"Konteyner navlunları yarı yarıya düştü, daha da düşecek"

"Konteyner navlunları yarı yarıya düştü, daha da düşecek"

Bloomberg HT yayınına katılan Kıta Lojistik CEO'su Emre Eldener ve SGM Lojistik Direktörü Yalçın Dorman konteyner fiyatlarının yarı yarıya düştüğünü ve daha da düşmesini beklediklerini ifade etti.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkan Yardımcısı ve Kıta Lojistik CEO'su Emre Eldener ve SGM Lojistik Direktörü Yalçın Dorman Yalçın Dorman Bloomberg HT yayınına katıldı.

Eldener “Çin’den ithalatta navlun fiyatları çok hızlı düştü. Bundan 3 ay önce bir 40’lık konteyner navlunu Şangay-İstanbul için 12 bin dolarken şu anda 6 bin dolarlara kadar düştü. Bu rakamın önümüzdeki 5-6 aylık süreçte 4 bin dolarlara kadar gevşeyeceği düşünülüyor. Bu dünya genelinde enflasyonu da olumlu etkileyecektir; çünkü dünya genelindeki enflasyonun esas nedeni aslında tedarik zincirindeki maliyet artışlarıydı” şeklinde konuştu.

Öte yandan Rusya üzerinden Avrupa’ya taşınamayan malları Türkiye üzerinden taşıyabilmek için hızlı bir alternatife ihtiyaç olduğunun altını çizen Eldener bu alternatifin demir yolu olduğunu söyledi ve “Çin’den Türkiye’ye bir demir yolu hattı var. Çok verimli bir şekilde bu demir yolunu çalıştırmamız gerekiyor. Şu anda bunu pek fazla başarabilmiş değiliz. Maalesef bu demir yolunda transit süreler çok uzun" dedi.

Dorman “Rusya ile olan ticarete baktığımızda özellikle Ağustos ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 130 artış gerçekleştiğini görüyoruz. İlk 8 aya baktığımızda ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 30’luk artış var. Şu anda Rusya’ya yoğun bir şekilde aslında konteyner ile sevkiyat yapılabiliyor; çünkü kara yoluyla sevkiyat yapılmasında hala bir takım sıkıntılar var. Transit süreleri 25-30 günlerde. ” dedi.

Dorman, dünya konteyner endeksine göre 27 haftadır bir düşüş söz konusunu olduğunu belirtti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.