Moody's Türkiye'nin kredi notunu negatif değerlendirdi
Moody's'in açıklamasında, "Ülke notu takviminin, potansiyel hareketlere ilişkin sadece göstergetarihler olduğunu dikkat alınız" denildi.''SADECE...
Moody's'in açıklamasında, "Ülke notu takviminin, potansiyel hareketlere ilişkin sadece göstergetarihler olduğunu dikkat alınız" denildi.
''SADECE GÖSTERGE TARİHLER OLDUĞUNU DİKKATE ALINIZ''
AA muhabirinin, Türkiye'ye ilişkin değerlendirmenin belirlenen takvime göre neden açıklanmadığı yönündeki sorusu üzerine, Moody's'in New York'taki merkezinden yapılan yazılı açıklamada, "Moody's potansiyel reyting eylemlerine ya da raporların yayınlanmasına ilişkin yorumda bulunmamaktadır. Moody's'in ülke notu takviminin, potansiyel hareketlere ilişkin sadece gösterge tarihler olduğunu dikkat alınız" ifadeleri kullanıldı.
TÜKİYE'NİN KREDİ NOTU NEGATİF
Kurum, 8 Ağustos tarihinde Azerbaycan, İsveç ve Türkiye'nin kredi notlarıyla ilgili herhangi birgüncelleme yapılmadığını bildirdi. Bu arada Moody's'in daha önce belirlediği takvime göre, Türkiye'nin kredi notuna ilişkindeğerlendirme yapmasını, dün sabah çok erken saatlerden gece geç saatlere kadar bekleyen birçok ekonomist ve finans uzmanı, Kurumun not değerlendirmesi yapmamasının gerekçelerine ilişkin, daha erken saatlerde kısa bir açıklama yapmamasına özellikle sosyal medyadan sert tepki gösterdi. Moody's en son 11 Nisan tarihinde Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirirken, "Baa3" olan kredi notunu teyit etmişti.
GEREKÇE
Moody's Nisan ayındaki açıklamasında, Türkiye'nin not görünümünün "negatife" çevrilmesine gerekçe olarak, "Yabancı ve yerli yatırımcının güvenini olumsuz etkileyen, artan politik belirsizliklerin ve düşük küresel likidite koşullarının itici rol oynaması ve Türkiye'nin dış finansman pozisyonundaki baskıları" göstermişti. Kredi derecelendirme kuruluşu, "Yakın vadede yavaşlayan bir ekonomik büyüme çerçevesi içerisinde, orta vadeli büyüme konusundaki belirsizlik" olduğunu belirtirken, "Büyümeyi artırıcı yapıcı yapısal reformlar, yerel politik türbülansa eşlik edebilecek, daha belirsiz bir politika ortamıiçerisinde azalış gösterebilir" ifadesini kullanmıştı.
Moody's Türkiye'nin kredi notunun "Baa3" olarak korunmasına gerekçe olarak ise, "Hükümetin güçlü mali ölçütleri, son yıllarda görülen borcun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) kapsamlı azalışı, döviz cinsinden borçlanmadaki azalış ve uzayan borç vadesi yapısı" olarak sıralamıştı. Moody's, Haziran ayında yaptığı açıklamada ise, Irak'taki bölgesel krizin bir takım riskleroluşturabileceğini vurgulayarak, "Irak krizi, ekonomik büyümeyi zayıflatan ve enflasyon baskısını artıran, cari açık üzerinde baskı yaratması sebebiyle Türkiye'nin kredi notu (Baa3 negatif) için negatif bir unsurdur" ifadesi kullanımıştı. Moody's, 16 Mayıs 2013'te ise Türkiye'nin kredi notunu yükselterek "yatırım yapılabilir" ülkeler kategorisine çıkarmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.