Karasu'da su baskını tehlikesi

Karasu'da su baskını tehlikesi

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi tarafından hafta başı kamuoyuna açıklanan GPR (Küresel Konumlu Sistemi) ile yapılan analizlerde birkaç yıl içerisinde...

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi tarafından hafta başı kamuoyuna açıklanan GPR (Küresel Konumlu Sistemi) ile yapılan analizlerde birkaç yıl içerisinde denizden su baskına uğrama riski bulunan Karasu ilçesinde, denizin son bir yıl içerisinde 100 metre sahile doğru ilerlediği belirlendi. Karadeniz'deki erozyon özellikle son bir yıl içerisinde arttı. Karasu ilçesinin 22 kilometrelik sahilinin liman bölgesi olan 2 kilometrelik sahil şeridinde etkili olan erozyonda kabaran deniz suları sahildeki onlarca yazlık evi yutarken denizde yaklaşık 100 metrelik sahil şeridini sular altında bıraktı. Belediye plajının tamamen sular altında kaldığı bölgede deniz suları festival yapılan alana dayandı. 50 metre daha ilerlemesi halinde deniz sularının ilçe merkezine ulaşması söz konusu. ZKÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı, İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü'nün, Karasu Belediyesi'nin desteğiyle bölgede yaptığı çalışmada Karadeniz'de deniz sularının iç kesimlere doğru ilerlediği ve bunun sürmesi halinde de birkaç yıl içerisinde ilçe merkezinin sular altında kalabileceği açıklanmıştı.

Bölgede bir yıl süren çalışmaların ardından alınan sonuçlarına göre yapılan açıklamada tedbir alınmaması halinde birkaç yıl içinde denizin ana caddeyi aşarak deniz seviyesinden daha aşağıda bulunan bölgelerin sular altında kalacağına dikkat çekilen açıklamada şunlara yer verildi:

"Uydu görüntüleri ve GPS yöntemiyle gerçekleştirilen analizlerde, Karasu sahilinde 1996'da liman inşaatının başlatılmasından bu yana kıyı şeridinde 100 metreye varan olağanüstü erozyon meydana geldiği saptandı. 2010 ocak ayında meydana gelen fırtına, kıyı çizgisinin 30 metre daha içeri taşınmasına ve kıyıda ilk sırada yer alan evlerin pek çoğunun tahrip olmasına sebep oldu. Mevcut durumda kıyı şeridinin ana cadde ile mesafesi belli noktalarda 50 metreye kadar düşmüş olduğu tespit edildi. Tedbir alınmadığı ve erozyon bu hızla devam ettiği takdirde birkaç yıl içinde denizin ana caddeyi aşarak deniz seviyesinden daha aşağıda bulunan geri plandaki bölgeleri su altında bırakması söz konusudur."

Karadeniz'in 100 metreyi bulan erozyon sonrasında sular altında kalan Karasu sahilinde 2 yıl önce sahilde çekilen fotoğraflar tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Tatilcilerin kumsalında güneşlendiği, denize girdiği 100 metrelik sahil şeridi şimdi sular altında. 2 kilometrelik sahil şeridinde deniz suları Özsu Tatil Köyü'ne 2 metre yaklaştı. Zonguldak Üniversitesi'nin araştırması ilçede halk arasında endişeye sebep olurken ilçede oturanlar önlem alınacağına inanıyorlar. Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu tehlikenin boyutlarının tahmin edilenden de büyük olduğunu ifade ederek, acil olarak önlem alınması gerektiğini söyledi.

Başkan İspiroğlu, Karasu'da 2 kilometrelik sahil şeridinde etkili olan erozyon sonrasında deniz sularının önlem alınmazsa ana caddeye geçmesi halinde ilçe merkezine gelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Buradaki tehlike gerçekten büyük. Bunun çözümünün de bir an önce yapılması gerekiyor. Bir yıl içerisinde 100 metrelik sahili sular altında bırakan deniz suları hızla ilerliyor. Ana caddeyi geçmesi halinde suların ilçe merkezine gelmesi kaçınılmaz. Bu korkunç gerçek ister istemez bizi ürkütüyor. Bununla ilgili olarak bakanlığın bir an önce önlem alması gerekiyor. Çünkü bölgede oturan halk endişeli. Hemen bugün bu tehlike belli söz konusu olmayabilir. Ancak eğer önlem alınmazsa 2 yıl sonra bu korkunç son kaçınılmaz" dedi. Öte yandan incelemelerde bulunmak üzere DLH heyeti Karasu ilçesine geldi. Ulaştırma Bakanlığı Ankara Bölge Müdürlüğünden Teknik elaman İbrahim Çalışkan, Tahsin Acar ile Bolu Bölge Müdürlüğü'nden Hüseyin Ayvaz ve Nurettin Temizel, sahilde çalışmalara başladılar. 2 gün Karasu'da kalacak olan ekip, hazırlayacağı raporu bakanlığa sunacak.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.