“Mercedes kamyonlarda teknolojik dokunuşlar sürecek”
Mercedes-Benz Türk Kamyon Satış ve Pazarlama Direktörü Bahadır Özbayır, “Müşteri talep ve beklentileri değişiyor. Biz de sürekli müşteri beklentileri üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl yine dokunuşlarımız olacak, niş yerlere yeni ürünler gelebilir" dedi
Sektörde 50. yılını dolduran Mercedes-Benz Türk, zorlu bir rekabet ortamının yaşandığı 2017 yılında üretim, ihracat ve satış hedeflerini gerçekleştirirken Türkiye kamyon pazarında geleneksel hale gelen liderliğini sürdürdü. Şirket, kamyon üretiminde yaptığı yeni yatırımlarla ihracat pazarlarındaki konumunu güçlendirirken yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki müşterilerinin beklentilerine ve özel isteklerine de daha hızlı yanıt verebilecek konuma geldi.
Mercedes-Benz Türk Kamyon Satış ve Pazarlama Direktörü Bahadır Özbayır ve Kamyon Ürün Yönetimi Grup Müdürü Cüneyt Uslu, 2017 yılını değerlendirdi.
“Ticari araçlar pazarı geriye gitmedi ama aynı kaldıysa çırpınıyor demektir”
6 ton ve üzeri kamyon pazarının 18 bin adetler seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Özbayır, “Geçen yıl 19 bin olmuştu. Gidişe bakılırsa, yıl sonunda aynı seviyelerde olacak gibi gözüküyor. Yaşanan tüm sorunlara ve belirsizliklere karşın geçen yılla aynı oluyorsa işler yolunda denebilir ama öyle değil. Otomotiv sektörü rekora gidiyor ama kamyon pazarı üvey evlat gibi görülüyor. Rekorlar hafif ticari ve binekten geliyor ve ihracat kaynaklı. Ticari araçlarda geçen yıl ile aynıysak sorun var demektir. Çünkü geçen yıl yüzde 45 oranında daralmıştı. Aynı şekilde devam etmesi çırpındığı anlamına gelir. Daha geriye gitmemesi sevindirici ama yerinde kalması endişe vericidir. Ekonominin ana göstergesi ticari araçlardır. İki yıldır aynı olduğuna göre bir sıkıntı olduğu yadsınamaz. 5 bin civarında çekici satılmış. Geçen yıl ise 8 bin civarında gerçekleşmiş. Yüzde 40 gerileme var. İnşaat 7 bin mertebesinde. Geçen yıl 4 bin 500’müş yüzde 45 artmış. İnşaatın lokomotif olduğu bir çekici pazarından söz ediyoruz. Toplam pazarın yüzde 50’si çekiciydi. Şimdi yüzde 28. İnşaatın payı da yıllardır 18-20’dir, şu an yüzde 45. Bu yıl büyük montanlı satışları hiç yaşamadığımız da ayrı bir gerçeklik olarak duruyor. Güneydoğu sorunu çözülmeden kamyon pazarının eski günlerine dönmesi zor gözüküyor” açıklamasını yaptı.
“Mercedes, taşın altına yalnız elini değil, vücudunu da sokmuştur”
Ülkeler arasında zaman zaman yaşanan gerginliklerin Türkiye’deki yatırımları kesinlikle etkilemeyeceğinin altını çizen Bahadır Özbayır şöyle devam etti: “Daimler ve Mercedes markası, Türkiye’nin geleceğine hep olumlu bakıyor ve Türkiye’nin önemli bir satış üssü olduğunu düşünüyor. Dünyada 3 önemli üretim tesisimiz var, biri Türkiye’de. Aksaray’ı bir Ar-Ge merkezi yapmak için çalışmalarımız devam ediyor. Aksaray’da 8.4 milyon Euro’luk bir yatırım yaptık. Mercedes, Türkiye’ye yalnızca elini değil vücudunu da koymuş durumdadır. En kötü ve sıkıntılı dönemlerde dahi yatırımlarımızı aksatmadık. Türkiye’ye 1 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptık. Üretim 17 bin adetten 34 bin adede çıktı. Yalnızca Aksaray Kamyon Fabrikası’na 113 milyon Euro yatırım yapıldı. Artık belirli aksamlar Türkiye’de geliştirilecek. Yüksek kabinli ve yüksek beygir güçlü 630 beygir gücündeki araçların üretimine de Aksaray’da başlanacak. 15 tondan 40 tona kadar araçlarımız var geliştirmeye de devam ediyoruz. 2018 yılından itibaren de uzun ve kötü yol testleri dünyada sadece Aksaray’da yapılacak. Çünkü, Türkiye bu testler için ideal bir ülke.”
