Kaza yapan otolar ağır kusurlu

Kaza yapan otolar ağır kusurlu

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre trafik kazalarına karışan otomobillerin yüzde 78'i, kamyonların da yüzde 77'si teknik açıdan ağır kusurlu....

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre trafik kazalarına karışan otomobillerin yüzde 78'i, kamyonların da yüzde 77'si teknik açıdan ağır kusurlu. Trafikte kusursuz araç ise neredeyse yok. TÜVTURK'e gelen 1 milyon 500 bin araçtan sadece 100 bininin muayeneyi geçebilmesi de olayın boyutlarını gösteriyor.

Trafikte kusursuz araç neredeyse yok. Kamyonların yüzde 99'unda, otomobillerin ise yüzde 96'sında en az bir teknik kusur var. Türkiye'de 31 Aralık 2008 itibarıyla 13 milyon 765 bin motorlu araç bulunuyor. Ülke genelinde 77 ilde fenni muayene hizmeti veren TÜVTURK'e göre araçlarda tespit edilen en yaygın kusur, 'far ayarı' bozukluğu. Bunu motor ve şanzımandan yağ kaçağı izliyor. TÜVTURK kayıtlarına göre, trafiğe çıkan araçlardan 882 bin 622'sinin far ayarlarında sorun var. 361 bin 684 aracın motoru, 230 bin 837 aracın da şanzımanı yağ kaçırıyor. Bu eksiklerin yanı sıra ilkyardım çantasının bulundurulmaması veya içindekilerin eksik olması, araç üzerindeki şasi numarasıyla ruhsattaki numarasının uyuşmaması, minibüs ve otobüslerde acil çıkış yerlerinin belirtilmemiş olması, acil çıkış çekiçlerinin bulunmaması, ikaz ışıklarının kısmen ya da tamamen çalışmaması, lastik hasarları gibi kusurlar da trafikteki araçlarda en sık rastlanan eksiklikler arasında yer alıyor. Trafikteki araçların yarıdan fazlası 10 yaşın üzerinde. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, bu araçların periyodik kontrollerinin yeterince hassas yapılmayışının kazalara davetiye çıkardığını söylüyor.

Kazalarda araç faktörünün büyük rolü olduğunu vurgulayan Güner, "Ancak kaza sonrası tutulan tutanaklarda, araçtaki kusurlara neredeyse hiç değinilmiyor." eleştirisinde bulunuyor. Güner, kazaları azaltmak için araçların mutlaka gençleştirilmesi gerektiğini aktarıyor. Kayseri İl Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, trafik kazalarında kişi, çevre ve araç faktörlerinin önemine dikkat çekerken, "Türkiye'de sürücülerin çok kaza yapmalarının ana sebepleri, kişilerin trafik kurallarına uymaması, araç kusurları ve yollardan kaynaklanan sebepler." diyor. Özdemir, kusurlu araç sayısındaki fazlalığı fark eden birçok sürücünün, kazalara karşı daha güvenli olması sebebiyle araçlarına zırh taktırmaya başladığını ifade ediyor.

Hurda araçlara ek 750 TL'lik ödeme

1973-1979 model taşıtlardan hurdaya ayrılmak üzere 28 Şubat 2009'dan önce kayıt yaptırılanlara ilave 750 TL ücret ödenecek. Bu araçların son teslim süresi de 31 Aralık 2009'a uzatıldı. 1972 model ve öncesi taşıt sahibi olanlar 23 Mart'tan, 1973 model ve öncesi 1 Mayıs'tan, 1974 model ve öncesi 30 Mayıs'tan, 1975 model ve öncesi 1 Temmuz'dan, 1976 model ve öncesi 1 Ağustos'tan, 1977 model ve öncesi 16 Eylül'den, 1978 model ve öncesi 31 Ekim'den, 1979 model ve öncesi taşıt sahibi olanlar ise 1 Aralık'tan 31 Aralık 2009'a kadar araçlarını teslim edecek.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.