Lojistikten kazandığını, lojistiğe yatıran şirket: REYSAŞ
Reysaş Grubu 1990 yılında araç taşımacılığı ile girdiği lojistiğin yanı sıra gayrimenkul, turizm ve enerji gibi farklı alanlarda büyüyor. 900 bin metrekareye ulaşan depolarının çatısında güneş enerjisi üretiyor.
Reysaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, lojistik sektörü başta olmak üzere, depolama alanında tüm Türkiye’ye yayılmayı sürdürürken öte yandan turizm, enerji ve tarım alanlarında büyümeye devam edeceklerini söylüyor.
Türkiye’de depo, tren, tarım-hayvancılık, istif makinaları ve lojistik sektörüne durmadan yatırım yaptıklarını belirten Döven, yurtdışında da İngiltere, Belçika, Hollanda, Avusturya, Macaristan ve Polonya’da tren yatırımları bulunduğunun altını çiziyor.
Reysaş, gerçekleştirdiği yatırımları ile bugün Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinden biri konumunda. Reysaş’ın büyüklüğünü; sahip olduğu bin 750 öz mal tır, 3.000 kiralık tır, kendisine ait 2’si aktif 7 demiryolu istasyonu, bin vagon, bin tren konteyneri, 36 depo, 900 bin metrekare kapalı depolama alanı, 5 il ve 3 ilçede toplam 8 sabit, 5’i mobil olmak üzere 13 TUV Türk Muayene istasyonları işletmesi, 600 adet istif makinası, GES Tesisleri, Türkiye’nin en büyük endüstriyel yem bitki alanları, besi üretim çiftliği ve 2 adet Hilton Oteli yatırımlarını sıralayarak anlatıyor Döven.
“Lojistikten kazandığımızı lojistiğe harcıyoruz”
“Lojistikten kazandığımız parayı, tekrar bu işe harcıyoruz” diyor Döven. “Aktif olmayan şirketimiz yok. Yatırımlarımız; sıfırdan fabrika, depolama tesisi, araç, vagon ve ekipman yatırımı şeklinde olup, 2017 yılı için büyüme hedefimiz yaklaşık yüzde 15.
Tren, depo ve lojistiğe para yatırıyoruz. Proje lojistiği yapan bir firma olmamız sebebi ile her zaman proje büyüklüğüne göre yapılan yatırımlarımız değişebiliyor. Yaklaşık değerler vermek gerekirsek 2017 yılı için depolama alanında hedefimiz 1.200.000 m2, demiryolu tarafında 500 tren vagon/konteyner yatırımı, lojistik için ise 100 adet tır ve 150 adet ticari vasıta yatırımı yapmak” sözleriyle büyüme planlarını özetliyor.
Ciro olarak 2016 yılını yaklaşık yüzde 15 büyüme ile kapattıklarını anımsatan Döven, kısa vadeli büyüme stratejisi dışında, Reysaş’ın 2023 yılına yönelik büyüme planlarının hazır olduğunu belirtiyor.
“ 2023 yılında Reysaş Yatırım Holding olarak bugünkü ciro ve büyüklüğümüzü minimum yüzde 50 büyütmeyi planlıyoruz. Hedefimiz, lojistik alanında ciromuzu iki katına çıkarıp, yaklaşık 700 adet olan tır sayımızı 3000 adede ulaştırmak. Ancak pazarda kolay olan bu hedefi tutturmaktan ziyade önceliğimiz karlı, verimli bir yatırım stratejisi ile bu hedefleri gerçekleştirmektir” diyor. Yaklaşık 10 yıldır özel önem verdikleri depo yatırımlarının son 5 yılda artarak devam ettiğini vurguluyor.
Depolamada kapasite artırıyor
Bu yılın sonuna kadar Esenyurt, Orhanlı 6, Çayırova 12 ve 13, Lüleburgaz projelerini tamamlamayı planlayan Reysaş bu projeler bittiğinde kapalı depo alanını 310 bin metrekare daha artırıp, yaklaşık 2 milyon dolar nakit girişi planlıyor. Döven Reysaş’ın 2018 yılı hedefini kapalı alanda 1 milyon 500 bin metrekare olarak belirlediklerini söylüyor. Depolama segmentinde depo geliştirmeye odaklanmış ilk ve tek gayrimenkul yatırım ortaklığı olan REYSAŞ GYO ile sahip oldukları “Türkiye’nin Depocusu” ünvanını, gelecekte de hep lider konumda tutmayı hedeflediklerini belirten Döven, “ Depoculuk alanındaki hedefimiz, 2023 yılında net kar ve ciro olarak 100 milyon dolar hedefine ulaşmış, 2 milyon metrekare kapalı alana sahip olmaktır” diyor.
