Kapıkule Sınır Kapısı TIR parkına kavuşuyor
Türkiye’nin en yoğun Batı Sınır Kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı, önünde oluşan kuyruklarla manşetlere taşınması tarihe karışıyor....
Türkiye’nin en yoğun Batı Sınır Kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı, önünde oluşan kuyruklarla manşetlere taşınması tarihe karışıyor. İşletmesi TOBB UND Lojistik Yatırım A.Ş., inşaatı Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. tarafından 100 dönüm arazi üzerine inşa edilecek TIR Parkı’nın 3-4 ay içinde tamamlanması planlanıyor. TIR Parkı Kapıkule Gümrük Sahasının hemen dışında yer alacak.
Projenin 13 Temmuz 2012 tarihinde Kapıkule Sınır Kapısı GTİ tesislerinde yapılan tanıtım toplantısında konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Ruhi Engin Özmen, “Kapıkule bizim için çok önemli bir kapı, buradan çıkış yapan araçlarımız toplamda 142 farklı güzergahı takip ederek 38 ülkeye taşıma gerçekleştiriyor. Ülkemizden 2011 yılında gerçekleştirilen 1.449.652 adet ihraç taşımanın, 218.911 adeti; 505.080 adet ithalat taşımasının ise 167.488 adeti Kapıkule üzerinden yapılmıştır. Avrupa’ya açılan bu önemli sınır kapımızda ülkemize yakışan modern bir TIR Parkı bulunması önemli bir gerekliliktir” dedi.
KUYRUKLARIN YILLIK FATURASI 20 MİLYON EURO’YDU
Özellikle yollarda kuyrukların oluşmasını önlemek, yük, araçlar ve sürücüler için güvenli bekleme alanı yaratmak, sürücülere kaliteli dinlenme alanları sunmak için bu projenin hayata geçmesi gerektiğini söyleyen Özmen, “Aracın saatlerce beklemesi takograf cihazının da sürekli çalışması nedeniyle şoförün istirahatte olmadığını göstermesi, maliyet açısından da büyük kayıplara neden oluyor. Öte yandan, kuyrukta geçirilen zamana baktığımızda araçlarımızın normal seyir halinde giderken yaktıkları yakıtın 1.5 kat fazlası dur kalklarda tüketiliyor. Aracın balatası, şoförün psikolojini de üst üste koyduğunuzda bizim kuyruklarda geçirdiğimiz zamandan doğan kayıp yıllık 20 milyon Euro gibi bir meblağa ulaşıyor. Bu, sektörün cebinden çıkan ama kaydı olmayan gider kalemidir. İnşa edilecek TIR parkıyla da şoförlerimiz daha çağdaş, daha insanca yaşam şartlarına kavuşacaklardır. Duş alabilecek, tuvalet ihtiyacını giderebilecek, aracının tamir ve bakımını yapabilecekleri tamirhanelerin bulunduğu, güvenlik önlemleri artırılmış alanları olacaktır. Sürücüler burada kuyrukta araçlarını ilerletmeden, günlük sürüş sürelerini aşmadan dinlenebilecek, restoran, tamir bakım servisi gibi hizmetlerden faydalanabilecektir. Biz projenin tarafları olarak yerel yönetimlerin de ülkemiz için çok önemli bir Proje olan bu TIR Parkı projesini desteklemesini istiyoruz” dedi.
ÇIKIŞ YAPAN ARAÇ SAYISI ARTACAK
Toplantıda konuşan Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ise Kapıkule Sınır Kapısından günlük çıkış yapan 700-750 aracın işlemini yaptıklarını ancak kapının kapasitesinin 2.000 araç olduğunu belirterek, “Bu proje ile umuyoruz ki Kapıkule Sınır Kapısı daha tercih edilir bir kapı haline gelecek ve bu sayılara ulaşacağız. Böyle birlikte yapılan yatırımlar sayesinde işlemlerimiz daha da hızlanacak ve hedef yakınlaşacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
8-10 MİLYON EURO’YA MAL OLACAK
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı ise, “Bu tesis, kar amaçlı bir yatırım olmayacak. Toplam yatırım maliyetinin 8-10 milyon Euro gibi bir rakama ulaşacağını düşünüyoruz. Çünkü, burada sabit bir tesis yerine prefabrik bir düzen kurulacak. İnşaat aşamasının da 3-4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacağını düşünüyorum. Türkiye’nin bir hedefi var, 2023 yılında 500 Milyar Dolar ihracat. Taşımacılık sektörü bu hedefin lokomotifidir. Kapıkule’nin önemi bu hedefle birlikte daha da artmıştır. Yerel yönetimlerin bu projeye kolaylık sağlaması gereklidir. Ben TOBB UND’nin bu projeyi hızla hayata geçirmesi gerektiğine inanıyorum. Sektöre ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.
ŞOFÖRLERİMİZİN HAYATI KOLAYLAŞACAK
GTİ Kapıkule İşletme Müdürü Ertuğrul Irkıçatal ise Kapıkule’nin Avrupa’nın en yoğun gümrük kapısı olma özelliğini taşıdığını söyledi. Irkıçatal, TIR parkında şoförlerin hayatını kolaylaştıracak her türlü detayın düşünüleceğini belirterek, “Güvenlik gerekçesiyle her şey görüntülü ve kayıt altında olacak, orada bekleyen TIR şoförleri belli bir numara alacak ve sıraya göre çağrılıp park edecek. Böylelikle herkes için daha iyi hizmet sunulmuş olacak” dedi.
SÜRÜCÜLER DAHA ÇOK DİNLENECEK
Görüşlerini sorduğumuz UND Başkan Yardımcısı Zahit Sağlık da, “Bundan böyle sürücüler, kuyrukta harcayacağı zamanı dinlenerek geçirecek. Dijital takografını da kullanmayacak. Parka bırakıp, muamelesini yapacak, sırası gelip çağrı aldığı an ise yarım saat içinde işi bitecek. Bu süre şoförün araç kullandığı saatin dışında değerlendirileceğinden sınırlı saat uygulaması da işlemeyecek. Kuyruklarda bekleyen şoför istirahat de etmemiş oluyor, böylece de kazalara mahal verilmiş oluyordu. Bu bizim hayatımızı kurtaracak bir proje. Bunun yanı sıra, şoför uzun kuyruklarda tuvalet ihtiyacını bile yol kenarında gideriyordu. Araba sürekli rölantide çalıştığından egzoz gazı salgılanıyor, sıcakta ve soğukta klima çalıştığından da ayrıca yakıt maliyeti biniyordu. Açılması planlanan TIR parkıyla işte bu sorunların tamamı ortadan kalkacak” diye konuştu.
UND Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen, UND İkinci Başkanı Bahattin Karakuş'a UNDNET konusundaki çalışmalarından ötürü bir plaket takdim etti.
LOJİPORT - EDİRNE
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.