Kaçakçılığın merkezi Mersin

Kaçakçılığın merkezi Mersin

Sektörün önde gelen şirketlerinden birine ait gemide yapılan denetimlerde standart dışı 420 ton akaryakıt (yaklaşık 40 kamyon) tespit edildi. Enerji...

Sektörün önde gelen şirketlerinden birine ait gemide yapılan denetimlerde standart dışı 420 ton akaryakıt (yaklaşık 40 kamyon) tespit edildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) edinilen bilgilere göre, İzmir Tüpraş tesislerinden aldığı yakıtı İskenderun'a taşıyan Selin adlı gemide denetim elemanlarınca yapılan kontrollerde kalitesiz (standart dışı) akaryakıt olduğu görüldü. Denetim elemanları, standart dışı akaryakıtın piyasaya sürülmesini engellerken mevzuat gereği de yasal işlem başlatıldı. Mevzuata göre standart dışı akaryakıt tespit edilen ana dağıtım şirketlerine 280 bin lira ceza kesiliyor. Bu rakam bayiler için beşte bir oranında uygulanıyor. Ayrıca cezaya konu yakıt, alınan şirkete iade ediliyor ve piyasaya sürülemiyor. Marker'sız akaryakıt tespiti durumunda ise 670 bin lira idari para ceza kesiliyor ve adli makamlara kaçakçılık iddiasıyla suç duyurusunda bulunuluyor.

Akaryakıt şirketlerine yönelik artırılan denetimler, marker'sız (İşaretr) ve standart dışı yakıta göz açtırmıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan denetimlerde Ankara'ya "Mersin'de bir gemi de marker'sız akaryakıt yakalandı" bilgisinin ulaşması heyecanlı saatlerin yaşanmasına sebep oldu. Ancak, Sahil Güvenlik ekiplerinin yaptığı denetimlerde marker'sız değil, bozuk-standart dışı akaryakıt tespit edildi. Denetim ekiplerini, standart dışı akaryakıtın piyasaya sürülmesini engelledi. Tüpraş, standart dışı akaryakıtı geri alacak. Konuyla ilgili Tüpraş'tan (Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ) verilen bilgide, doğrudan şirketin sorumluluğu olmamasına rağmen, müşteri memnuniyeti ilkesi gereği, rengi bozuk ürünün geri alınacağı belirtildi. Tüpraş'ın konuyla ilgili bilgilendirmesi şöyle: Selin-S isimli gemiye bir akaryakıt şirketi adına İskenderun'a götürülmek üzere İzmir rafinerimizden 2.480,028 ton kırsal motorin ile 477,740 ton kurşunsuz benzin yüklenmiş ve 16 Şubat 2009 tarihinde söz konusu gemi rafineri iskelesinden ayrılmıştır. Yüklemesi yapılan ürünlerin ulusal marker değeri, ilgili dağıtım şirketinin temsilcisi eşliğinde mevzuatta öngörülen sınır değerler içinde ölçülmüş, teslim edilen miktar usulüne uygun olarak faturalandırılmıştır. Geminin rafinerimizdeki dolumu sırasında ve sonrasında alıcı ve-veya enspektörü tarafından herhangi bir sorun tarafımıza iletilmemiş ve anlaşmamız uyarınca ürünlerin mülkiyeti ve sorumluluğu yükleme noktasından sonra alıcıya geçmiştir. Tahliye limanında "Selin-S tankerinde yapılan kontrollerde geminin 2 gözünde "kalitesi bozuk ürün olduğu" ifade edilmiştir. Tarafımızca yapılan incelemede uygun olmayan bir duruma rastlanmamasına rağmen, operasyonel çalışma şartlarında ender de olsa karşılaşılan bu durum karşısında müşteri memnuniyeti ve ticari etik anlayışımız çerçevesinde sürekli müşterimiz olan akaryakıt dağıtım şirketine yaklaşık 420 ton olduğu bildirilen rengi bozuk ürünü geri alıp yerine yükleme yapabileceği bildirilmiştir." Tüpraş ayrıca, ürünün marker içeriği ile ilgili bir sorun olmadığına ve alıcı şirket tarafından ilgili mercilere bilgi verilen durumla ilgili gelişmelerin yakından izlendiğine vurgu yaptı.

BP: Operasyon hatası var

Öte yandan deposunda 4 bin 528 ton kaçak fuel-oil çıkan BP, olayın bir operasyon hatası olduğunu iddia etti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan şirket, problemin enerji üretiminde kullanılmak üzere vergisiz ithal edilen bir tankerin ATAŞ'ta boşaltımı esnasında yapılan bir operasyonel hatadan kaynaklandığını bildirdi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.