Lojistikçiye 'Turquality' yolu açıldı
Döviz kazandıran hizmet sektörlerinin marka destek programı Turquality kapsamına alınacak olması, 15.5 milyar dolarlık hizmet geliri olan lojistik sektöründe "global marka çıkarma" umudunu artırdı
"Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu Kararı" 2 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece, hizmet sektörlerinin markalaşma destekleri programı Turquality kapsamına alınmasının yolu da açıldı. Şimdiye kadar programdan sadece gastronomi sektörü yararlanıyordu. Kurul'un bu kararıyla diğer "Döviz Kazandıran Hizmet Sektörleri"nin de Turquality kapsamına alınması gündeme geldi. Lojistik sektörü temsilcileri bu konuyu uzun zamandır her fırsatta dile getiriyordu. Sektör bugün yıllık 15.5 milyon dolara yakın hizmet ihracatı gerçekleştiriyor.
"Lojistikte global bir Türk markası" olmayı amaçlayan, bunun için dünyanın birçok bölgesinde, 10'dan fazla ülkede ofisler açan, şirket ve depolar kuran şirketler bulunuyor. Bu şirketler sadece Türk ihracatçısının malını taşımıyor, artık başka ülkeler arasındaki ticarette alınıp satılan malları da taşıyor. Bu şirketlerin cirolarında üçüncü ülke taşımalarının payı giderek artıyor. Hızla büyüyen bu firmalar , "global Türk markası yaratmak" amacıyla oluşturulan Turquality programından da yararlanmak istiyor.
Para Kredi Koordinasylon Kurulu kararında kapsama alınacak sektörler tek tek belirtilmiyor. Ancak kararda, "döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşik şirket, kurum ve kuruluşların markalaşmak amacıyla gerçekleştirdikleri faaliyetler" denilmesi, aday sektörlerin tamamında olduğu gibi lojistikte de programa katılma umutlarını artırdı.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, 2 Haziran’da yayınlanan kararla lojistik sektörünün Turquality kapsamında yararlanabilmesinin önü açıldığını ve bunun sektör açısından önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Ancak Erkeskin'e göre çoğunluğunu küçük ve orta boy işletmelerin oluştuğu lojistik sektörünün sektör bazında desteklenmesi için daha cesur adımlar atılmalı. Erkeskin konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Aslında hizmet ihracatı yapan sektörlerin devlet desteğinden faydalanması yeni bir konu değil. Son yıllarda başta yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörü olmak üzere, sağlık turizmi, film, eğitim ve bilişim gibi birçok hizmet ihracatçısı sektör devlet desteğinden faydalanıyor. Biz de lojistik sektörünün tıpkı bu saydığımız sektörler gibi desteklenmesini bekliyoruz. 2 Haziran’da yayınlanan kararla lojistik sektörünün Turquality kapsamında yararlanabilmesinin önü açıldı. Bu gelişme, elbette ki sektörümüz için önemli ve olumlu bir adım. Henüz yayınlanmadı ama alınan bu kararın ardından hazırlanacak uygulama usul ve esaslarının da yakından takip edilmesi gerekiyor. Turquality kapsamında getirilecek performans unsurları ile belirlenecek uygulama esasları Turquality destek programı kapsamında verilecek teşvikten yararlanacak firmaların sayısını da sınırlayacak… Ancak çoğunluğunu küçük ve orta boy işletmelerin oluşturduğu lojistik sektörünün bütünsel bir yaklaşımla sektör bazında desteklenmesi için daha cesur adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz."
'Geç kalmış bir karar'
Yurtdışında 11 şirketi bulunan ve Türkiye'nin uluslararası pazarda en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olan Ekol Lojistik'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, döviz kazandırıcı bir sektör olarak lojistiğin Turqulity kapsamına giren şirketlerin taşıması gereken nitelikleri fazlasıyla taşıdığını vurguladı. Sektörün çok daha önceden bu kapsama alınmış olması gerektiğini savunan Musul, "Birçok açıdan bütçesi yeterli olmayan arkadaşların tanıtım faaliyetlerine önem vermelerini, fuarlarda hizmetlerini göstermeleri adına güzel bir fırsat olabilir. Diğer bir taraftan da devletimizin lojistiğe verdiği değerin somut örneği olarak görmek de manevi anlamda güzel olacak" dedi.
'Büyümeyi hızlandıracak'
Her fırsatta sektörün Turqualtiy kapsamına alınması gerektiğini dile getiren firmalardan biri de Kıta Lojistik.
Kıta Lojistik Genel Müdürü Emre Eldener de konuyla ilgili değerlendirme yaparak, "Lojistik sektörünün Turqualty kapsamına alınması uzun zamandır beklediğimiz bir konuydu. Bunun önünün açılmış olmasını Kıta olarak büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Özellikle yurtdışı fuar desteğinin verilmesi sektör için çok önemli. Yurtdışında kendimizi tanıtma imkanı artacak. Sektörü kısıtlı imkanlarla yurtdışında pazarlama faaliyeleri yürütebiliyor. Turquality kapsamına alınmamız markalaşmayı ve sektörde büyümeyi hızlandıracaktır" şeklinde konuştu.
'Sadece firma bazında değil, sektör bazında da destek bekliyoruz'
UTİKAD olarak hedeflerinin Münih’teki Transport Logistic fuarında bir Türk Pavillionu ile yer almak olduğunu vurgulayan Turgut Erkeskin, "Lojistik sektörünün desteklenecek sektörler arasında değerlendirilecek olmasını olumlu karşılıyoruz ancak, 2023 yılında 150 milyar dolar hizmet ihracatını hedefl iyorsak, Türk lojistik sektörünün bütününe hitap eden bir desteğin ortaya konması gerektiğine inanıyoruz. UTİKAD olarak hedefimiz, Münih’teki Transport Logistic fuarında bir Türk Pavillionu ile yer almak. Bu noktada arzumuz, gelişmeye açık KOBİ niteliğindeki işletmelerimizin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunulması.Ürünlerin ihracatına doğrudan katkı sağlayan kilit sektör lojistik. Dolayısıyla firma bazında destek yerine sektör bazında destek bekliyoruz" diye konuştu.
Aysel YÜCEL - DÜNYA
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.