Kontörden TL'ye geçiş inceleniyor
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kontörden TL'ye geçişte gizli zam yapıldığı iddialarını ihbar kabul ettiklerini ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim...
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kontörden TL'ye geçişte gizli zam yapıldığı iddialarını ihbar kabul ettiklerini ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) araştırmalarını sürdürdüğü bilgisini verdi.
Yıldırım, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ve gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda soruları yanıtlarken, 2005 sonunda Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok halinde satışıyla, yüzde 45'ının kamuda, yüzde 55'i özel sektörde bulunduğu yapı oluştuğunu, daha sonra yüzde 15'lik kısmının halka arzı şeklinde satıldığını hatırlattı.
Şu anda kamunun elinde yüzde 30'luk hisse olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Bundan da belirli bir miktarın, henüz karar verilmedi miktarına, halka arz şeklinde özelleştirilmesi düşünüyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı çalışma yapıyor. Hariri'nin gelmesiyle gündeme gelen bir konu değil. Hangi oranda, hangi yöntemle yapılacağı konusu görüşülmeye devam ediyor. Hariri Grubu'nun bir teklifi var; 'bize yüzde 10 kadar hisse blok halinde verilirse, biz ona belirli bir prim vermek suretiyle talibiz' diye'' dedi.
Yıldırım, üçüncü köprü ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını bildirerek, üçüncü köprü ve onun çevre yolları bağlantı yollarının, 1992 yılında Devlet Planlama tarafından yatırıma alınmış bir proje olduğunu, yatırım programına teklif edildiğini ve o günden bu yana üzerinde çalışma yapıldığını anlattı.
Bundan sonraki süreci yakında açıklayacaklarını belirten Yıldırım, ''Orada da adım atacak bir noktaya geldik. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili daha fazla detayı kamuoyuyla paylaşacağız'' dedi.
-MARMARAY'DA GECİKME-
Bakan Yıldırım, İDO'nun özelleştirmesine ilişkin olarak da, mevcut mevzuat çerçevesinde yabancıya satışın mümkün gözükmediğine değinirken, ''Azınlık hissesi olarak İDO'nun böyle bir ortaklığa girmesinde engel yok. Kontrolü yabancıya verecek şekilde bir işlem şu anda uygun gözükmüyor'' dedi.
Denizcilik sektöründe ÖTV'siz yakıt verdiklerine işaret eden Yıldırım, şu ana kadar sektöre 1,6 milyar liralık destek verdiklerini ve herhangi bir istismar yaşanmadığını vurguladı.
Yıldırım, gemi inşaat sektörüne ağırlıklı askeri projeler olmak üzere 2,2 milyar dolarlık sipariş verildiğini ve bunun sektöre ''nefes aldıracak'' adım olduğunu kaydederek, Ziraat Bankası'nın sektörle yoğun çalışma içinde bulunduğu, desteklerin hangi yönde gelişeceğine karar verileceğini söyledi.
Marmaray'ın birim fiyatlarla yapılan bir proje olduğunu aktaran Yıldırım, burada gecikmenin ''ana unsuru''nun arkeolojik kazılar olduğunu kaydetti.
Yıldırım, arkeolojik kazıların bittiğine ve çalışmaların hızlandığının söylenebileceğine dikkati çekerek, projenin şu anda yüzde 59'unun bittiğini, 2010 sonu itibariyle projeyi tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.
-KONTÖRDEN TL'YE GEÇİŞ-
Kontörden TL'ye geçişin vatandaşın lehine bir uygulama olduğuna işaret eden Yıldırım, operatörlerin gizli zam yaptığı yönünde bilgilerin kendilerine ulaştığını ve bunları ihbar kabul ettiklerini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) araştırmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Bakan Yıldırım, arabağlantı ücretlerinde ''daha düşecek sınır kalmadığını'' kaydederek, ''Bu arabağlantı ücretleri, 2011 için de geçerli olacak. 2011'de herhangi bir düşüş söz konusu değil. 2010 için yapılan düzenleme 2011 içinde de geçerli olacak'' dedi.
THY hisselerinin satışına ilişkin soru üzerine Yıldırım, Özelleştirme İdaresi'nin THY ile ilgili çalışma yaptığına değinerek, kamunun ortak olduğu kuruluşlarda büyük hisselerle kamu varlığının devam etmesini istemediklerini ancak, THY ve bayrak taşıyıcılar gibi stratejik kuruluşları tamamen özele terk etmenin doğru olmadığını düşündüklerini ifade etti.
Yıldırım, Bingöl, Iğdır, Ağrı havaalanlarının bu yıl sonunda, Şırnak, Yüksekova havaalanlarının 2011-2012'de tamamlanacağını bildirdi.
-BAŞBAKANLIK OFİSİ'NDE TOPLANTI-
Bu arada EGD Başkanı Celal Toprak, Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantıya girişte uygulanan güvenlik önlemleri nedeniyle, canlı yayın araçlarının ve gazetecilerin sorun yaşanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirirken, ''Bir daha burada toplantı yapmayı düşünmediklerini'' söyledi.
Bakan Yıldırım da, Toprak'ın sözleri üzerine, toplantı yapmama kararını bu kadar erken vermemeleri gerektiğini söyledi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.