Megalight treyler 6 bin € kazandırır
Boşken daha az harca, doluyken daha fazla kazan’ sloganıyla birkaç yıl önce satışa sunulan TIRSAN Megalight treyler, yakıttan ağzı yanan nakliyecinin...
Boşken daha az harca, doluyken daha fazla kazan’ sloganıyla birkaç yıl önce satışa sunulan TIRSAN Megalight treyler, yakıttan ağzı yanan nakliyecinin ilacı olabilir. Fatih Trans Uluslararası Nakliyat’a satılan toplam 61 megalight treylerin teslimat töreninde konuşan TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu, “Megalight treylerimizin hafifliğiyle kazanılacakları, iki yıl önce rakamlarla açıklamıştık. Ama belli ki, birçok nakliyecinin gözünden kaçmış. Sadece treyler değişimiyle yılda yaklaşık 3.600 litre mazot tasarrufu yapmak mümkün. Rakamlarla bakıldığında da bu 6 bin Euro’nun cebinizde kalması anlamını taşır. Mazot şu anda Türkiye’de ortalama 3.60 TL’den satılıyor. Bu, önemli bir tasarruftur. Megalight treylerin en iyi test ortamı Türki cumhuriyetler. Yollar kötü, şartlar kötü. Yükler de Avrupa’ya taşınanlar gibi değil, dengesiz ve ağır. Bu nedenle, yük kontrolü de sizin elinizde olamıyor. Fatih Trans tarafından gene, aynı yerde çalışmak üzere 33 megalight siparişi verildiyse, bunun bir nedeni vardır. Hele mazotun zirve yaptığı şu günlerde demek ki yine anımsatmakta yarar var. Performansın bu kadar ağır olduğu bir yolda hala megalight araçlarla çalışmayı Türkiye ekonomisi açısından da değerlendirmek gerekir” diye konuştu.
“Memnun kaldık, yine alıyoruz”
Eskiden 100 litre yakıtı 5 dolara, şimdi ise 40 dolara aldıklarını ifade eden Fatih Trans ve CSA Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Said Akgün de, “Biz, 3 yıl önce TIRSAN megaligh treyler aldığımızda bu araçları ilk alanlar arasındaydık. Araçları, Çetin Bey’in dediği gibi çok zor şartlarda test ettik. Memnun kaldık ki, yine alıyoruz. Böyle bir ürünü piyasaya sundukları için TIRSAN ailesini kutlamak lazım. İsterdik ki, çekicileri de buradan alalım. Ancak, teslimat güçlüğü yaşandığı için kısmet olmadı. İnşallah başka sefere” dedi.
Filolarında 150’ye yakın araçları bulunduğunu belirten Akgün, 2011 yılı itibariyle GSA Lojistik firmasını da kurduklarını, asıl işlerinin tekstil olduğunu ve Akgün Grup adı altında faaliyet gösterdiklerini sözlerine ekledi.
“Böyle kolay sattığım bir ürün daha yok”
TIRSAN’ın ilk bağımsız bayisi olma özelliği taşıyan Bursa Ağır Vasıta Koordinatörü Ahmet Uğur da, “Fatih Trans’a yaptığımız 3. tören umuyorum ki, bu törenlerin sayısı artarak devam eder. Yıllardır satış faaliyetleri içindeyim. Ama, bu kadar yüksek değerde bir ürünün böyle kolay satılabildiğini de yaşayarak öğrenmiş oldum. Bu satışla birlikte Fatih Trans toplam 61 adet treyler almıştır. Hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasını yaptı.
