Kaza yapan araçlar 112’yi kendisi arayacak
Avrupa Birliği (AB) desteğiyle İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen 'HeERO' (kahraman) çağrı sistemi projesi aracılığıyla, kaza yapan araçlarla...
Avrupa Birliği (AB) desteğiyle İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen 'HeERO' (kahraman) çağrı sistemi projesi aracılığıyla, kaza yapan araçlarla anında iletişim kurulacak. Araç sürücüsü ya da yolcu bilincini kaybetse, sıkışsa dahi, eCall (elektronik çağrı) çağrısı GPS aracılığıyla yerini bulabilecek ve araç içerisiyle irtibat sağlanabilecek.
Avrupa Acil Çağrı Numarası Birliği (EEAN) semineri Antalya'da Rixos Down Town Otel'de başladı. 2 gün sürecek seminerde 112 Acil Çağrı Merkezleri ile ilgili son gelişmeler ve yeni teknolojilerle ilgili uygulamalar ele alınacak. Toplantıya katılan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Rahmi Doğan, Ocak 2013'den itibaren üzerinde çalışılmaya başlanan 'HeERO' projesini tanıttı. Rahmi Doğan, sistemin özelliklerini paylaştı. Projenin AB tarafından finans edildiğini belirten Doğan, 6 ülkenin proje üzerinde çalıştığını ifade etti. 2015 itibariyle HeERO'nun uygulanmaya başlanacağını belirten Doğan, projede ASELSAN, Turcell, Türk Telekom ve otomobil sektöründen Tofaş, Renault 'un yer aldığını kaydetti. Proje kapsamında araçlara eCall sistemin takılacağını belirten Doğan, "Araç kaza yaptığı zaman bu sistem otomatik ya da manüel olarak devreye sokulacak. Araç belli bir hızda kaza yaptığında sistem devreye giriyor. GPS ile konumunu bildiriyor. O andan itibaren sistem devreye girdikten sonra araç içerisindekilerle karşılıklı konuşulabiliyor. Sistemde ses alıp gönderme mevcut. Bu şunun için önemli kazada araç içerisindeki sıkışıyor ve hareket edemediği için arayamıyor. Bu sistem sayesinde araç içerisindeki kişi sıkışsa bile ortam dinlemesi şeklinde araç içerisindekilerle konuşmayı sağlayacak." diye konuştu. Sistemin takılı olduğu araçlara ait bilgilerin çağrı merkezlerinde olacağını belirten Doğan, merkeze gelen her çağrıda araca ait bilgilerin otomatik olarak görüntüleneceğini ifade etti. Doğan, bu sayede özelliğinin ve ne taşıdığının anında belirleneceğini kaydetti.
Projenin tamamlanmasının ardından 2015'den itibaren AB ve Türkiye'deki araçların HeERO'ya uyumlu olarak üretileceğini belirten Doğan, çağrı merkezlerinin de bu sisteme göre ayarlanacağını söyledi. Sistemin şuanda deneme aşamasında olduğunu belirten Doğan, "Biz Bulgaristan'la bir test yapacağız. Şuanda 2 tane test aracımız var. Bir üretilen eCall cihazı var. Bulgaristan'la karşılıklı test yapacağız. Onların aracı Türkiye'ye gelecek. Çağrı merkezlerinde test edilecek. Bizim araçlarda orada test edilecek. Bizim yurt dışında yaşayan bir sürü vatandaşımız var. Bunlar tatil için Türkiye'ye geldiğinde araçtaki sistem bizim çağrı merkezleri tarafından karşılanması lazım. Şuanda test uygulanıyor." dedi. Projenin AB ülkeleriyle ile aynı anda ilerlediğini belirten Doğan, üye olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.
"5 YIL İÇERİSİNDE 81 İLDE ACİL ÇAĞRI MERKEZLERİ AÇILACAK"
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Rahmi Doğan, Antalya ve Isparta'da pilot il olarak başlatılan 112 Acil Çağrı Merkezleri'nin 5 yıl içerisinde 81 ilde faaliyete geçeceğini söyledi. Şuan itibariyle birkaç ilde, 10 gün içerisinde de toplam 12 ilde 112 Acil Çağrı Merkezlerinin faaliyete geçeceğini belirten Doğan, bu illerin Mersin, Karaman, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Afyonkarahisar, Konya, Burdur ve Denizli olduğunu açıkladı. Yıl sona doğruda, Ankara, Hatay, Trabzon, Yalova, Kocaeli, Kahramanmaraş'ta 112 Acil Çağrı Merkezlerinin kurulacağını belirten Doğan, 5 yıl içerisinde tüm Türkiye'de sistemin olacağını ifade etti.
"YAPILAN ÇAĞRILARIN YÜZDE 75'i GEREKSİZ"
Programa katılan Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de, acil çağrı numaralarına artık toplum tarafından değer verildiğini söyledi. En büyük sıkıntıların çağrı merkezlerindeki çağrı merkezlerindeki aksaklıklardan kaynaklandığını belirten Öztürk, "Artık kayıtlar tutuluyor. Kimin ne zaman aradığı biliniyor. Eskiden bu yoktu orada çalışanlar zan altında kalabiliyordu." dedi. Çağrı merkezlerine yapılan çağrıların yüzde 75'inin gereksiz olduğunu belirten Öztürk, yüzde 23'ün de gerekli çağrı olduğunu kaydetti.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.