Laz mucit ilk yerli otomobili üretti

Laz mucit ilk yerli otomobili üretti

Rize'nin Ardeşen ilçesinde yaşayan bir vatandaş otomobil imal etti. Ardeşen'li mucit, "Atmaca 53" adını verdiği kırmızı renkli otomobilinin motor aksamını...

Rize'nin Ardeşen ilçesinde yaşayan bir vatandaş otomobil imal etti. Ardeşen'li mucit, "Atmaca 53" adını verdiği kırmızı renkli otomobilinin motor aksamını hurdadan temin ederek oluşturdu. Şoförle birlikte 3 kişi taşıma kapasitesine sahip olan 'Atmaca 53', dördüncü viteste 120 kilometre hız yapabiliyor. Yerli otomobil, toplam 10 bin liraya mal oldu.

Ardeşen'in Armağan köyünde nüfusuna kayıtlı işçi emeklisi Hayrullah Koçoğlu, aylardır kafasında tasarladığı otomobilinin yapımını tamamlayarak kullanılır hale getirdi. Ardeşen'li mucit, "Atmaca 53" adını verdiği kırmızı renkli otomobilinin motor aksamını hurdadan temin ederek oluşturdu. Otomobilindeki diğer malzemelerin tamamını kendisi dizayn ederek monte etti. Hayrullah usta, eserinin gövdesini motor ve aktarma organlarına uyumlu olacak şekilde yaptı.

"Atmaca 53" adlı otomobilini diğer otomobillerden ayıran özelliği, omurgasının tamamen çelik alaşımlı borulardan yapılmış olması, diğer bir özelliği ise; güçlü olmasına karşılık bir o kadar da hafif olmasıdır. Çünkü Hayrullah usta otomobilinin kaporta kısmını, alüminyüm levhaları birbirine perçinleyerek şekillendirdi.

Hayrullah usta, otomobilini kendisine ait küçük bir atölyede sabırla çalışarak imal etti. Otomobilini kullanılır hale getirinceye kadar büyüklü küçüklü, vidasından lastiğine kadar binlerce parça kullandı. Bütün bu çalışmaları yaparken kendi alet ve makinalarının yetersiz kaldığı durumlarda çok az da olsa sanayideki arkadaşlarının işyerlerindeki makinaları kullanmak zorunda kaldı. Hayrullah usta, eserini oluştururken hiçbir otomobili ve taşıtı özenmediğini ve taklit etmediğini, tamamen özgünce tasarlamalar yapıp imalata başladığını ifade etti. Şoförle birlikte 3 kişi taşıma kapasitesine sahip olan laz icadı "Atmaca 53", dördüncü viteste 120 km hız yapabiliyor. Ayrıca ekonomik olması açısından otogaz ile çalışır halde tasarladığı eserini Hayrullah usta on bin liraya mal etmiş. Otomobiliyle çay bahçeleri arasında dolaşıp, denizi seyretmek mutluluğuna mutluluk katıyor.

ATMACA TUTKUNLUĞU NEDENİYLE İSİM ATMACA OLDU

Ardeşen yöresinin ve kendisinin atmaca tutkunluğundan dolayı otomobiline "Atmaca 53" adını veren, plakasını da bu şekilde yapan Hayrullah usta, mutluluğunu şöyle dile getirdi: Bugüne kadar, büyüklü küçüklü 100'e yakın icadım vardır. Sanayide kullanılan takım tezgahları, karada ve denizde yüzen araç, uçurmayı başardığım, ama pilotaj hatasından dolayı havada tutamadığım helikopter bunların belli başlı olanlarıdır. İcatlarımın içerisinde beni en çok mutlu eden otomobilimdir. Teknolojiye olan sevgim ve merakım beni bu tür çalışmalara yönlendiriyor. Doğa ile başbaşa kaldığım zamanlarda hem dinleniyor, hem de yapacağım işleri tasarlıyorum. Eğer elimdeki teknolojik imkanlar daha geniş olsa, iyi bir ekibim olsa insanlığa sunacağım çok daha güzel buluşlarım olurdu. Günümüzde bir çok imkana sahipken teknolojiyi kullanmayan, ondan uzak yaşayan insanları anlamakta zorlanıyorum. Kaynakların gerektiği gibi kullanılmayışı beni üzüyor. Halbuki dünya üzerinde söz sahibi olmanın yolu teknolojik üstünlükten geçer. Gençlerimizi teknolojik çalışmalara yönlendirmeliyiz. Ben çalışmalarımı yaparken, diğer taraftan da çevremdeki gençlerde merak uyandırmayı amaçlıyorum. Sanırım çalışmalarım amacına ulaşıyor, gençler etrafımda toplanarak arabamın sağına soluna içerisine bakarak nasıl yaptığım hakkında bilgiler alıyorlar. Avrupa ülkelerinde bu tür çalışmalar devlet tarafından destekleniyor. Çalışmalar teşvik ediliyor. Ülkemizde de böyle uygulamalara yer verilmesi gerekir. Yetenekli insanların bilime ve teknolojiye kazandırılması ülkemizin menfaatine olacaktır."




ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.