Kaçak akaryakıta yakın takip
Hükümet, geçen dönem hazırlıklarına başladığı ve önemli gelişmeler kaydettiği akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele konusunda hayati derecede önemli...
Hükümet, geçen dönem hazırlıklarına başladığı ve önemli gelişmeler kaydettiği akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele konusunda hayati derecede önemli bir dizi önlemi uygulamaya koyuyor. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın başkanlığında kurulan komisyon çalışmalarını önemli ölçüde tamamladı. 3-4 milyar dolar vergi kaybına ulaşan akaryakıt kaçakçılığına karşı operasyon stratejisinin ayrıntıları şöyle:
FİRMALARA YURTDIŞI TAKİBİ: Miktar itibariyle Türkiye'ye gelen, serbest dolaşıma giren, Türkiye'de üretilen, ihraç edilen, dağıtımı yapılan ve tüketilen akaryakıta ilişkin süreç ilgili birimler tarafından izlenerek, oluşabilecek farklılığın sebepleri, gerektiğinde yurt dışı arama yapılmak suretiyle araştırılacak.
HAYALET GEMİLERE OPERASYON: Türkiye'deki yükleme ve boşaltma limanları tespit edilerek, bu limanlara giriş yapan tankerlerle, kıyılarda seyreden tüm tankerlerin yakından takibi sağlanacak.
YANLIŞ BEYAN TAKİBİ: Tedarik edilen ve tüketilen akaryakıt arasındaki farkın nedenleri araştırılacak. Firmaların yanlış beyanları cezalandırılacak.
KOMİSYON KURULACAK: Toplam sanayi ihtiyacı ve ithalat miktarları arasındaki fark için komisyon kurulacak, kurumlar eş zamanlı çalışma yürütecek.
LİMANLARIN TESPİTİ: Yükleme ve boşaltma limanları tespit edilecek, tankerler yakın takibe alınacak.
SON TEKNOLOJİ: Denizcilik Müsteşarlığı tarafından kullanılan Otomatik Tanımlama Sistemi'nin yanı sıra; Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi'nden ilgili kuruluşların faydalanması sağlanacak.
SABIKALI İLLER: Projektörler, akaryakıt kaçakçılığının yoğun olduğu illere yönelecek.
YENİ LABORATUVARLAR: Akaryakıt analizleri yapılacak yeterli sayıda yeni akredite olmuş laboratuarlar kurulacak.
FİRMALARA TASFİYE: EPDK tarafından uygulamaya konulan Ulusal Marker'a uymayan firmalar tasfiye edilecek. Bunun için il özel idareleri ve Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından gerekli önlemler alınacak.
UYDU TAKİBİ: Serbest dolaşımda olmayan akaryakıtın konulduğu antrepolar Gümrük Müsteşarlığı'nca, serbest dolaşımdaki depo ve tanklar ise EPDK tarafından uydu dahil olmak üzere izlenecek.
YILLIK KAYIP 3 MİLYAR DOLARI BULUYOR
Kaçak ve bozuk akaryakıtın ülke ekonomisine verdiği zarar ise tespit edilemiyor. Akaryakıt kaçakçılığı stratejisi çalışmaları, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Petrol kaçakçılığının arkasında babalar var" sözleri üzerine başlatılmıştı. Çeşitli yollarla gerçekleşen kaçakçılığın yıllık miktarı 2.5-3 milyon ton, mali değeri ise 3 milyar dolar olarak ifade ediliyor.Ülke ekonomisine zararı ise tespit edilemiyor. Yasa dışı faaliyet için sınır kapıları, limanlar ve açık deniz kullanılıyor. Gemilerle yapılan kaçakçılık miktarı yaklaşık 500 bin tonu buluyor. Kaçakçılığın son 10 yılda sebep olduğu vergi kaybının 20 milyar doları aştığı ifade ediliyor.
SABAH
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.