MSC’den bir başka süper rekor daha

MSC’den bir başka süper rekor daha

Napoli kökenli, Cenevre merkezli dev denizcilik ve lojistik firması MSC yine bir başka süper rekorla daha adından övgüyle söz ettirdi. Bu seferki rekorun kahramanları, işbilir MSC VIRGO gemisiyle ABD’nin Doğu Kıyısı’ndaki işlek Newark limanı.

Birleşik Amerika’nın New Jersey eyaletinde bulunan Newark limanı [New York ve New Jersey Liman İdaresi (PANYNJ)’ne bağlı] geçtiğimiz günlerde tarihinin en büyük konteyner gemisini rıhtımlarında ağırladı. Güney Kore'de “Hyundai Heavy Industries” tarafından 2020 yılında inşa edilmiş hayli yeni, 15 000 TEU kapasiteli MSC VIRGO aynı zamanda Newark limanından daha geniş nitelikteki “New York ve New Jersey limanı”nı da ziyaret eden en büyük konteyner gemisi olma (hem TEU hem GT bağlamında) unvanını da elde etti.

MSC tarafından işletilen Portekiz bandıralı, Madeira bağlama limanlı, 153 100 grostonluk, 366 metre boyundaki ve 51 metre genişliğindeki “ultra büyük konteyner gemisi (ULCV),” İsviçreli-İtalyan şirketin Eylül 2020'de başlattığı iddialı INDUSA hizmetinde ikinci (ve en büyük) gemi olarak kullanılıyor. Revize edilmiş söz konusu rota ile MSC, Güneydoğu Hindistan, Sri Lanka ve Bangladeş'i ABD Doğu Kıyısı'na bağlamakta.

MSC VIRGO'nun 1 Mayıs günü saat 16:54 sıralarında, Newark limanı konteyner terminaline gelişinden önce aynı limana yanaşmış (14 Nisan 2021 günü) en büyük konteyner gemisi olma şerefi MSC CRISTINA’ya aitti [141 635 grostonluk, 366 metre boyunda, 48 metre genişliğinde, 13 100 TEU’luk, Liberya bandıralı, 2011 yılı yapımı]. Bu arada limandaki yetkililer, MSC VIRGO'nun gelişinin Newark, New York ve New Jersey limanlar üçlüsünü yeryüzünün en büyük konteyner gemilerini bünyelerinde konaklatabilme becerisini sergilediğini de vurguladılar. Her üç liman idaresi de, boyutları gitgide artan konteyner gemilerini sorunsuzca elleçleyebilme kapasitelerini genişletmek üzere sınırları içerisinde son birkaç yılda önemli yatırımlar yapmışlardı.

 “Hiç Uyumayan Şehir”in çok da uzağında olmayan Newark limanının mavi-yeşil sularından 4 Mayıs Salı günü yerel saatle 17:38’de ayrılan dev gemi, şu anda Jamaika’nın Kingston limanına doğru yol almakta. Saatte maksimum 24 deniz mili hız yapabilen MSC VIRGO’nun oraya yarın (8 Mayıs) sabaha karşı varması bekleniyor.

msc-virgo2-001.jpgHaber Derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.