Lojistik köy 'YER'e takıldı
Devlet Demiryolları'nın (TCCD) Türkiye'nin 10 ayrı yerinde kurmak istediği ve lojistik ile nakliye sektörünün aynı bölge içinde toplanmasını öngören...
Devlet Demiryolları'nın (TCCD) Türkiye'nin 10 ayrı yerinde kurmak istediği ve lojistik ile nakliye sektörünün aynı bölge içinde toplanmasını öngören lojistik köyler için özel sektör ile kamu anlaşamadı. TCDD, 10 köyden birini İstanbul-Halkalı'da kurmak isterken, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ise Hadımköy'de 850 hektarlık bir alanda kurulacak lojistik köy için çalışmalarını TOBB ve İstanbul Ticaret Odası'nın da (İTO) desteğiyle neredeyse tamamladı. UND Başkanı Tamer Dinçşahin, Halkalı'nın yerleşim yeri olması ve liman ile karayolları gibi ulaşım yolları açısından elverişli olmadığını belirterek, Hadımköy için şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin onayının beklendiğini ifade etti.
Halkalı-Hadımköy farkı
TCDD; Halkalı-İstanbul, Köseköy-İzmit, Gökköy-Balıkesir, Hasanbey-Eskişehir, Aydın, Uşak, Kaklık-Denizli, Yenice-Mersin, Kayacık-Konya, Boğazköprü-Kayseri, Palandöken-Erzurum olmak üzere 10 ayrı bölgede özel-kamu işbirliği ile lojistik köy kurmak istiyor. UND Başkanı Dinçşahin, TOBB ve İTO ile birlikte İstanbul-Hadımköy'de bir lojistik köy kurmak için çalışmalar yaptıklarını ve Halkalı'nın lojistik köy için uygun olmadığını belirtti. Bunu TCDD yetkililerine de aktardıklarını kaydeden Dinçşahin, Hadımköy'ün demir yoluna ve limanlara yakın olduğuna dikkat çekti. Dinçşahin, normal TEM yolunun da lojistik köy için planladıkları yerden geçtiğini ifade ederek İstanbul'a yapılması planlanan 3'üncü havalimanının da buraya yakın olacağını ifade etti. Dinçşahin, Halkalı'nın ise yerleşim yeri olması nedeniyle alanın dar olduğunu ve liman, demir yolu ile kara yollarına entegrasyonun zor olduğunu kaydetti.
İstanbul'da ikincisini Orhanlı'ya yapacağız
Dinçşahin, UND olarak İstanbul'da Hadımköy'ün yanı sıra Orhanlı bölgesine de lojistik köy kurmayı planladıklarını belirterek Kayseri, Mersin ve Ankara'da da lojistik köy kurulmasının hedeflendiğini ifade etti. Lojistik köyler ile taşımacılıkta maliyetin düşeceğini, nakliye sürelerinin kısalacağını ifade eden Dinçşahin, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattıyla birlikte İpek Yolu Projesi'nin hayata geçmesiyle, Türkiye'nin başlı başına bir lojistik merkez haline geleceğini söyledi. Türkiye'nin lojistik köyler ile bir çekim merkezi haline geleceğini ifade eden Dinçşahin, TCDD'nin yatırım planları arasında lojistik köy kurulması için yer alan Erzurum-Palandöken'in demir yolları açısından önemli olduğunu ancak sanayi olmayan bir noktaya lojistik köy kurulmasının fizibl olmayacağını ve bu nedenle Palandöken'in lojistik köy ile uyuşmadığını vurguladı.
AB'de 2010'a kadar yük taşıma talebi yüzde 38 artacak
UND'nin lojistik köylere yönelik hazırladığı rapora göre ise Avrupa'da Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Yunanistan, Danimarka, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Polonya'da toplam 100'den fazla lojistik köy faaliyette bulunuyor. Avrupa'daki lojistik köylerin hepsi bulundukları büyük şehirlerin 10 mil yakınında yer alırken, demiryolu, otoban ve deniz arterleri yakınında yer alıyor. Avrupa Birliği'nin (AB) dış ticaretinde Uzakdoğu'nun payının yüzde 21'lere çıkmasıyla birlikte, AB-Çin ticareti de 300 milyar doları aştı. Böylece AB'de lojistik köylerin stratejik önemi de arttı.
AB içinde 2010 yılına kadar yük taşımalarına yönelik talepte yüzde 38, 2020 yılına kadar ise yüzde 45 artış bekleniyor. İpek yolunun tamamlanmasıyla birlikte, Uzakdoğu'ya yük transferlerinde Türkiye de bu pazardan pay alabileceği için, lojistik köylerin bir an önce kurulması önem taşıyor.
Lojistik köy nedir?
Lojistik köy, hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki nakliye, lojistik ve eşya dağıtımı ile ilgili tüm faaliyetlerin çeşitli işleticiler tarafından yürütüldüğü belirli bir bölgeyi tanımlıyor.
Bu faaliyetler arasında dağıtım merkezleri, depolar ve antrepolar, ulaşım terminalleri, bürolar ve bu faaliyetleri destekleyen diğer tesisler, kamu hizmetleri, park sahaları, otel ve restoranlar yer alıyor. Bu merkezler genellikle metropol bölgelerin dışında kalan ve liman, demir yolu, kara yolu, havalimanına yakın konumda bulunan bölgelerden seçiliyor. Lojistik köyler, karayolu trafiğinin azaltılması, tek elden planlama, nakliye, sınai, personel maliyetlerinde düşüş, taşıma cirolarında artış, kaliteli çalışma ortamı gibi faydalar sağlıyor. Bir lojistik köy en az 250 hektarlık yüzölçümü olan alana kurulurken, dünyadaki lojistik köyler bundan daha büyük bir arazide bulunuyor.
Begüm GÜRSOY - REFERANS
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.