“Filolar yaşlanıyor artık yenilenmeli”
Lojistik kuruluşlarının düşük navlunlardan şikayetini ancak daha rekabetçi olmaları halinde aşabileceklerini kaydeden Bahadır Özbayır, “Rekabetin yaşanması için daha düşük maliyetler anlamına gelen Euro 6 modellerinin tercih edilmesi lazım. Euro 6’nın başta yakıt olmak üzere birçok avantajı var. Bakım aralıkları 120 bin kilometreye kadar düştü. Altyapı ve teşkilat olarak hazırız ama talep bekliyoruz. Yine pazar lideriyiz. Önemli olan çekici tarafının açılması, önümüzdeki yıl çekici lehine bir değişim şart ve beklenmelidir. İnşaat yatırımlarının devam edeceğini öngörüyorum. Çünkü önümüzde bir seçim var. Ama Türkiye’nin konjonktürü göz önüne alınca iddialı tahminler yapmak zor. Hafif kamyon pazarı aynı seviyede devam ediyor.
Müşteri talep ve beklentileri değişiyor. Önce yarı otonom dönem başlayacak, şoförün belli inisiyatifi kalacak. Ama kamyonun kendi kendine gittiği yılları da göreceğiz. Elimiz sürekli müşteri beklentileri üzerinde çalışmakla geçiyor. Önümüzdeki yıl yine dokunuşlarımız olacak, niş yerlere yeni ürünler gelebilir” ifadelerini kullandı.
Mercedes-Benz Türk 2018 Hedefleri
Mercedes-Benz Türk, Daimler’in CASE stratejisi kapsamında yatırım ve çalışmalarını 2018 yılında da sürdürecek. Aksaray Kamyon Fabrikası’na, AR-GE’ye ve IT teknolojileri ve çözümlerine yaptığı yatırımları hızla devam eden şirket, Endüstri 4.0 ve dijitalleşmeyi de odağına alarak hem içeride hem dışarıda süreçlerini güncelleyip yenileyerek yeni projelere imza atmaya hazırlanıyor.
Üretim kapasitesinin ikiye katlanması süresinde Aksaray Kamyon Fabrikası’nda Endüstri 4.0’ın getirilerinden olan robotlu otomasyon sistemleri; boyahane, karoser ve iç süsleme hatlarında kullanılıyor. 2016-2017 yılları arasında robotlaşması % 100 oranında artan fabrika, 2018 yılında ilave 18 robotu devreye almayı planlıyor.
Yakın gelecekte Türkiye pazarına sunulan Mercedes-Benz kamyonlarında teknolojik yenilikler devreye girecek. Bunlara ilk örnekler Mercedes-Benz Uptime ve Fleetboard olacak.
Mercedes-Benz Türk, ürün gamıyla tercihlere yön veriyor
Türkiye kamyon pazarının lideri olan Mercedes-Benz Türk, yenilediği ürün gamıyla da kamyon sektöründe öncü marka olma konumunu sürdürüyor. Mercedes-Benz Türk sensörler, mobil cihazlar ve uygulamalar dünyasında; veri toplama, analizi ve sonuç elde etme ile sağladığı katmadeğer ile ticari araç müşterilerinin hayatını kolaylaştırıyor. Bu teknolojiler ile Mercedes-Benz araçlar günden güne güçlenerek; kamyon ve çekicilerin arıza ve bakım aralıklarının uzamasından, aracın sürekli kullanılabilir olmasına kadar pek çok önemli noktada hizmet sağlıyor.
Sektör basını mensupları ve Mercedes-Benz Türk yöneticileri
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.