Kent içi lojistiğin yeni “ağır abi”si: MAXUS e-Deliver 3

Kent içi lojistiğin yeni “ağır abi”si: MAXUS e-Deliver 3

Yoğun kent içi trafiğinde sessiz; park yeri sıkıntısını minimum yaşayacağınız; yakıt maliyetinizi “yok” denecek seviyelere çeken; çevreyi kirletmeyen ve sırtında 935 kg taşıyabilen bir yük aracı mı arıyorsunuz? Buldunuz: Tam elektrikli MAXUS e-Deliver 3.

Tam elektrikli pick-up MAXUS e-Deliver 3’ü test için aldığımda itiraf edeyim, gözüme çok şirin gözüktü. Nedense, “küçücük fıçıcık içi dolu turşucuk” atasözümüzü anımsadım. Dıştan bakıldığında “minyon ve zarif” görünümlü olarak tanımlayabileceğiniz bu araç; sırtında 1 tona yakın yük taşıyabiliyor. Elektriğin gücünün getirdiği tasarrufla da, sokağa terk edeceğiniz liraları atmıyor, cebinizde bırakıyorsunuz.

Günden güne egzoz dumanı ve kötü yakıt kaynaklı çevre kirliliği ile şehirlerimizi nefes alınmayacak hale getirmeye devam ediyoruz. O nedenle temiz enerjiye sıkı sıkıya sarılmayı savunan bireylerden biriyim. Doğan Trend Otomotiv’in distribütörlüğünü üstlendiği Çin orijinli MAXUS e-Deliver 3 de tam böyle bir araç.

maxus-fotolar-19.jpgYüzde 100 elektrikli MAXUS e-Deliver 3, gelişmiş teknolojisi ile etkileyici işletme ve bakım maliyeti tasarrufu sunuyor. Elektrik, fosil yakıtlardan daha uygun fiyatlı olduğundan, elektrikli hafif ticari araçların işletme giderleri, geleneksel dizel veya benzinli muadillerine göre daha düşük olduğu herkesin teslim edeceği bir gerçek. Maxus e-Deliver 3 de %100 elektriğin gücü ile, yakıt maliyetlerinizde standart bir dizel hafif ticari araca göre %85’e varan tasarruf sağlayabiliyor.

Marka, resmi internet sitesinde bu hesaplamayı herkesin anlayabileceği bir şekilde açıkça ortaya koymuş. Biz de aynen aktarıyoruz:

maxus-yakit-hesaplama.jpg

* Yukarıda belirtilen hesaplama, 371km’ye varan şehir içi WLTP (Dünya Çapında Uyumlaştırılmış Hafif Araçlar Test Prosedürü) menziline göre hesaplanmıştır. Bu değer; sürüş şekli, kullanım şartları, yol durumu, donanım, araçtaki yük vb. parametrelere göre farklılık gösterebilir.
* Yukarıda belirtilen hesaplamada kullanılan birim fiyat, 3.10.2023 tarihinde https://www.epdk.gov.tr/ adresinde bulunan Kamu ve Özel Hizmetler Sektörü ile Diğer (30 kWh/gün üstü) Gece elektrik tüketim bedeli: 2,36 TL olarak alınmıştır. Hesaplama, bu birim fiyata %5 dağıtım bedeli ve %20 KDV bedeli eklenerek (2,97 TL) hesaplanmıştır. Bu değer değişkenlik gösterebilir.
* Belirtilen hesaplamalar sadece genel bilgilendirme içindir, bağlayıcı değildir.
* Yukarıda belirtilen hesaplamada kullanılan dizel birim fiyatı ortalama 42 TL olarak kabul edilmiştir. (01.03.2024 tarihi baz alınmıştır)
* Yukarıda belirtilen hesaplamada dizel hafif ticari araç ve Maxus e-Deliver 3’ün şehir içi yakıt ve enerji tüketimleri göz önünde bulundurulmuştur.

