Marmara balıkçısı balığa hasret
Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, yaptığı açıklamada, av yasağının sona erdiği 1 Eylül'de denize açıldıklarını, ancak umduklarının...
Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, yaptığı açıklamada, av yasağının sona erdiği 1 Eylül'de denize açıldıklarını, ancak umduklarının aksi bir durumla karşılaştıklarını söyledi.
Balık açısından Marmara Denizi'nde bir hareketlilik olmadığını ifade eden Dalarel, ?Vira Bismillah diyerek büyük umutlarla açıldık. Kötü geçen son 2-3 yılımızı unutmak istiyorduk ama olmadı. Balıkçılar elleri boş dönüyor? dedi.
Sezon başında Karadeniz'de özellikle palamut ve hamsinin bol olduğunun söylendiğini anımsatan Dalarel, şunları kaydetti:
?Bizim de en büyük beklentimiz lüfer ve palamudun bol olmasıydı. Palamut sadece Karadeniz'de bol. Marmara'da mevsimi olmasına rağmen palamut, istavrit ve hamsiye hasret kaldık. Sadece lüfer çıkıyor, o da tatmin edici düzeyde değil. Balıkçılar, 1-2 kasa hamsi ya da istavritle döndüklerinde kendilerini şanslı hissediyorlar. İstavrit ve hamsi, gırgır teknelerinin balığı ama çıkmıyor. Gırgır tekne sahipleri, kara kara düşünüyor.?
BALIK FİYATLARI
Dalarel, bu durumun fiyatların yükselmesine yol açtığını dile getirerek, ?Balık az çıkınca bu dönemde 1-2 liraya alınabilecek istavritin kilosu 15 liraya kadar çıkabiliyor. Hamsi ve istavritin 12 kilogramlık kasaları toptan olarak 100 liraya kadar ulaşabiliyor. Geçen yıldan daha kötü durumdayız. Yanımızda çalışanlara bile para ödeyemez olduk? dedi.
Marmara Denizi'nde balıkçılık açısından bu kötü gidişin iki nedeni olduğunu vurgulayan Dalarel, ?Birincisi bilinçsiz avlanma, ikincisi jelimsi madde olan 'kaykay'.
Özellikle kaykay, ağların vazife görmesini engelliyor. Yakalanan balıklar, kaykayın mantarları dibe batırması sonucunda ters dönen ağdan kurtuluyor. Marmara Denizi'nde bilinçsiz avlanma ve kaykaya karşı ciddi adımların atılması gerekiyor? diye konuştu.
HÜRRİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.