“Brezilya’da üretimin başlamasıyla sıkıntılar bitecek”
Daha sonra geçilen soru-cevap bölümünde DAF’ın araç temin edememesi nedeniyle pazar kaybettiklerini anımsattığımız Çetin Nuhoğlu, bizi şöyle yanıtladı: “Eski DAF müşterilerime mutlaka DAF bulmak zorundayım. Avrupa’da en fazla üreten bir firmanın Türkiye’de talepleri karşılayamaz durumda olması beni çok rahatsız ediyor. Onları da rahatsız ettiğini biliyorum. Kalite ve toplam maliyet açısından karlı bir araç olduğu için çok talep var. Türkiye’de faaliyet gösteren BMC, Ford, Mercedes toplam satışların yüzde 60’ını yaptıkları için fiyat açısından çok avantajlı oldukları da bir gerçek. Böyle olunca da, yurtdışında üretip, buraya getirenlerin fiyatları doğal olarak yüksekte kalıyor. Bu yüksek fiyatların içinde en yükseği de DAF. Böyle olunca da çok da ısrarcı olamıyorsunuz. Çünkü, Avrupa’da da çok rağbet gördüğü için Türkiye’deki satışlarda para kaybediyor. Özellikle 2012’de açacakları Brezilya fabrikasından sonra durumun biraz daha rahatlayacağını düşünüyorum. Brezilya ve Hollanda’nın kapasitesiyle daha fazla araç verebilecek duruma gelebileceğiz. Çünkü, mevcut durumda bugün sipariş versek Ağustos, eylül ayından önce alamıyoruz. Bir taraftan 6 bin treyler üretiyoruz. Öte yandan, bunun sadece 1.000 adet çekicisini DAF satabiliyoruz.”
“Büyükler üstten, kayıt dışı alttan: Tost olduk”
İkinci sorumuz da, TREDER üyeliğinden ayrılma kararının sürüp sürmediği ile ilgiliydi. Üyelikten istifa etmeyi düşünmediğini açıklayan Nuhoğlu, devamında şu sözleri dile getirdi:
“TREDER Başkanı ile konuştuk. O da bazı konularda rahatsız. Bizim bu sektörün geleceğini tasarlamamız lazım. TREDER meslek örgütünün görevi budur. Meslek örgütü, rekabette ülke nasıl öne çıkarılır? Nasıl ihracat artırılır? İthal mallardan üyelerinin zarar görmesini nasıl engellenir? Bunun çalışmalarını yapar. Başkan, baskı altında olduğunu söylüyor. Çünkü, Avrupa’da 3 büyük üretici var. Bunlar, üretimden kaynaklanan güçleriyle çok daha ucuz fiyatlarla ve tek tip yaptıkları için Türkiye’ye satabiliyorlar. Ancak, bizim üretim sayılarımız elvermediği için ona ulaşamıyoruz. İkincisi de, kayıt dışı çalışan bazı imalatçılar da, daha düşük fiyatlarla pazara araç sunuyor. Yani, TREDER üyeleri ve biz tost halindeyiz. Yukardan ana üreticiler fiyat baskısı yaparken, alttaki TREDER üyesi olmayan küçük imalatçılardan da baskı yiyoruz. Başkan, bu durumu ‘TREDER üyeleri tost halinde’ diye açıkladı. Bunu kırmamız lazım. TREDER, 1 Ocak’tan itibaren üyelerinin hangi miktarlarda ne ürettiklerini yayınlıyor. Orada da görüyoruz ki, TAİD ve TREDER üyelerinin toplamı pazarın yüzde 50’sini ancak buluyor. Diğer yüzde 50 hala kayıp. Bu bölgenin treyler sektöründeki gelişmeleri çok iyi. Fakat birbirini aşağı çeken bir yapı kurarsanız. O zaman da, birileri gelir ham diye yer sizi. Meslek örgütlerinin uzun vadeli politikalar üretmesi şart. TREDER, 5 yıl sonra sektörü nereye taşıyacağını düşünmeli ve planlarını yapmalıdır.”
TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, 'bu delikler ne işe yarıyor' diyen basın mensuplarına söz konusu deliklerin çelikle birleşince mukaveti artırdığını söyledi.
Selçuk ONUR - LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.