Muayenede sahteciler türedi
Adeta bir çete gibi çalışan bu kişiler sıra beklemeden aracının muayenesini yaptırmak isteyen vatandaşları tuzaklarına düşürüyor. Sürücülere 'Siz...
Adeta bir çete gibi çalışan bu kişiler sıra beklemeden aracının muayenesini yaptırmak isteyen vatandaşları tuzaklarına düşürüyor. Sürücülere 'Siz zahmet etmeyin, belli bir bedel karşılığında aracınızın muayene işlemlerini biz halledelim' teklifini yapan sahteciler, araç sahibinden hem muayene ücreti hem de iş yapma parası alıyor. Araç sahibine de, TÜVTURK logolu aracın muayene yaptırıldığına ilişkin düzenledikleri sahte belgeyi veriyorlar. Sürücüler ilk etapta dolandırıldığını bile anlamıyor. Yaşanan istismar olaylarının artması üzerine, Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri harekete geçti. Bakanlık, araç sahiplerini, bu tür çetelere karşı korumak için farklı tedbirler alacak. Önlemler üç aşamadan oluşuyor. Birincisi, araçların kontrol edildiği kanallara kamera konulacak. Kayıtlar Bakanlık görevlilerinin denetimleri sırasında sunulacak. Bakanlık, kamera sistemi için genelge yayınladı. İkinci önlem ise, randevu sistemi. Bu sistemle, araç sahiplerini bıktıran kuyrukların önüne geçilmesi planlandı. Şubat sonu ya da mart ayında araç muayene istasyonlarında randevu sistemine geçilecek. Böylece, uzun kuyrukların önüne geçilecek. İstasyonlarda saatlerce beklemenin sona erdirilmesi için düşünülen bir başka önlem de vardiya sistemi. Bakanlık, vardiyalı sisteme geçilmesi için de yeni bir genelge yayınlamaya hazırlanıyor. Genelge ile iş yüküne göre çalışma saatlerinin uzatılması ve vardiya zorunluluğu getirilmesi hedefleniyor.
Muayene edilen 15 araçtan sadece biri 'kusursuz' çıktı
Avrupa standartlarına uygun hale getirilen araç muayene sistemi Türkiye'de yollarda seyreden araçların durumunu da ortaya koydu. TÜVTURK'a ait, Türkiye genelindeki 77 ilde 183 istasyonda yapılan muayenede 1 milyon 493 bin araçtan sadece 103 bininde eksik ya da kusur bulunmadı. Kontroller sırasında, 882 bin araç ile farlardaki ayarsızlık en yaygın kusur olarak göze çarptı. Bunu, 361 bin 684 araçta tespit edilen motor yağı kaçağı ile 230 bin 837 araçta belirlenen şanzıman yağı kaçağı ve 176 bin 516 araçta üçgen ikaz reflektörünün bulunmaması izledi. İlkyardım çantasının bulundurulmaması veya içindekilerin eksik olması, araç üzerindeki şasi numarasıyla ruhsattaki şasi numarasının uyuşmaması, minibüs ve otobüslerde acil çıkış yerlerinin belirtilmemiş olması, acil çıkış çekiçlerinin olmaması, ikaz ışıklarının kısmen ya da tamamen çalışmaması, lastik hasarları gibi kusurların da trafikteki araçlarda en sık rastlanan eksiklik veya kusur olduğu tespit edildi. Aracını fenni muayeneye götürecek kişilerin öncelikli olarak, ruhsat, fenni muayene izin belgesi, trafik sigortası, gaz sızdırmazlık raporu gibi gerekli belgeler ile "ilkyardım seti, üçgen reflektör, yangın tüpü, acil durum çekici, arka işaret levhası, stepne, boyun korsesi, takograf, iç lamba, engel işaret flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli uyarı lambası'' gibi, araçlarda bulunması gereken ekipmanları tamamlamaları gerekiyor. TÜVTURK'un "www.tuvturk.com.tr'' internet sitesinde yer alan ''Ön muayene ile zaman kazanın'' formundaki kontrolleri yapmaları da sürücülerin işini kolaylaştırabiliyor. Sürücülerin büyük şehirlerde TÜVTURK'un ''0212 444 80 08'' numaralı telefonunu arayarak, hangi istasyonun daha müsait olduğu bilgisini almaları da öneriliyor. Öte yandan TÜVTURK istasyonlarının sayısının 14 Şubat 2009 itibarıyla 269'a çıkacağı bildirildi.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.