Libya’nın ‘yeniden doğuş’ projesine STFA da niyetlendi

Libya’nın ‘yeniden doğuş’ projesine STFA da niyetlendi

LİBYA’daki liman projesi ile 1972 yılında Türkiye’nin yurtdışına açılan ilk müteahhitlik firması olan STFA, yaklaşık 90 milyon liralık alacağı...

LİBYA’daki liman projesi ile 1972 yılında Türkiye’nin yurtdışına açılan ilk müteahhitlik firması olan STFA, yaklaşık 90 milyon liralık alacağı olmasına karşın Libya pazarına yatırımdan vazgeçmedi. Libya’da ihaleye çıkan Azzaviya Limanı için 750 milyon dolarlık iş teklifi verdiklerini belirten STFA İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş, “Liman inşaatı için Belçikalı ortaklarımızla teklif verdik ve Libya’dan davet bekliyoruz. Yüzde 55-yüzde 45 ortaklıkla teklif verdik. Liman inşaatı 2.5 yıllık bir proje olacak” dedi. Karakuş, Libya’daki sorunlara karşın bu ihalenin bir yeniden doğuş olacağını ifade etti.

Arabistan ve Irak’ta yeni iş

STFA İnşaat Grubu’nun yakın zamanda, yurtdışında iki yeni projede de imza aşamasına geldiğini ifade eden Mustafa Karakuş, şu bilgileri verdi: “Kuzey Irak’ta ‘Erbil Su Temin Sistemi ve Duhok Dağıtım Şebekesi, Paket 1’ projesinde STFA-Fernas-Kalyon Ortak Girişimi 173 milyon dolarlık teklifi ile birinci sırada yer aldı. Sözleşme daveti bekliyoruz. Ayrıca Suudi Arabistan’da 35.5 milyon dolarlık Dareen Limanı Genişletilmesi işinde Suudi Arabistan’ın en önemli işverenlerinden Saudi Aramco tarafından sözleşme imzalamaya davet edildik. Suudi Arabistan çok önemli bir pazar. Burada 25 proje bitirdik. Son olarak Suudi Arabistan’da toplam 1.2 milyar dolarlık bir işin 350 milyon dolarını tamamladık. Denizin üzerine petrol aramak için 27 adet suni ada yapıldı ve biz de bu adalar arasındaki bağlantıları yaptık.”

Gelirlerin yüzde 70’i denizden

Karakuş, STFA’nın  deniz aktiviteleri ve deniz faaliyetleri konusunda uzmanlaştığını ifade ederek, “Faaliyetlerimizin büyük bir kısmını da deniz işleri oluşturuyor. Gelirlerimizin yüzde 70’e yakını deniz işlerinden geliyor. Deniz alanında güçlüyüz, ekipmanlarımız da iyi. İlk kez girdiğimiz ülkelerde önce deniz işlerinden başlıyoruz daha sonra karaya geçiyoruz. Genelde bunun tam tersi olur” diye konuştu.

JCB’nin üretim yapması için görüşüyoruz

STFA Yatırım Holding CEO’su Mehmet Ali Neyzi, STFA’nın satış ve pazarlamasını yaptığı JCB İş Makineleri’nin Türkiye’de üretilmesi için görüştüklerini belirterek, “Temmuz ayında bu konuda görüşmeler olacak. Şu anda Türkiye’den büyük ölçüde yedek parça alıyorlar ve bunun montajını ve üretimini burada yapmıyorlar. Onlar için de ayrı bir maliyet oluyor” diye konuştu.

EYH’de kalıcıyız ortak gelebilir

STFA Yatırım Holding CEO’su Mehmet Ali Neyzi, enerji sektöründe Energaz ile faaliyet gösterdiklerini ve 11 ilin doğalgaz dağıtım işini üstlendiklerini hatırlatarak, yüzde 50’si Global Yatırım Holding, yüzde 50’si de STFA’ya ait olan Enerji Yatırım Holding’in (EYH) hisse satışı hakkında bilgi verdi. Global Yatırım Holding’in EYH’de sahip olduğu yüzde 50 hissesini satacağını belirten Neyzi, “Hisseleri bizim devralmamız ya da yabancı

bir ortaklık söz konusu. Bu bizim enerjideki kararlılığımızı gösteriyor. Alım anlaşmasını imzaladık. Ancak yabancı fonların girmesi bizim için de cazip olur. Biz EYH’de kalıcıyız ancak hisse oranımız belli değil. Eğer yabancı ortak girerse yüzde 100’ü bizim olacak” diye konuştu.

Meltem KARA-HÜRRİYET 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.