Katar aşkı ağır bastı, limanlarda işletme süresi uzatımı yeniden TBMM'de

Katar aşkı ağır bastı, limanlarda işletme süresi uzatımı yeniden TBMM'de

Tepkiler üzerine geri çekilen 18 limanın işletme süresinin ihale yapılmadan uzatılmasını sağlayan düzenleme yeniden TBMM’ye geldi. Aralarında Katarlıların da olduğu işletmeciler 19 yıla kadar ek süreye sahip olacak.

İktidarın 18 limanın işletme hakkını devralan ve aralarında Katarlı QTerminals’in de bulunduğu şirketlerin 30, 36 ve 39 yıl olan işletme sürelerini yeni bir ihaleye çıkılmadan ya da pazarlık yapılmadan 49 yıla uzatılmasını öngören düzenleme yeniden TBMM’ye getirildi.
Elektrik piyasası ile ilgili Torba Yasa Teklifi içinde geçen günlerde TBMM’ye gelen ancak tepkiler üzerine vazgeçilen düzenleme Meclis’e sunulan yeni torba teklifin içine konuldu. Buna göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi’ne ait 13 liman ile TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait olan beş limanın sözleşme süreleri 49 yıl olacak.
Süre uzatımına karar verilmesi halinde taraflar arasında ek sözleşme düzenlenecek ve sözleşme bedeli de Sermaye Piyasası Kanunu’na göre değerleme yapmaya yetkili en az iki kuruluş tarafından belirlenecek. Son kararı ise Özelleştirme Yüksek Kurulu verecek.
Ancak süre uzatımı sözleşmesi imzalanması için özelleştirme sözleşmesinden kaynaklı olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve TCDD Genel Müdürlüğü aleyhine açılmış davalardan kayıtsız ve şartsız feragat edilecek.

liman-sureleri-tablo.jpg

ADRES BELLİ
Teklifin kabul edilmesi durumunda kamu ihalelerinin gözde şirketleri olan LİMAK, AKFEN, CİNER Grubu, Albayrak, Çelebi ve Doğuş Grubu’nun aralarında olduğu şirketler ile Antalya Limanı’nın işletmesini devralan QTerminals isimli şirkete 10, 13 ve 19 yıl olmak üzere yeni işletme süreleri verilecek.
Bununla Sözleşmesi 2029’de sona erecek Katarlı şirket Antalya Limanı’nı 2047 yılına kadar işletmeyi sürdürecek. Park Denizcilik, Doğuş Bilgili, Ulusoy, Marmaris Liman İşletmeciliği, Albayrak, Riport, Giresun Port, Siport, Dikili Port devraldıkları limanları 49 yıl süreyle işletecek.
PSA Singapur-Akfen, Limak, Çelebi, Ceynak, Mehmet Güneş İnşaat, Ceyport şirketleri de işletmelerindeki limanlar için 13 yıl daha ek süre alacak. Derince Limanı’nı işleten SafiPort’a ise 10 yıl ek süre verlecek. Böylelikle Türkiye’nin en stratejik limanları en erken 2046, en geç ise 2067 yılına kadar aralarında yabancıların da olduğu şirketler tarafından işletilecek.

liman-sureleri-tablo2.jpg

Yangından mal kaçırıyorlar

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, şirketlerin yatırım yapılması, işletmelerin devamlılığının sağlanması ve verimlilik artışı gibi bahanelerinin ikna edici olmadığını söyledi. Budak’ın değerlendirmeleri şöyle:
“Pandemiyle ticaret savaşları, liman savaşlarına dönüştü. Limanların kârları ve stratejik önemleri artınca, iktidar buradaki rantı yandaşlara aktarmanın derdine düştü.
Bu limanlardan en erken işletme süresi dolacak olanların sözleşmeleri 2027’ye kadar devam edecek. Seçimin kapıda olduğu bu süreçte yangından mal kaçırır gibi bu sözleşmelerin uzatılmaya çalışması iktidarın, ülkenin geleceğinden ziyade, yandaşların geleceğini dikkate aldığını gösteriyor.”

Nurcan GÖKDEMİR – BİRGÜN

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.