Kaptanlar isyan etti: Denizciler yıpranmıyor, ölüyor

Kaptanlar isyan etti: Denizciler yıpranmıyor, ölüyor

Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği, 1. Zabit Selçuk Elibol’un Çin liman yetkilileri izin vermediği için draftı ölçmek amacıyla, çarmıhı kullanmak isterken düşüp hayatını kaybetmesi üzerine bir açıklama yayınladı.

Türk Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER), 1. Zabit Selçuk Elibol’un çalıştığı Matilda Oldendorff adlı gemi Çin’in Tianjin Limanı’nda iken liman yetkililerinin kovid bahanesiyle izin vermemesi nedeniyle draftı ölçmek için çarmıhı kullanmak isterken düşüp hayatını kaybetmesi üzerine bir açıklama yayınladı.

TÜRKKAPDER Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Zafer Akbulut imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı

Sert tutum zorluyor

“29 Ocak 2022’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tianjin Limanı’nda operasyonda bulunan “Mathilde Oldendorff” gemisi 1’nci Zabiti Kpt.Selçuk Elibol’un liman yetkililerinin sahile inmesine izin vermemesinden dolayı gemi draftlarını çarmıhla okumaya çalışırken, çarmıhtan düşerek vefat etmiştir. Son 2 yıldır pandemiden dolayı zaten zor günler geçiren gemi personeli özellikle Çin gibi bazı ülke limanlarının sert tutumları dolayısıyla dahada zorlanmaktadırlar.
Gemilerde yükleme, tahliye operasyonlarında ne kadar yük yüklenildiğini veya tahliye edildiğini öğrenmek için zaman zaman draft sörvey yaparlar. Geminin draftlarını okumak için sahile inmek zorundadırlar. Çin Liman yetkililerinin gemi personelini draft okumak için bile olsa gemiden inmelerini yasakladıkları için mecburen pilot çarmıhı veya şeytan çarmıhı kullanarak gemi draftlarını okumak zorunda kalmışlardır”

Denizciler kilit çalışanlardır

Dünyanın her yerinde her ne olursa olsun, sıkı yönetim ve terörün olduğu ülkelerde bile draft okumak için gemi personeline izin verilmektedir. IMO tarafından denizciler dünyanın en kilit insanları olarak belirtilmişlerdir. Son 2 yıldır bazı limanlarda dışarı çıkamamaktadırlar ve aylarca gemilerin üzerinde kalmaktadırlar. Bazen kontratları bittiği halde gemilerden inememektedirler. Zaten zor bir mesleği icra eden denizcilerimizi bu durumlar daha da bunaltmaktadır. İşte denizcilik bu kadar zor bu kadar yıpratıcı bir meslektir. Yıllardır Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği olarak dile getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz.

”Denizciler yıpranmıyor, ölüyor”

“Tüm dünya yetkililerinden isteğimiz zor olan mesleğimizi daha da zorlaştırmayın. Aylarca denizlerde olup bir de limanlara gelen gemilerde gemi personeline hapis hayatı yaşatmayın. Bu son olayı üyesi oldugumuz uluslar arası gemi kaptanları derneği IFSMA’ya da taşıyacağız. Vefat eden meslektaşımıza Allah’tan rahmet dileriz. Ailesinin ve tüm camiamızın başı sağolsun. Mekanı cennet olsun”

KAYNAK: DENİZCİLİK DERGİSİ.COM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum