Meta, messenger’ların görüntülü sohbetine ve Reels kısmına avatarlar ekleyecek

Meta, messenger’ların görüntülü sohbetine ve Reels kısmına avatarlar ekleyecek

Geçtiğimiz günlerde, Meta Connect 2022 etkinliği sırasında, ilginç bir yenilik duyuruldu — Reels, WhatsApp ve Messenger'da Horizon VR avatarlarını kullanma imkanı. Yani, ekranda görüntünüz yerine sizin tarafınızdan oluşturulmuş bir avatar olacak.

Ekim 2022, Facebook'un Meta olmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Tüm bu süre boyunca şirket kendi evreninin gelişimine büyük önem verdi (ve vermeye devam ediyor). Ve geçtiğimiz günlerde, Meta Connect 2022 etkinliği sırasında, ilginç bir yenilik duyuruldu — Reels, WhatsApp ve Messenger'da Horizon VR avatarlarını kullanma imkanı. Yani, ekranda görüntünüz yerine sizin tarafınızdan oluşturulmuş bir avatar olacak.

Görünüşe göre bize gerçekten ilginç ve alışılmadık bir şey sunuluyor. Ancak, bu soruyu derinlemesine incelemeye ve bu tür kararların insan iletişimini ne kadar etkileyebileceğini anlamaya çalışalım. Bunun için de konudan biraz sapmamız gerekiyor.

Avatarların kullanılmaya başlanmasından önce Web'de iletişim

Metin ve sesle iletişimi bırakalım ve görüntülü iletişime odaklanalım. Sonuçta, bu format canlı bir diyaloğa en yakın olanıdır. Partnerinizi görürsünüz, sesini duyarsınız, jestlerini ve genel olarak iletişim tarzını gözlemlersiniz. Neredeyse gerçek hayattaki gibi! Ve avatarlar bunu elimizden alabilir.

Yalnızca ABD'de, insanların yaklaşık %83'ü haftada 12 saate kadar çevrimiçi görüntülü sohbet ve video konferans hizmetlerini kullanıyor.

Görüntülü sohbet kullanıcılarının ana "omurgası", öğrenmek, işle ilgili soruları çözmek ve elbette arkadaşlarıyla buluşup iletişim kurmak için görüntülü iletişimi kullanan genç ve aktif bir kitledir. Koronavirüs pandemisi sırasında Tinychat, Shagle ve rastgele görüntülü sohbet CooMeet gibi çevrimiçi görüntülü sohbetlerin popülaritesinin ortalama üç katına çıkması şaşırtıcı değil.

İnsanlar görüntülü sohbeti seviyor! Kullanışlı, güvenli ve çok zaman kazandırıyor. Görüntülü sohbette ilginç insanlarla tanışabilir, yeni arkadaşlar edinebilir ve hatta ruh eşinizle tanışabilirsiniz. Ve tüm bunlar neredeyse gerçek hayattaki gibidir.

Fakat Meta'nın yeniliklerinin ve avatar kullanma imkanını nesi yanlış?

Hadi bunu çözelim!

Meta neden bu kadar niş ve açık olmayan yenilikler sunuyor?

Burada, Meta'nın son aylarda ve hatta yıllarda en iyi zamanlarını yaşamadığını söylemek önemlidir. 2022'nin üçüncü çeyreğine ilişkin üç aylık rapora göre, şirketin bu süre zarfındaki geliri %4,5 oranında düştü ki bu, böylesine büyük bir şirket için büyük bir düşüş anlamına geliyor. Buna ek olarak, Meta şu anda 18 yıllık faaliyetindeki en büyük işten çıkarmayı yaşıyor. Yaklaşık 11.000 kişi işini kaybetti. Resmi olmayan verilere göre, şirket şu anda günde yaklaşık 4 milyon dolar sermaye kaybediyor.

Kullanıcıların Facebook'u kullanma olasılığı azalıyor, Instagram ve WhatsApp da popülerliğini kaybediyor. Hizmetler artık şaşırtmayı ve yeni bir şeyler sunmayı bıraktı. Facebook veya Instagram'da gerçekten yeni ve özel özelliklerin ne zaman ortaya çıktığını hatırlamaya çalışın. "Yeniliklerin" çoğu, diğer geliştiricilerin mevcut çözümlerini kopyalamaktan ibaret. Örneğin, Instagram'daki Reels, TikTok'taki kısa videolarla aynıdır.

Meta'daki tüm bu sıkıntıların arka planında Mark Zuckerberg, şirketi eski büyüklüğüne döndürebilecek ana "koz" olarak gördüğü metaverse'e en büyük ilgiyi göstermeye devam ediyor. Bu fikir her ay daha da çelişkili görünüyor. Üstelik sadece ortalama bir kullanıcı için değil, diğer geliştiriciler için de öyle görünüyor.

İlginç bir gerçek! Zuckerberg metaverse'ün geliştirildiğini ilk duyurduğunda, birçok şirket de bu konuyu aktif olarak ele almaya başladı. Örneğin, arkadaşlık uygulaması Tinder'ın geliştiricileri, kendi metaverse'leri olan Tinderverce'ü de yaratacaklarını ilk duyuranlar arasındaydı. Ancak, 2022 yılında Tinder bu fikirden vazgeçti ve çok yüksek riskler ve çok belirsiz beklentiler nedeniyle bu yöndeki tüm çalışmaları beklemeye aldı. Bunun yerine, çevrimiçi görüntülü sohbet ve diğer daha bilindik özelliklere odaklanılıyor.

Elbette hiç kimse metaverse’ün sonuç olarak insan iletişiminin ilkelerini değiştirebileceğini ve tamamen farklı bir deneyim sunabileceğini inkar etmiyor. Ancak şu ana kadar tüm fikirler çok ütopik ve tartışmalı görünüyor. Çoğu sıradan kullanıcı metaverse'ün ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bile tam olarak anlamış değil.

Peki ya Reels avatarları ve Meta messenger’ları?

2022 yılının başlarında, Facebook için 3D avatar oluşturma özelliği ABD, Meksika ve Kanada'da kullanıma sunulmaya başlandı. Bu 3D görüntüler Facebook profil fotoğrafınız, yorumlarınız, çıkartmalarınız, Hikayeleriniz ve daha fazlası yerine kullanılabiliyor. Ve böylece yukarıda bahsedilen Meta Connect 2022 etkinliği sırasında, avatarları Reels, WhatsApp ve Messenger'a aktarma olasılığı da duyuruldu.

Teknoloji şirketine göre, geliştiriciler kullanıcıların avatarlarını "kendilerini ifade etmek istedikleri her yerde" kullanabilmelerini istiyor. Böylece Meta, kullanıcıların farklı sitelerde tek bir avatar kullanabilecekleri bir tür ekosistem yaratıyor. Ve eğer mesajlaşma sırasında fotoğraf yerine avatar kullanımı bir şekilde gerekçelendiriliyorsa, o zaman diğer iletişim araçları için sadece zarar verebilirler.

Facebook Messenger ve Reels’de Avatarlar: iyi mi kötü mü?

Çevrimiçi görüntülü sohbetler Tinychat, Shagle ve CooMeet'ten bahsetmemizin bir nedeni var. Kullanıcılar bunları basit bir nedenden dolayı seçiyor. Bu, partneri görme ve duyma fırsatıdır, bu da görüntülü sohbetteki iletişimi otomatik olarak çevrimdışı sohbete yaklaştırır. Ve görünen o ki Meta bizi bundan mahrum bırakmaya hazırlanıyor.

Mesele şu ki, artık Reels'daki bir videoda veya görüntülü sohbette bir kişi yerine avatarını göreceksiniz. Ve bu avatarın sahibine uzaktan bile benzediğinin garantisi yok. Bu sadece üç boyutlu bir görüntüdür ve kesinlikle hiçbir şey ifade etmez. Evet, bir kişinin sesini duyabilirsiniz ve avatar gelecekte temel duyguları ifade edebilecektir. Ancak yine de görüntülü sohbetin yanına bile yaklaşamıyor. Ve hatta canlı bir sohbet için daha da uzak.

Elbette burada olumlu yönler olduğunu da inkar etmiyoruz. Örneğin, avatarların kullanımı Web üzerinde iletişim kurarken anonimliği ve gizliliği otomatik olarak artırır. Bugün bu gerçekten çok önemli. Ancak diğer her şeyde hala daha fazla dezavantaj var. Belki de bu öngörülebilir gelecekte değişecektir ancak tahmin etmek için henüz çok erken.

Özetleyelim

Teknoloji devlerinin ayakta kalabilmek, etkin bir şekilde rekabet edebilmek ve para kazanabilmek için kesinlikle yeniliğe ve yeni işlevlere ihtiyacı vardır. Bu aynı zamanda sosyal ağlar, arkadaşlık siteleri / uygulamaları ve çevrimiçi görüntülü sohbetler için de geçerlidir. Ancak Meta son zamanlarda çok fazla tartışmalı karar aldı. Birçok uzman haklı olarak metaverse ve bileşenlerine bu kadar aktif bir şekilde odaklanmanın en nihayetinde Meta'ya çok pahalıya mal olabileceğine inanıyor. Ve bu yöndeki gelişme beklentileri hala çok belirsiz görünüyor.

Reels ve Facebook Messenger görüntülü sohbetinde avatarların kullanılmaya başlanması herhangi bir şeyi büyük ölçüde değiştirecek mi? Pek olası değil. Bu, ilk aşamada biraz ilgi uyandırabilecek bir özellik ve bir ay sonra herkes bunu unutacak. iPhone'daki Memoji'yi hatırlayın. İlk ortaya çıktıklarında iOS kullanıcıları onları her yerde kullandı. Bugün ise Memoji'yi bir yerlerde görmek nadir bir durum. Özellik tam olarak çalışmaya devam etse de, artık özel bir ilgi görmüyor. Ve Meta'nın avatarlarını da aynı kaderin beklemesi ihtimali var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.