Köseköy ‘kuru liman’ oluyor!

Köseköy ‘kuru liman’ oluyor!

Liman hizmetlerinin ülkenin iç bölgelerine çekmek, gümrük hizmetlerinin kolaylaştırılması, kargo hizmetinin daha hızlı olması amacıyla yapılacak olan 4 kuru liman arasında Köseköy Lojistik Merkezi ve Tren İstasyonu da yer alıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun görevini devralmasının ardından, bakanlığın yeni hedeflerini açıkladı.
Türkiye’de lojistik merkezlerin sayısını yükselteceklerini söyleyen Uraloğlu’nun Kocaeli dahil dört ilde 4 kuru liman yapılacağını söylemesinin ardından gözler Kocaeli’deki kuru limanın nerede olacağına çevrildi. 2022 yılında Türkiye, Kuru Limanlara İlişkin Hükümetlerarası Anlaşmaya imza attı. Anlaşmaya imza atılmadan önce Türkiye’de kuru limana dönüştürülecek 19 lojistik alanın içinde Kartepe Köseköy’ün de olduğu belirtildi. Bakan Uraloğlu’nun açıklamasının ardından Köseköy’ün kısa zamanda kuru limana dönüşümü planlanacak.

KARA-DEMİR VE DENİZ YOLUNU BAĞLAYACAK

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu tarafından 2013 yılından bu yana hayata geçirilen kuru limanlar ile ilgili Türkiye, 2022 yılında anlaşmaya imza atarak sanayi ürünlerinin taşımacılığının, kargosunun daha hızlı yapılmasını amaçlıyor. Taşımacılığı çevreci, verimliliği fazla olan kuru limanlar, ekolojik olarak tehlikede olan, kıyı liman genişlemesi mümkün olmayan, sanayisi gelişmiş ve nüfus yoğun bölgelere yapılması planlandı. Bu çalışma ile kargoların kara yolu taşımacılığından demiryolu ve deniz yolu taşımacılığına rahatlıkla aktarılması hedefleniyor.

kosekoy.webpKOCAELİ İHRACATA BÜYÜK KATKI VERECEK

Bu hedefler doğrultusunda Kocaeli’de belirlenen Köseköy tren istasyonu ve lojistik merkezi deniz yolu ve kara yolu bağlantı noktaları ile Kuru Liman özelliklerini taşıyor. Köseköy, Kuru Limana dönüştürüldüğünde denizdeki limanlarda olduğu gibi gümrük hizmeti verecek, Kocaeli’deki deniz limanlarının ithalat ve ihracatını artıracak, KOBİ’lerin gümrük hizmetlerine erişimi kolaylaştıracak. Kocaeli’de kuru limandan yararlanacak firmaların nakliye ve lojistik maliyetleri de azalacak.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.