Kamyon arkası yazılar sürüyor
Bursa polisi, araçların camına, kamyonların ise kasalarına yazılan manalı sözler için özel bir uygulamalarını sürdürüyor.Uygulamada, araçların değişik...
Bursa polisi, araçların camına, kamyonların ise kasalarına yazılan manalı sözler için özel bir uygulamalarını sürdürüyor.
Uygulamada, araçların değişik yerlerine yazılan manalı sözler, diğer şoförlerin dikkatini dağıttığı gerekçesi ile önce yağlı boya ile siliniyor, ardından para cezası kesiliyor.
Trafik Kanunu'nun 60. maddesinde, "Araçların üzerindeki yazılar sildirilir. İbaresi yer alıyor. Bu arada yasak kapsamı daha da genişletiliyor.
TBMM Genel Kurulu'na gelmesine rağmen bir türlü yasalaşamayan Türk Ticaret Kanunu (TTK) Tasarısı yasalaşırsa kamyoncuların arka yazıları da tarihe geçecek. Halen 50 maddesi muhalefet ve iktidar tarafından tartışılan TTK, yasalaşırsa kamyonlar dışında otobüs, taksi ve dolmuşlara da "Gönlünde yer yoksa bana güzelim, fark etmez ayakta da giderim, Fordun ara gazı, kızın nazı" gibi sözlerin yazılması yasaklanacak.
Meclis Adalet Komisyonu'nun Tasarı için oluşturduğu alt komisyonda görüşmesi tamamlanma noktasına gelen tasarıdaki diğer değişiklikler şöyle: Tavuk ve kebap yasağı: Şehirlerarası otobüslerde rahatsız edici gürültü yapılmayacak, canlı hayvan taşınmayacak. Yolcuları rahatsız eden yiyecekler de yasak olacak. Yani, otobüslerde tavuk taşınamayacak, kebap gibi yiyecekler yenemeyecek. Bu kurallara uymayan otobüs sahiplerine para cezası verilecek.
Eşyayı çaldıran ödeyecek: Eşya taşımacılığında da şirketlerin sorumluluğunu arttırılacak. Eşyanın zamanında yerine ulaşmaması ya da eşyaya bir zarar gelmesi halinde tüketicinin lehine karar verilmesini sağlayacak düzenlemeler yasada yer alacak. Yeni düzenlemede taşıyıcı kusursuz olsa bile sorumluluktan kurtulamayacak.
Tüketiciye tazminat: Zamanında yerine ulaşmayan eşyalar için de taşıyıcı firma tüketiciye tazminat ödeyecek. TTK Tasarısı, şirket kurma, sermayesi artırımı, bileşik faiz uygulaması gibi konularda önemli değişikliklerin yanısıra yolcu taşımacılığı alanı ve kamyon yazıları için de köklü düzenlemeler öngörüyor.
Buna göre, yolcu taşımacılığında çağdaş kurallar benimsenecek. Şehirlerarası yolculuklarda, yumurta, soğan, pide ve lahmacun yenilemeyecek.
Otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan da taşınamayacak. Kamyon ve dolmuşlardaki, "Kamyon çeker 10-20 ton, gönlüm çeker Paris Hilton", "Rampaların ustasıyım, gözlerinin hastasıyım", "Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza" gibi yazılar kaldırılacak.
Yolcular, gemi kazalarında tazminat alabilecek. Türk hukukuna ilk defa "sorumluluk sigortası" kavramı girecek. Yanlış tedavi uygulayan doktor, yanlış savunma yapan avukat, kötü yönetim sergileyen şirket yetkilisi, "sorumluluk sigortası" kapsamında tazminat ödeyecek.
Bileşik faiz uygulamasını sona erdiren tasarıya göre, anonim veya başka şirket kurmak, şirketin sermayesini artırmak amacıyla veya vaadiyle halktan para toplayabilmek için SPK'dan izin alınacak.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.