maxus-fotolar-16.jpgMENZİL ÖNEMLİ AMA HER ŞEY MENZİL DEĞİL

Elektrikli araç denilince hemen akla menzili geliyor. Evet, bu aracın şehir içi 371 kilometreye varan menzilini de, yeterli bulmayanlar olabilir. Ama, İngiltere’de yapılan bir araştırmada, bu boyutlardaki lojistik araçlarının yarısından fazlasının (%54) gün içinde yalnızca 24 km kullanıldığını biliyor muydunuz? Sahip olduğu 371 km’lik menzil ilk etapta kafanızı karıştırsa da, kullanım amacına uygun olarak bu kompakt aracı işyerinizde kolaylıkla ve ucuz yoldan şarj ederken maliyet hesaplarınızı daha uygun hale getirebilirsiniz.

Hafif ve aerodinamik yapısı ile sürüş konforunu artıran e-Deliver 3’ün yüzde 100 elektrikli mimarisi ve kullanılan malzemeler sayesinde araç dayanıklılığı, yük taşıma kapasitesi, sürüş konforu, performansı ve güvenliği artırılmış. Geniş ve yüksek sürücü koltuğu ve ön yolcu bölümünde iyi bir yol hakimiyeti sağlanıyor. Geniş cam yüzeyler, büyük ve elektrikli yan aynalar ile desteklenerek kıvrak manevra kabiliyetine katkıda bulunuyor. Gövdenin tüm alt bölgelerini çevreleyen plastik korumalar sayesinde kaldırım ya da bariyerler gibi şehir hayatında yaşanabilecek ufak hasarların önüne geçiliyor. Plastik korumalar, çamurlukları çepeçevre sarmalayarak hem aracın daha uzun süre temiz kalmasını hem de olası boya hasarlarının önüne geçirerek işletim maliyetlerinin düşürülmesine katkıda bulunuyor.

maxus-fotolar-17.jpg935 KİLOGRAMA KADAR YÜKLEYEBİLİYORSUNUZ

Arka kısımda bulunan yükleme alanı yanlara açılan iki kapı sayesinde daha rahat ve kullanışlı, taşınacak olan malzemeleri forklift ile yanaştırıp 935 kilograma kadar yükleme yapabiliyorsunuz, yan sürgülü kapısından kısa süreli yükleme ve ürünü geri almada işlevsel bir konumda bulunuyor.

Sistem üzerinden radyo, iklimlendirme paneli, araç özellikleri, telefon ve mobil uygulamalar olmak üzere temel fonksiyonlara doğrudan erişim sağlıyor. Erişimi ve tepkimeleri hızlı olan silindir şeklinde vites seçici ulaşım ve kullanımı rahat, sürücüsünü mutlu eden bir diğer detay ise; ilk binişte merak uyandıran ergonomik tasarımlı koltukları ısıtma butonu soğuk havalarda keyif veriyor. Sürücüyü yormayan bir iç tasarıma sahip olan MAXUS’ta, her şey elinizin altında diyebiliriz.

maxus-fotolar-27.jpgPERFORMANS ve REJENERATİF DOLUM
WLTP normlarına göre tam dolu batarya ile 238 km karma menzil kapasitesi olan MAXUS e-Deliver 3, şehir içinde 371 km menzil sunuyor. (Tabi tüm bu rakamların, sürücünün doğru ya da yanlış kullanımıyla değişebildiği de ayrı bir gerçek). Sürüşte bir hususa dikkatinizi çekmek isterim. Ayağınızı gazdan çektiğinizde hızı hemen kesiliyor. Rampa aşağı iniyor ve ayağınızı da gazdan çekerek, bir yandan akmaya devam ederken rejeneratif şarj dolumu da yapayım diyorsanız, direksiyonun hemen altındaki REG tuşuna basıp L konumuna getirmelisiniz. Aracın ortalama enerji tüketim değeri 23.63 kWsa/100 km. 6.6 kWsa dahili AC şarj kapasitesine sahip modelin batarya doluluğu DC şarj istasyonlarında 45 dakikada yüzde 5’ten 80’e ulaşılabiliyor. 0’dan 100 km/s hızlanmasını 12 saniyede tamamlarken, aracın maksimum hızı 125 km/s ile elektronik olarak sınırlandırılmış. Boş ağırlığı 1695 kg olan MAXUS e-Deliver 3’ün taşıma kapasitesi 905 kg. MAXUS e-Deliver 3, 4.555 mm uzunluğunda, 1780 mm genişliğinde ve 1895 yüksekliğindeki yapısıyla orta boy hafif ticari araçlar arasındaki yerini alıyor.

