Kazakistan ihracat ve ithalat çalışmalarında araç tedarik yoğunluğu var
Kazakistan nakliye firmaları ile Türk lojistik firmalarının koordineli olarak çalışmalar yaptıkları taşımacılık hattında kullanılan taşıma araçları Türk, kazak ve Gürcü plakalardan müteşekkildir.
Türk cumhuriyetleri arasında en büyük yüzölçümüne sahip bulunan Kazakistan ile karayolu üzerinden ihracat ve ithalat kapsamında yük taşımacılık çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İçinde bulunduğumuz dönem itibarı ile Türkiye-Kazakistan arası tır sevkiyatları Gürcistan, Rusya üzeri güzergah kullanılmak suretiyle gerçekleştirilmektedir.
İki ülke arasında devam etmekte olan nakliye çalışmaları ağırlıklı olarak komple tır taşıma ve parsiyel nakliye şeklinde ilerleme sağlamaktadır. Kazakistan nakliye firmaları ile Türk lojistik firmalarının koordineli olarak çalışmalar yaptıkları taşımacılık hattında kullanılan taşıma araçları Türk, kazak ve Gürcü plakalardan müteşekkildir.
Komple tır nakliyelerinde yüklemeler adresten adrese kapı teslimi olacak şekilde ilerliyorken parsiyel nakliye hizmetleri İstanbul’da bulunan lojistik depolarından çıkışlar yapmak kaydı ile gerçekleştiği gibi Kazakistan teslimatları varış şehirlerinin gümrük noktalarına yapılmaktadır. Kazakistan parsiyel nakliye hizmetleri kapsamında ihracat gümrükleme hizmetleri ile Kazakistan ithalat gümrükleme hizmetleri gibi destek alanlarında Türk lojistik şirketleri yardımcı olmaktadır.
Türkiye ile Kazakistan arasında yapılan ticari yük taşımacılığı genel itibarı ile ihracat ağırlıklı yapılıyor olsa da Kazakistan’dan Türkiye’ye sevk edilmekte olan ithalat kapsamlı ürün nakliyesi de azımsanamayacak boyutlarda yer almaktadır. Kazakistan nakliye çalışmalarında sevkiyatlar ülkemizin tüm üretim yapılmakta olan bölgelerinden yüklenecek şekilde yapılıyorken teslimatlar başta başkent Astana olmak üzere Almaata, Aktau, Atrau ve Çimkent gibi bir çok şehirde yapılmaktadır.
Uluslararası ticaret kuralları gereği her ülkenin izin verilen tonaj sınırı bulunmaktadır. Kazakistan makamlarının izin vermiş olduğu tonaj limiti ise 22 ton ile sınırlıdır. Bu vesile ile Ülkemizden Kazakistan’a standart tırlar ile yapılan sevkiyatlarda maksimum 22 ton ürün yüklemesi yapılmaktadır. 22 ton ağırlığı geçen ürün grupları gabari dışı ağır nakliyat yük sınıfında değerlendirilmekte olduğundan bu tür ağır tonajlı yükler lowbed dorse olarak adlandırılan ağır nakliyat araçları ile taşınabilmektedir. Ağır tonajlı yük grupları karayolu izin belgesi alınmak sureti ile yapılırken aynı zamanda öncü ve artçı olmak üzere eskort araçlar kontrolünde sevk edilmektedir.
Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Lojistik firmaları
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.