Kamyoncu, sanayiden çıkamıyor
Litresi 1,5 ila 2 TL arasında satılan yağı kullananların motorları iflas etmeye başladı. Tamir masrafında ise astar yüzünden pahalı hale geliyor. Buna...
Litresi 1,5 ila 2 TL arasında satılan yağı kullananların motorları iflas etmeye başladı. Tamir masrafında ise astar yüzünden pahalı hale geliyor. Buna yönelik en son olay Başkent'te yaşandı. Ankara-Kızılcahamam arasında çalışan halk otobüslerine iki yıllık yağ kullanımı sonucunda yaklaşık 6 bin liralık tamir masrafı çıktı. 180 kilometrelik mesafe için araçlar 135 milyon liralık motorin yakıyor. Aynı rakam 10 numara yağ kullanılması halinde 85 TL'ye kadar geriliyor. Bu yakıtın kullanılmasının ülke ekonomisine verdiği vergi kaybı 600 milyon lira ile 1 milyar lira arasında değişiyor. Gümrük Müsteşarlığı, Maliye ve Emniyet birimlerinin konuya ilişkin denetimleri devam ederken 10 numara madeni yağ yol kenarlarında açıkça satılıyor. Örneğin Ankara'nın Kazan ilçesinde kavun-karpuz tezgâhlarının yanında yağ bulunurken 18 litrelik tenekeler için vatandaşın cebinden 32 ila 38 lira arasında bir rakam çıkıyor.
Kamyon, otobüs, minibüs ve TIR sürücüleri ucuz olan bu yağı motorin ile karıştırarak yakıt olarak kullanıyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düşük olduğu için daha düşük bir fiyatla satışı mümkün. Vergi boyutunun yanı sıra bu ürünün kullanılması çevreye de büyük miktarda zarar veriyor. 10 numara yağ kullanımı pistonlarda önemli seviyelerde kurum oluşumuna sebep oluyor. Akışkanlığı düzgün olmadığından, püskürtme sistemlerinde de problem oluşturabiliyor. Piston gömlek ve piston yuvalarında kurum birikimi sonucu motorun ömrü azalıyor. İthalat ve üretim rakamları üzerinden Türkiye'de piyasaya sürülen baz yağ ve madeni yağ miktarının toplam 750-800 bin ton dolayında olduğu tahmin ediliyor.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.