Konteyner navlunları dibe vurdu
SeaNews Turkey'de yayınlanan habere göre konteyner gemilerinde ortaya çıkan tonaj fazlası 2009 yılından bu yana düşen ticaret hacmi ile birleşince ortaya...
SeaNews Turkey'de yayınlanan habere göre konteyner gemilerinde ortaya çıkan tonaj fazlası 2009 yılından bu yana düşen ticaret hacmi ile birleşince ortaya yarım yüzyılın en düşük konteyner navlunları çıktı.
Dünyanın en yoğun 2. konteyner ticaret rotası olan Asya-Avrupa rotalarında Temmuz ayında yakıt masrafı çıkarıldıktan sonra navlunların sıfır seviyelerine yaklaştığı Ağustos ayında da durumda değişiklik olmadığı ifade ediliyor.
Konteyner hacmi 4 çeyrektir daralmaya devam ediyor. Avrupada genelde bu aylarda Aralık alışverişlerine hazırlık olarak stok alımı yapılırdı.
İlave masrafları da dahil olmak üzere 20-ayak konteynerin Şanghay'dan Batı Avrupa'ya taşınma navlunu en son 839 ABD dolarını gördü. Oysa bu navlun Mart 2010 tarihinde 2.165 Dolar idi. Bir buçuk yılda navlun yüzde 61 oranında geriledi.
Konteyner navlunlarındaki bu düşüş Danimarkalı konteyner devi Maersk'ün karını da eritti. Şirket net gelirlerinde bu yıl %25'lik bir düşüş bildirecek, net gelirleri 3,8 milyar dolara düşecek.
Maersk'ün gelirlerindeki düşüş şirketin Kopenhag borsasında işlem gören hisse senetlerine de yansımış durumda. Şirketin hisseleri %32 oranında düştü. Ancak 24 Bloomberg borsa yorumcusundan sadece 4'ü şirket hisseleri için "sat" tavsiyesinde bulunuyor.
Konteyner endüstrisinin bu yıl 2,5 ila 3 milyar dolar arasında bir gelir kaybı yaşaması bekleniyor. Konteyner gei armatör ve işleticileri krizin il kez sektörü vurduğu 2009 yılında 20 milyar dolar kaybetmişti.
Asya-Avrupa rotalarında 355 konteyner gemisi sefer yapıyor. Batı'ya gelen yükler hacim olarak Doğu'ya giden yük miktarının iki katı.
Paris merkezli Alphaliner'e göre konteyner armatörleri kapasite fazlasını önlemek için daha fazla sayıda gemilerini seferden çekiyor.
DENİZHABER.COM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.