Marmaray'da tüpler birleşti
Yüzyılın projesi olarak gösterilen Marmaray Projesi'nde çalışmalarda önemli bir adım daha atıldı. Deniz içerisinde 45 metre derinlikte devam eden çalışmalar...
Yüzyılın projesi olarak gösterilen Marmaray Projesi'nde çalışmalarda önemli bir adım daha atıldı. Deniz içerisinde 45 metre derinlikte devam eden çalışmalar kapsamında yerleştirilecek 11 tüpten ikincisi olan 10 numaralı tüp batırılarak 11 numaralı tüple birleştirildi. Dün Üsküdar Marmaray İskelesi'nden su geçirmez asansörle denizin 45 metre altına inilerek gerçekleştirilen birleşme ve birleşmeyle oluşan alan basın mensuplarına gezdirildi. Programa katılan Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz da basın mensuplarıyla birlikte çalışmaları yerinde inceledi. Yılmaz ve basın mensuplarına can yeleği ve baret verildi. Yılmaz'ın can yeleğini takmasına inşaatta görevli Japon mühendislerden biri yardım ederken, tünellere ineceklerin güvenlik sebebiyle sigara, cep telefonu ve çakmaklarını da bırakmaları istendi.
45 METRE DİPTE AÇIKLAMA
Denize daldırılan tüplerle ilgili olarak yetkililerden bilgi alan Bakan Yılmaz, ikinci tünelin en uç noktasındabasın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakanı Yılmaz, "Şu anda yerin 45 metre altında ve Üsküdar kıyısından yaklaşık 570 metre uzaklıkta bulunuyoruz. Bu proje için emeği geçen Ulaştırma Bakanımız'a ve Sayın Başbakanımız'a çok teşekkür ediyorum. Bu proje bu isimlerin değil, Türk milletinin malıdır. Bu Türkiye'nin itibar projesidir, yüzyılın rüyasıdır. Bugün yerleştirilen tüp yaklaşık 2 ay sürdü, şu anda iki tüp yerleştirildi geriye 9 tüp kaldı. Onlar da yaklaşık 1.5 sene gibi bir süre içinde yerleştirilmiş olacak" dedi. Yılmaz, "Bu proje Türk milletinin malıdır, sözleşmesi yapılmış bir projedir. Kim olursa olsun proje tamamlanacaktır. Bu yüzyılın rüyasıdır" diye konuştu.
DEPREME KARŞI ÖNLEM ALINDI
Marmaray Projesi'nin tüp geçiş bölümünde denizin en fazla 60 metre derinliğine inilecek. Deniz altında kazılan alanlara oturtulan batırma tüp tünel ile delme tüp tünelin birleştiği yerde, deprem sırasındaki boyuna ve enine yönde oluşabilecek deplasmanları alabilecek bir sismik derz kullanılacak. Boğazın her iki yakasına da konulacak bu derz, depremden dolayı yapıda oluşabilecek ilave gerilmeleri azaltacak ve zarar görmesini engelleyecek. Tünelin iç yüzeyi yangına dayanıklı koruma malzemesi ile kaplanacak.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.