Mevcut otolar elektrikli olabilecek
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bakanlık bahçesine kurulan elektrikli otomobiller için şarj istasyonunun açılışını gerçekleştirdi. Açılışta...
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bakanlık bahçesine kurulan elektrikli otomobiller için şarj istasyonunun açılışını gerçekleştirdi. Açılışta bir konuşma yapan Ergün, Türkiye'de kamu kurumları olarak ilk defa tam elektrikli bir otomobilin kullanımınına ilişkin önemli bir adım atarak bakanlığa elektrikli şarj istasyonu kurduklarını bildirdi.
TEST SÜRÜŞÜ YAPTI
Bakan Ergün'ün, Renault Fluence'u marka otomobili şarj istasyonunda sembolik olarak şarj etmesinin ardından, aynı otomobille bir test sürüşü gerçekleştirdi. Otomobilin içinde klima ve radyo sesinden başka bir ses duyulmadığını belirten Ergün, motor sesi olmadığı için aşırı sessizlikten şikayet bulunduğunu kaydetti. Otomobil'in gerçekten çok hızlı hareket edebilme özelliğine sahip olduğunu, gaza ani yüklenilmesi halinde yüksek hızlara ulaşılabildiğini belirten Ergün, ''Tabii şu anda hız sınırlaması var. 135 kilometreden fazla hız yaptırmıyor. Bir elektronik sistemle hız kesici devrede ve 135 kilometreyi geçemiyorsunuz. Biz de geçemedik. Denedik yani. Acaba ne kadar hız yapabiliriz diye sınırları zorladık'' diye konuştu. Otomobilin kullanılması son dere kolay ve konforlu olduğunu belirten Ergün, elektrikli otomobillerin gelecekte herkesin kullanımı için iyi bir tercih olacağını belirtirken zaman içerisinde bu konuda çok değişik modellerin ortaya çıkacağını kaydetti.
BEN ŞAHSIMA ALIRIM
Bir gazetecinin ''Kişisel olarak alacak mısınız'' demesi üzerine de Ergün, ''ben şahsıma alırım. Şu sürüşten sonra şahsıma elektrikli aracı gerçekten alırım'' dedi. Aracın maiyetinin sorulması üzerinde Ergün, şunları kaydetti: ''100 kilometreyi bir dizel araçta 25-30 liraya giderken bununla 2,5 liraya gidiyorsunuz. 25-30 lira yerine 2,5-3 lira gibi bir kullanım maliyeti, müthiş bir ekonomi. Esas ekonomi bunun kullanımı sırasında ortaya çıkacak. Dolayısıyla elektrikli araçlar önümüzdeki yılların en popüler araçları olacak. Bunu görüyoruz. Zaten bir projeksiyon var. 10-15 yıl içinde her 4-5 araçtan biri elektrikli araç olarak piyasada kullanılacak.'' Bakan Ergün, söz konusu aracın evde de şarj edilebileceğini belirtirken bunun maliyetinin ise ev elektriği fiyatından olacağını kaydetti. Elektrikli otomobillerdeki ÖTV'sini düşürdüklerini de anımsatan Ergün, bu araçların yaygınlaşması halinde bunun vergisinin arttırılmasına yönelik bir politikanın doğru olmayacağını bildirdi.
MEVCUTLAR DÖNÜŞEBİLECEK
Sorular üzerine akünün maliyetinin otomobilin maliyeti içinde yer alacağını, akü için ayrı bir para ödenmesinin söz konusu olmayacağını belirten Ergün, mevcut otomobillerin tam elektrikli otomobillere dönüştürülmesi için bir takım kurumların çalışmalar yürüttüğünü, bunu yapmanın da mümkün olacağını bildirdi. Bunun teknik ve hukuki altyapısını da hazırladıklarını belirten Ergün, bu işlem için yetkilendirilmiş kuruluşlar olacağını anlattı. Ergün, normal otomobillerin elektrikliye dönüştürülmesinin maliyetinin ise 3-4 bin lirayı bulacağını bildirdi.
HABERTÜRK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.