Depoların çatısında enerji üretiyor
Reysaş, benimsemiş olduğu "Yenilenebilir Enerji ve Yeşil Lojistik" politikası çerçevesinde temiz enerjiye yatırım yapan şirket. Depolarının çatısında güneş enerjisinden elektrik üretiyor. Ağır vasıtalarında doğalgaz kullanmak üzere yatırım yapıyor. Tüm bu yatırımları ile karbon salınımını azaltmaya çalışıyor. Bunları yaparken de para kazanıyor. Reysaş, Antalya, Ankara, Adana ve İstanbul depolarının çatısı üstüne yerleştirdikleri güneş panelleri ile toplam 8 MW kurulu güce ulaşmış durumda. 2017 yılında güneş santrallerinden 13 milyon 200 bin KWh elektrik üreten Reysaş, yılsonuna kadar karbon salınımını 7 bin 260 ton kadar azaltmayı planlıyor. Resyaş güneş enerjisi üretiminden yıllık yaklaşık 1 milyon 750 bin dolar gelir elde etmeyi planlıyor. Enerji üretimine gelecek yıllarda da devam edeceklerini vurgulayan Döven, yeşil enerji planlarını şöyle özetliyor “ Depo çatılarımızın üzerinde GES tesisleri kurmaya devam edeceğiz. Reysas olarak 2018 ve takip eden yıllarda da ilave 12 MW daha GES tesisi kurmayı hedefliyoruz. 2023 yılına gelindiğinde de GES’te 80 MW’lik kurulu güç ve yıllık 150 milyon KWh elektrik üretimi ile yaklaşık 20 milyon dolar gelir hedeflemekteyiz.”
Reysaş sahip olduğu karayolu filosuna ek olarak, yapılan son düzenlemeler sonucu büyüme potansiyeli giderek artan demiryolu taşımacılığına da en çok yatırım yapan özel sektör şirketlerinden. Bin vagon ve bin tren konteyneri ile şu anda faaliyet gösteren Reysaş Demiryolları ile sektörde faaliyet gösterdiklerini belirten Döven, önümüzdeki yıllarda verimliliği artacak olan demiryolu taşımacılığı tarafında vagon sayımızı arttırmaya yönelik yatırım yaptıklarına işaret ediyor. Şu anda var olan 7 istasyonlarına ek olarak stratejik noktalarda istasyon yatırım yaparak hizmet kapasitesini artırmaya yönelik adımlar attıklarını vurgulayan Döven, 2023 yılına kadar vagon sayısını iki bine, cirosunu da 3 katına çıkarmaya çalıştıklarını söylüyor.
Turizm, tarım ve hayvancılıkta da büyüme planları hazır
2015 yılında Erzincan Hilton Oteli ile turizme giriş yapan Reysaş, 2016’da Eskişehir Hilton Oteli ile bu alandaki yatırımlarına devam etti. Bu yıl Kastamonu’da 300 oda 600 yatak kapasiteli öğrenci yurdu inşaatını başlatan Reysaş, öğrencilere hizmet verecek bu tesisi yılsonuna kadar hizmete sunmayı planlıyor.
Turizm dışında muayene alanında Reysaş Taşıt Muayene İstasyonları Türkiye genelinde 8 farklı lokasyonda ve 5 adet de mobil istasyon ile taşıt muayene hizmetlerine devam eden Reysaş’ın bu alandaki 2023 hedefi, mevcut kar marjını koruyarak, yıllık 600 bin adet olan muayene sayısını bir milyon adede çıkartmak. Oto taşıma alanında da Reysaş’ın 2023 projeksiyonunda, 150 olan tır sayısını 250 adete ulaştırarak, 200 bin adet olan kapasitesini 500.000 adete yükseltmek var.
Lojistiğin önemli bir alt olan Türkiye ekipman kiralama sektöründe de varlığını sürdüren Reysaş, 2023 yılına kadar yapacağı yatırımlarla ekipman sayısını 7 bine, cirosunu da 150 milyon TL’ye taşımayı hedefliyor.
Son dönemin popüler yatırım alanı tarım ve hayvancılık alanına en modern tarım ve besi çiftliklerine ile giren Reysaş, mısır, soya, ay çiçeği gibi ürünlerle ekili 4 milyon metrekarelik toprak stokunu, 2023 yılına gelindiğinde ürün çeşitliliğine de giderek 15 milyon metrekareye ulaştırmayı planlıyor. Burada üretilen ürünler ile besi çiftliğindeki 7 bin adet büyükbaş hayvan için yem temin etmeyi hedefliyor.
Reysaş’ın bugüne yolculuğu
Reysaş Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, ticaret hayatına 1978 yılında küçük bir sermaye ile başlamış, henüz 16 – 17 yaşlarında lise ikinci sınıf öğrencisiyken, bugün iş dünyasındaki birçok holding ve önemli şirketin geldiği yer olan Çıkrıkçılar Yokuşu’nda ilk ofisini açmıştır. Hem çalışıp hem de okuluna devam eden Döven, ilk olarak mefruşat ve dekorasyon üzerine kurduğu şirketi ile ağırlıklı olarak bankaların işlerini yapıp, ardından bir müşavirlik firması kurmuştur. O dönemin büyük yabancı firmalarına danışmanlık yapıp, bunun yanı sıra inşaata da adım atmıştır. Türkiye’nin birçok kentinde inşaatlar yapmış, ayrıca çelik konstrüksiyondan fabrika gibi çeşitli sanayi tesisleri inşa etmiştir. Otomotiv bayiliği yaparken kendi araçlarını İstanbul’dan Ankara’ya taşımak için başladığı lojistik işini bugün dev bir yapıya dönüştüren Durmuş Döven, Reysaş ile gerçekleştirdiği hamleler sayesinde hizmet sektöründe adı sık duyulan bir isim olmuştur.
Mustafa SALİH - LOJİSTİK EKİPMANLAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.