Milli Tren’de sona geliniyor

Milli Tren’de sona geliniyor

Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi AŞ (TÜDEMSAŞ) Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, “İnşallah 2016 yılının son çeyreğinde seri üretime hazır hale getirilecek bu vagondan 2017 yılında 150 adet üretecek" dedi.

Ziyaretler için geldiği Konya’da sorularını yanıtlayan Koçarslan, Türkiye’nin demiryolu teknolojisi üretmesi ve yurt dışına da bu teknolojiyi ihraç etmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından ortaya konulan Milli Tren Projesi’nin ortaklarından biri olduklarını söyledi.

Türkiye’ye katma değeri yüksek yerli ve milli ürünler üretme gayreti içerisinde olan TÜDEMSAŞ’ın, Milli Tren Projesi içinde yer alan Milli Yük Vagonu’nda, proje yürütücüsü olarak rol aldığını dile getiren Koçarslan, şöyle devam etti: “Yapılan çalışmalar sonrası Milli Yük Vagonu olarak Sggmrs tipi, H-tipi üç bujili, mafsallı, bujiye entegre (kompakt) fren sistemli, konteyner taşıma vagonu yapılmasına karar verildi. Projelendirme, prototip üretimi, test ve sertifikasyon çalışmaları devam eden Milli Yük Vagonu’nda yüzde 50’ler seviyesi yakalandı. İnşallah 2016 yılının son çeyreğinde seri üretime hazır hale getirilecek bu vagondan 2017 yılında 150 adet üretecek.”

Koçarslan, TÜDEMSAŞ Ar-Ge Dairesi Başkanlığı ve diğer ünitelerden çok sayıda teknik personel ile Karabük ve Cumhuriyet Üniversitesinden akademisyenlerin yoğun çalışma yaptığı proje için, uluslararası toplantı ve konferansların yakından takip edildiğini vurgulayarak, “Uluslararası fuarlarda ürün tasarımı yapan proje şirketleri, vagon ve alt bileşenlerini imal eden üreticiler ve lojistik firmalarıyla ikili görüşmeler yapılarak, konu tüm ayrıntılarıyla analiz edildi. Daha sonra proje çalışma grubunda yer alan paydaşlarla konsept, tasarım ve teknik şartnameler paylaşılarak, gelen görüşlerle projeye son şekli verildi.” diye konuştu.

“ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLERDE YERLİLİK ORANIMIZ YÜZDE 85’LERDE”
Demiryolu ağında yer alan yük vagonlarının yaşları ve teknik özelliklerini dikkate alarak, sektörün değişen ve gelişen ihtiyaçları çerçevesinde, yeni, teknolojik, yerli ve milli vagonların üretilmesine öncelik verdiklerini aktaran Koçarslan, “Şu anda ürettiğimiz ürünlerde yerlilik oranımız yüzde 85’ler civarında olup birkaç yıl içerisinde bu oran daha da artacaktır. Yapmakta olduğumuz Ar-Ge çalışmalar sayesinde 2015-2018 yılları arasında toplamda 12 tip vagon için TSI sertifikasyonunu tamamlayarak pazara sunmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.

TÜDEMSAŞ’ın bölge açısından en önemli hedefinin, Sivas ve çevresinde oluşmaya başlayan demiryolu yan sanayisinin daha da büyütülerek, hızla geliştirilmesi olduğunu dile getiren Koçarslan, Sivas ve etrafından başlamak üzere ülke genelinde böyle bir yan sanayinin oluşmasının, Türkiye’nin 2023 demiryolu hedefleri açısından oldukça önemli olduğuna dikkati çekti.

“RGNS VE SGNS” AVRUPA’NIN EN İDDİALI VAGONLARI ARASINDA”
Rgns ve Sgns tipi konteyner taşıma vagonları için sertifikasyon sürecinin 2015 yılında tamamlandığını ve bu vagonların seri üretimine geçildiğini ifade eden Koçarslan, şunları kaydetti: “Rgns ve Sgns tipi konteyner taşıma vagonları; daralarının hafif olması, üretimlerinde kullanılan ekipmanları ve farklı yükleme senaryolarıyla sınıfında Avrupa’nın en iddialı vagonları arasındadır. Önümüzdeki aylarda üstü açılıp kapanabilen Cevher Vagonu’nun (Talns tipi) seri üretimine geçeceğiz. Bu vagon pnömatik olup, kullanılan pnömatik sistemler tamamen yerlidir. Şu anda bu vagonun prototipi Eskişehir’de İstanbul Teknik Üniversitesi hocaları nezaretinde testlere tabi tutulmaktadır. Bu vagonun devamında projelendirme çalışmaları tamamlanmak üzere olan Isıtmalı Sarnıç Vagonu’nun (Zacens tipi) prototiplerini üreterek testlere tabi tutup, TSI sertifikasyonunu tamamlayarak seri üretimine başlayacağız.”

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.