Limanlarda ihalesiz süre uzatımı “ısrarla” yine TBMM’de

Limanlarda ihalesiz süre uzatımı “ısrarla” yine TBMM’de

AYM’nin iptal ettiği, aralarında Katarlıların işlettiği Antalya’nın da yer aldığı 18 limanın işletme sürelerinin ihalesiz 49 yıla çıkarılmasını sağlayan düzenleme bir kez daha Meclis’e getirildi. Süreç için Danıştay’dan görüş alınmayacak.

AK Parti’nin Meclis’e sunduğu “torba tekliften” yine Katar çıktı. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği aralarında Katarlılar tarafından işletilen Antalya’nın da yer aldığı 18 limanın işletme sürelerinin ihalesiz 49 yıla çıkarılmasını sağlayan düzenleme, bu kez “torba teklifle” Meclis’e getirildi. Zeytinliklikleri madenciliğe açan madde ise zeytin ağaçlarının bulunduğu yerden farklı il ve ilçelere taşınmasına kapı açıyor.

Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı KHK’de değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na ait özelleştirilen limanların sözleşmeleri ihalesiz 49 yıla çıkarılıyor. Bu konuda iktidar ocak ayında bir yasa çıkarmş, süresi 30, 36 ve 39 yıl olan 18 limandaki sözleşme sürelerinin uzatılmasını istemişti. Bu limanlardan biri ise işletmesini 140 milyon dolar karşılığında alan Katarlı QTerminals şirketinin Antalya Limanı da vardı. Yasanın çıkması halinde Katarlı şirketin süresi 19 yıl daha uzayacaktı.

Ancak yasa CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. İktidar bu kez Meclis ekimde açılır açılmaz “torba teklif” ile konuyu yeniden gündeme getirse de madde geri çekildi. İktidar şimdi yeniden bir torba teklifle limanlarda sözleşme sürelerini ihalesiz ve sadece ek sözleşme ile 49 yıla uzatılmasını içeren teklifini Meclis’e getirdi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.