Kaçak yakıta açık arttırma

Kaçak yakıta açık arttırma

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda yer alan Madde 16/A’ya istinaden yayınlanan “Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre El konulan Akaryakıtın Teslimi,...

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda yer alan Madde 16/A’ya istinaden yayınlanan “Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre El konulan Akaryakıtın Teslimi, Muhafazası, Tasfiyesi ve Yapılan Masraflara İlişkin Uygulama Yönetmeliği”ne göre, el konulan kaçak akaryakıt teknik düzenlemelere uygun ise açık teklif ve pazarlık usulüyle satılacak.

Satış bedeli ise genel bütçeye gelir kaydedilecek. Numune analiz sonuçları teknik düzenlemelere uygun olmayan kaçak akaryakıt ise il özel idaresi veya defterdarlık tarafından en yakın rafinericiye satılacak.

RAFİNERİYE SATIŞ

Kaçak akaryakıtla ilgili yetkilerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na geçmesinin ardından, el konulan kaçak yakıtın tahsisine ilişkin düzenlemeleri içeren yönetmelik de yayınlandı. Buna göre, teknik düzenlemelere uygun kaçak akaryakıt açık teklif ve pazarlık usulüyle satılacak. Tahmini satış bedeli, ilana çıkıldığı tarihteki benzeri ürünlerin rafineri çıkış bedelinden vergiler düşüldükten sonra kalan kısmının yüzde 65’inden aşağı tespit edilemeyecek. Satış bedeli genel bütçeye gelir kaydedilecek. Teknik düzenlemelere uygun olmayan kaçak akaryakıt ise il özel idaresi veya defterdarlık tarafından en yakın rafinericiye satılacak. Daha önce böyle bir uygulamanın olup olmadığını sorduğumuz Tüpraş yetkilileri, “Daha önce uygulaması oldu. Farkı önceden EPDK aracılığı ile gerçekleşiyordu” yanıtını verdi.

KAMUYA BEDELSİZ TAHSİS

Yönetmeliğe göre el konulan kaçak akaryakıt, öncelik sırasına göre; akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele eden kurum veya birimlere, akaryakıtın muhafaza edildiği yerdeki kamu kurum ve kuruluşlarına veya mahalli idarelere, akaryakıtın muhafaza edildiği il dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelere kullanım amacıyla bedelsiz olarak tahsis edilecek. Kara, hava ve deniz hudut kapılarında el konulan kaçak akaryakıt, gümrük idarelerine bedelsiz tahsis edilerek tasfiye edilecek. İhtiyaç fazlası akaryakıt olması durumunda ikinci fıkra hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerin de kullanımına bedelsiz tahsis edilerek tasfiye edilecek. Kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerin kullanımına bedelsiz tahsisi yapılarak tasfiye edilecek akaryakıta veya akaryakıtla harmanlanan ürünlere ulusal marker eklenmeyecek.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.