maxus-fotolar-4.jpgÖNCE İŞİNDE DENE SONRA SATIN AL

Bazen, yeni bir teknolojiyi deneyimlerken test sürüşleri yeterli olmayabiliyor. Doğan Trend Otomotiv, Dene ve Al Programı ile bu gibi durumları devre dışı bırakacak çözümler geliştirmiş. Aracı alıyor, deniyor ve işletme maliyetlerinizde sağlanan tasarrufu kendiniz tespit ediyor; dilerseniz satın alıyorsunuz. Deneme aşamasından sonra MAXUS e-Deliver 3'ü hâlâ almaya ikna olmazsanız, aracı iade etmeniz için hiçbir şart ve koşul da bulunmuyor.

Program şöyle işliyor;

Aracınızı, size en yakın yetkili satıcıdan kiralayın ve 2 ay süreyle deneyimleyin. Herhangi bir sebeple toplam kiralama süresini tamamlamak istemezseniz dilediğiniz zaman aracınızı size en yakın yetkili satıcıya iade edebiliyorsunuz. Yaşadığınız deneyim sonrası da satın almak isterseniz, ödediğiniz kira bedelini o günün perakende satış fiyatı üzerinden düşüyor ve size 0 km e-Deliver 3’ünüzü teslim ediyorlar. Bir küçük ayrıntıya dikkat etmelisiniz: Kiraladığınız aracın kira süresince 15 bin km’yi aşmaması gerekiyor.

maxus-fotolar-1.jpgARACINIZIN 2. EL DEĞERİ GARANTİ ALTINDA

Marka, yine geliştirdiği MAXUS ValueGuard ile aracınızın 2. el değerini de garanti altına alıyor. Değer Koruma Güvencesi ile aracınızı satın aldığınız tarihten itibaren 1 yıl (12 ay) içerisinde ve aracınızın 60.000 km’yi aşmaması koşulu ile satmaya karar verdiğiniz gün, o tarihte geçerli olan 0 araç anahtar teslim fiyatının %85’ine denk gelen bedelle satın almayı garanti ediyor.

PARSİYEL LOJİSTİK YÜKÜ TAŞIYANLARA TAVSİYE EDİLİR

Kent yöneticileri, her gün artan araç sayısına ve hava kirliliğine yeni yeni çözümler getiriyorlar. Bunlar arasında İngiltere, İtalya ve ABD’nin bazı kentlerinde uygulanan zonlara bölünmüş alanlar uygulaması var. Aynı model, bugünlerde İstanbul için de tartışılıyor. Yani, kent dokusunu muhafaza etmek ve hava kirliliğini azaltmak için iç noktalara giriş, ekonomik yöntem ya da yasaklarla korunacak. İşte elektrikli araçların önemi tam da burada ortaya çıkmakta. Sonuçta, kent içine de lojistik dağıtımın sürmesi gerekiyor. Bunu da ancak, “0” emisyonlu bir elektrikli araçla yapabileceksiniz. Kent içi lojistiği iş edinen firmalarımıza şimdiden elektrikli araç yatırımı yapmalarını öneririz.

maxus-fotolar-32.jpgKÜÇÜK BİR ELEŞTİRİ

Test ettiğim aracın multi medya ekranından GENERAL seçeneğini seçip LANGUAGE’den dil ayarı yapmak istedim. Ama müthiş bir hayal kırıklığı ile yalnızca İngilizce ve İbranice seçenekleri olduğunu tespit ettim. Bu durumu Türkiye’de çok önemli bir müşteri potansiyeline ulaşabileceğini tahmin ettiğim yetkililerin dikkatine sunmak istiyorum.

FİYATI 1.450.000 ₺ (15 Nisan itibariyle)

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.