Lojistik Alanında Çalışanlarda da Görülen: Sırt Ağrıları
Tüm yaş grubunu kapsayan ve ortaya çıkan sırt ağrıları, yaşam tarzında düşüklüğe neden olmakla beraber birçok hastalığa da davetiye çıkarabilmektedir.
Sırt ağrısı, sırtta ve omurganın iki yanında kasların gerilmesi sonucunda ortaya çıkar. Sırt ağrısına sebep olan bu gerilmelerin en büyük nedenleri arasında stres yatmaktadır. Boyun omurgasının normalde “C” şeklinde iken sırt ağrısı sonucunda bu düz bir hal alır. Omuzlara ve sırta giden sinirlerin çıkış noktaları daralır ve sinirler baskıya maruz kalır. Bu baskının etkisiyle sırt kasları gerilir ve ağrı meydana gelir. Kasların uzunca bir süre gergin bir şekilde kalması fibrozit kas topaklarına sebep olur. Dengesiz bir şekilde yüksek ağırlık kaldırma, uzunca bir süre klima altında kalma ve yorgunluk gibi tetikleyici durumlarda da sırta ağrısı görülebilmektedir. Sırt ağrısı hemen hemen birçok kişinin yaşamı boyunca karşılaştığı durumdur. Tüm yaş grubunu kapsayan ve ortaya çıkan sırt ağrıları, yaşam tarzında düşüklüğe neden olmakla beraber birçok hastalığa da davetiye çıkarabilmektedir.
Sırt Ağrısı Belirtileri Neledir?
Sırt ağrısı belirtilerine bakıldığında çoğunluk olarak bilgisayar başında fazla zaman geçiriyor, gün içerisinde vücut hareketiniz oldukça az ise, oturduğunuz kolduk ve sandalyede yanlış oturuyorsanız ve beslenme alışkanlığınız yok ise; rüzgâr ve soğuk havaya maruz kalıyorsanız bu durumların sırt ağrısı etkilerinde oldukça yüksek rol oynamaktadır. Ayrıca yüksek gerilim, korku ve aşırı kilo da sırt ağrısına neden olabilmektedir. Sırtınızda uzunca bir süre ağrı, bıçak saplanması, kas ağrısı ve hareketlerde kısıtlamalar gibi durumlarda sırt ağrısı belirtileri arasında yer almaktadır.
Sırt Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Sırt ağrısı nedenleri oldukça fazladır. Kronik ve akut olarak 2 tip sırt ağrısı vardır. Akut, aniden gelen ağrı yaklaşık bir ile beş hafta kadar sürebilir. Kronik ağrı, altı beş haftayı geçen ağrılardır. Bu iki sırt ağrısı nedeni gibi tedavileri süreçleri de birbirlerinden farklıdır. Bunlara kıyasla bel bölgesi (lomber)’de, boyun bölgesine oluşan ağrılarında yanı sıra bel ve boyun ağrısı ve bel tutulması da sırt bölgesine yayılımı durumunda sırt ağrısı ortaya çıkabilmektedir. Yaklaşık hastaların 10 da 9’u herhangi bir tedavi almadan iyileşmektedir. Bu bağlamda sırt ağrısı olduğu gibi hemen doktora gitmeye gerek yoktur. Bu durumdan kurtulabilmeniz için yaşam tarzınızda yani oturma düzeninizde, beslenmenizde, rüzgârlı ortamlardan uzak durmanız gibi durumlara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
Sırt ağrıları yaşam kalitesini oldukça fazla düşürmektedir. Mutsuzluk, motivasyon düşüklüğü gibi durumlara neden olabilmektedir. Sırt ağrısı da bu durumları içermektedir. Sırt ağrısı birçok neden ile gelişebilir. Bunun için sırt ağrısının tedavi edilebilmesi için ağrının nedenlerine inilmesi gerekir. Bu süreç için sağlık kuruluşlarından aile hekimlerine gidebilirsiniz. Fakat ilerleyen bir vaka ise daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi için fiziksel muayene gerekebilir. Bunun için ise ortopedi veya fizik tedavi uzmanına görünebilirsiniz. Sırt ağrısı çoğunlukla omurilik ile bağlantısı olduğundan dolayı bir nöroloğa görünmenizde gerekebilir.
