Kosova ihracat ve ithalat lojistik faaliyetleri
Türkiye-Kosova hattında ağırlıklı lojistik yöntemi karayolu üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kosova karayolu taşımacılığında kullanılan taşıma araçları 1360 dorseleri bulunan tırlardan müteşekkildir
Ülkemiz içinde bulunduğumuz dönem itibarı ile özellikle dışa açılım kapsamında dış ticaret çalışmalarına özel ağırlık vermektedir. Dünya genelini kapsayan bir ticari ağın parçası haline gelen ülkemiz Avrupa, Asya, Afrika ve Uzakdoğu ülkeleri ile yapmakta olduğu ticari çalışmalar zincirine son dönemlerde Balkan ülkelerini de dahil ederek özellikle ihracat anlamında büyük başarılara imza atmıştır.
Balkanlar’ın bir çok ülkesine olduğu gibi Kosova’ya da düzenli hale gelmiş bir ihracat ağı kuran dış ticaret firmalarımız Kosova nakliye firmaları ile ortak hareket eden lojistik şirketlerimizin de destekleri ile yıllık bazda oldukça yüksek seviyelere tekabül eden verilere ulaşmış bulunmaktadırlar. Türkiye genelinde sanayi, üretim ve dış ticaret sektörleri içerisinde faaliyet göstermekte olan firmalarımızın Kosovalı ithalatçılar ile yaptıkları görüşmeler ve müzakereler çerçevesinde yoğun ihracat çalışmaları yapmaktadırlar.
İhracat ve ithalat çalışmaları yaptığımız tüm ülkelerle ilgili olduğu gibi Türkiye-Kosova hattında da ağırlıklı lojistik yöntemi karayolu üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kosova karayolu taşımacılığında kullanılan taşıma araçları 1360 dorseleri bulunan tırlardan müteşekkildir. Kosova’ya yapılan sevkiyatlar genellikle komple tır bazında ilerleme kaydetmektedir. 23 tona kadar ağırlığı bulunan taşınabilir ve ticari işlemli her türlü yük grubunun komple tır bazında sevk edilmesinde genellikle Kapıkule sınır kapısı geçişleri kullanılmaktadır.
Kosova hattında talep gören bir diğer taşıma şekli ise parsiyel ve kargo kapsamlı yük gruplarının sevk işlemleridir. Bu işlemler Kosova nakliye çalışmaları kapsamında İstanbul ilimizde bulunan parsiyel depolarından çıkışlar yapılmak sureti ile gerçekleşmektedir. Yurdumuzun tüm bölgelerinden iç nakliye yapılarak İstanbul’da bulunan depolara sevk edilen parsiyel yükler depolarda taşıma araçlarına aktarılmalarının ardından ihracat işlemleri yapılmak üzere yine İstanbul ilimize bağlı gümrük noktalarına geçmektedir.
Türkiye-Kosova lojistik çalışmalarında varış, transit süreleri ülkenin sınırlarımıza yakın ülke pozisyonunda bulunmasından oldukça kısa süreye tekabül etmektedir. Ülkemizin tüm bölgelerinden yapılan Kosova yüklemelerinde varış noktasına teslim süreleri ortalama 4-5 günlük bir süreye tekabül etmektedir. Bu durum sınır kapıları geçişlerinde oluşabilecek geçiş sırası durumlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: İstanbul nakliye firmaları
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.