Konteyner taşıma navlunları tutulamıyor

Konteyner taşıma navlunları tutulamıyor

Yeni haftaya giriş yaparken konteyner taşımacılığı spot oranları için yeni rekor fiyatlar gelmeye başladı, Nakliyeciler için endişe verici bir şekilde yükseliş hızlanıyor. Asya-Batı Kıyısı oranları 6.300$/FEU; Asya-Doğu Maliyeti 9.300$/FEU'nun üzerinde.

Yeni bir haftaya giriş yaparken konteyner taşımacılığı spot oranları için yeni rekor fiyatlar gelmeye başladı, nakliyeciler için endişe verici bir şekilde yükseliş hızlanıyor.

Farklı endeksler farklı sayılarla ortaya çıkıyor ve spot oranların üstündeki prim ücretleri artık o kadar yüksek ki, endeks oranları artık denizyolu taşımacılığının gerçek maliyetini yakalayamıyor. Bununla birlikte, çeşitli endekslerin hepsi aynı yönde hareket ettiğinde, arz-talep dengesindeki değişiklikleri yansıttığını görebilirsiniz.

Bu denge, her geçen hafta kargo nakliyecilerinin zararına daha fazla ekleniyor.

Ocean Audit'in CEO'su ve kurucusu Steve Ferreira,” en kötüsünü henüz görmedik — Doğu Kıyısı'na 20.000 $[FEU başına] all-in oranları geliyor " dedi.

En yoğun sezon hemen köşede ve Tedarik Zinciri kesintileri yaygın olmaya devam ediyor. Çin ve Malezya'daki COVID kesintili limanlar en son sıcak noktalardır. Vespucci Maritime CEO'su Lars Jensen,” tedarik zinciri sorunlarının kötüleştiği ve iyileşmediği açıkça görülüyor " diye uyardı.

Asya-doğu kıyısı oranları atlıyor

Asya-doğu kıyısı için Freightos Baltık günlük Endeksi sadece son birkaç gün içinde yaklaşık %20 arttı. Perşembe itibariyle, Freightos oranı FEU başına 9.317 $ ' a ulaştı, bu da şimdiye kadarki en yüksek nokta ve yıllık %224 artış kaydedildi. (y/y)

Drewry'nin Şanghay-New York rotası için haftalık değerlendirmesi, haftalık %9 (a/a) ve yıllık %203 artışla FEU başına 8.251 dolardı.

sekil1.jpgŞekil 1FEU başına dolar cinsinden oranlar. Yeşil hat = Drewry haftalık Şangay-New York. Mavi hat = Günlük Asya-Doğu Kıyısı yükleri.

Freightos'un verilerine göre, Asya-doğu kıyısı oranları Asya-Batı Kıyısı oranlarından daha hızlı yükseliyor.

Sonuç olarak, Freightos'un doğu kıyısı-Batı Kıyısı yayılımı perşembe günü FEU başına 2,976 $’ ı gördü.

sekil2.jpg

Şekil 2FEU başına dolar cinsinden oranlar. Mavi hat = Günlük Asya-Doğu Kıyısı üzerinden Freightos günlük Asya-Batı Kıyısı primi.

Trans-Atlantik batı sınırı oranları yükselmeye devam ediyor

İlk başta, Avrupa'dan Doğu Sahili'ne uzanan Atlantik-ötesi batı rotası, diğer şeritlerde görülen büyük oranlı enflasyonu önledi. Bu erteleme Nisan ayında sona erdi.

Freightos'un Perşembe günü Avrupa-Doğu Kıyısı değerlendirmesi FEU başına 5.193 $ oldu bu da yeni bir rekor ve yıllık %164 artış gösterdi.

Farklı endekslerin farklı rakamlarla nasıl ortaya çıktığının altını çizen Drewry'nin sayısı Freightos'tan çok daha düşük kaldı. Drewry, Rotterdam-New York oranlarını yıllık %66 artışla FEU başına 3.988$ olduğunu söyledi.

MEHMET BUĞRA YILMAZ - BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ / LOJİPORT

KAYNAK : https://www.dailyadvent.com/news/960f1553eecbda57d580e967d6d2b460-Container-rates-rocket-even-higher--and-theres-no-end-in-sight

https://www.freightwaves.com/news/container-rates-rocket-even-higher-and-theres-no-end-in-sight

https://sonar.freightwaves.com/sonar-demo-request?utm_source=FreightWaves&utm_medium=Editorial&utm_campaign=SONAR

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.