Sırt Ağrısı Teşhisi Nasıl Yapılır?
Birçok hastalık gibi sırt ağrısı da tedavi için detaylı bir tanı ile incelenmelidir. Ağrının ölçeği ve ağrı günlüğü gibi bazı yöntemler ele alınarak faydalanılır. Hastanın hikayesi, fiziki muayene, nörolojik muayene, radyolojik görüntüleme ve laboratuvar testleri hastanın tanısını koymak için yardımcı tetkiklerdir. Genellikle tanı fiziki muayene ile kolaylıkla tespit edilir. Hastaların çoğuna şu yöntemler ile tanı konabilmektedir:
- Ne kadar süredir ağrı var?
- Sırt ağrısı vücutta başka yerlere etkisi var mı?
- Ne gibi durumlarda ağrı oluşuyor?
- Ağrı çoğunlukla ne zaman kendini gösteriyor?
- Oluşan ağrının şiddeti ne kadar?
Doktor tarafından sorulan bu sorulara cevap verildiği sırada tedavi süreci başlar.
Sırt Ağrısı Tedavisi Nasıldır?
Sırt ağrısı tedavisinden öncen erken teşhis ve doğru teşhis oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra sırt ağrısı nasıl tedavi edilir sorusu, bu rahatsızlık için oldukça sık sorulan sorular arasında yer almaktadır. Sırt ağrısı için bazı ilaç tedavisi uygulanabilir. Bazı sırt ağrısı durumlarında ise doktor ağrı olan noktaya enjeksiyon yapabilir. İlaçsız tedavide ise çoğunlukla egzersizler önerilmektedir. Hastanın yaş durumuna bakılarak yürüyüş, yüzme ve bisiklete binerek spor yapması önerilmektedir. Kronik sırt ağrısı olan hastalara ise farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Bu tedavi içerisinde psikolojik terapi yöntemleri yer almaktadır. Hasta bazı durumlarda sırt ağrısının nedenine bağlı olarak ergoterapi ve fizyoterapi hekimlerine yönlendirilebilmektedir. Böylece hasta alışkanlık edilmiş yanlış hareketlerinin önüne geçilip doğru hareket yöntemleri sağlanmaktadır. Hastaların çoğu kendi tedavilerini kendi yöntemleriyle de hafifletebilirler.
Sırt Ağrısı İlaçları
Sırt ağrısında en etkili yöntemlerden biri kasların gevşetilmesidir. Doktor tarafından reçete edilen kas gevşeticiler ve lokal merhemler kullanılmaktadır. Burada sadece bu ilaç kullanımlarının kullanımı fayda sağlamamaya bilir. İlaçların kullanılmasıyla beraber ısıtılmış havlu, saç kurutma makinesiyle sıcak uygulaması ve sıcak su torbası ile ağrıyan bölgeye takviye yapılması çok daha etkili olacaktır. Bazı şiddetli ağrılarda ise ortopedi hekimleri tarafından ağrı kesiciler de tavsiye edilebilmektedir.
İlaçların yanı sıra sırt ağrısına iyi gelen bazı yöntemler arasında rutin alışkanlıklarınızı değiştirmeniz olacaktır. Daha fazla hareket, daha fazla egzersiz ve oturma şekliniz de değişikliğin yapılması en iyi yöntemler arasında da yer almaktadır. Bazı iyi gelen durumlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Dik oturmaya özen gösterin.
- Dengeli ve sağlıklı beslenmeyi seçerek ideal kiloyu hedefleyin.
- Sırt ve kol çantaların ağır olmamasına dikkat edin.
- Vücudunuzdaki D vitaminin normal seviyelere çıkmasını sağlayın.
- Sırt kaslarınızı yaptığınız egzersizler ile birlikte güçlendirin.
ADVERTORIAL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.