayan, "Türkiye, dünyanın şu anda en güvenilir 13. yatırım yapılabilir ülkesi." dedi. Türkiye'yi "güven ve istikrar adası" olarak tanımlayan Çağlayan, iki firmanın ortaklık kurarak yaptığı yatırımın, Çankırı'da OSB içinde yer aldığını, bu nedenle 6. bölge teşvikinden yararlanacağını aktardı.
2015 yılının Haziran ayında Çankı-rı'da üretime başlamayı planlayan firma, iki yıl içerisinde günlük 30 bin, 2017 yılına kadar ise 10 milyon adet lastik üretimi yapmayı hedefliyor. Japon firmaları arasında Türkiye'de yatırım için karar aşamasına gelenler ve fizibilite çalışmalarına devam edenler bulunduğu bilgisini veren Bakan Çağlayan, Tokyo Mitsubishi Bankası'nın da Türkiye'de yatırım planları olduğunu bildirdi. Çağlayan, Toyo Kohan firmasının da demir-çelik sektöründe Türkiye'de bir firma ile fizibilite aşamasında olduğunu açıkladı. Çağlayan, Japonya ekonomisinin şu anda içinde bulunduğu durgunluktan çıkış yolu olarak Türkiye ekonomisine kenetlenmeyi hedef olarak seçtiğini belirtti.
Toyota ve Honda'ya satış yapacak
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı da Sumitomo Rubber ile ajans olarak ilk günden bugüne kadar 20 aylık bir süreçte çalışmalarda bulunduklarını ifade ederek, söz konusu yatırımın istihdam ve ihracata pozitif etki sağlayacağını ifade etti. Diğer Japon firmalarının da Türkiye'ye ilgisi olduğunu ifade eden Aycı, "Zamanı gelince, olgunlaşınca, dozerleri kapıda görünce onu da kamuoyuna duyuracağız." dedi. Sumitomo Rubber Industries Başkan ve CEO'su Ikuji Ikeda ise Sumitomo Lastik Grubu olarak, gelişen Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya pazarlarında, 2011 ve 2020 seneleri arasında lastik satışlarında önemli bir büyüme kaydetmeyi öngördüklerini belirterek, "Lastiklerimizin hedef pazarlara ve Avrupa'ya konumuyla öne çıkan Türkiye'den tedarik edilmesinin, tedarik süresi ve nakliye maliyetleri açısından grubumuza büyük faydalar katacağına inanıyoruz." diye konuştu. Ikeda, yakın bir gelecekte Toyota ve Honda gibi firmalara da ürün teslimi gerçekleştirme düşüncesinde olduklarını bildirdi. Ikeda, Türkiye'ye Avrupa'dan gelen ithal lastiğin pazar payını almak istediklerini belirterek, "2023'te yüzde 10'luk pazar payı elde edersek mutlu olacağız" dedi. Abdülkadir Özcan (AKO) AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan da yatırım ortaklığında Dunlop, Falken, Sumitomo olarak yapılacak üretimin yüzde 80'inin yurtdışına ihraç edileceğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.