Nakliyeciler Avrupa’da 2 milyon avro ceza ödüyor

Nakliyeciler Avrupa’da 2 milyon avro ceza ödüyor

Lojistik firmaları sürücüden kaynaklanan kural ihlalleri nedeniyle Avrupa otoyollarında yaklaşık 2 milyon Avro ceza ödüyor. Cezalar ağırlıklı olarak günlük çalışma süresi ihlali ve sayıca yetersiz olarak tahsis edilen geçiş belgelerinden kaynaklanıyor.

Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sorunlar nedeni ile bu pazarı neredeyse kaybetme noktasına gelen Türk nakliye firmaları, karayolu taşımacılığında ağırlığı Avrupa ülkelerine vermeye başladı. Avrupa’nın en genç filosuna sahip Türk nakliye firmaları, sürücülerden kaynaklanan kural ihlalleri nedeniyle Avrupa otoyollarında yaklaşık 2 milyon Avro ceza ödüyor. Cezaların ağırlıklı olarak günlük çalışma süresi ihlalleri ile sayıca yetersiz olarak tahsis edilen geçiş belgelerinin kullanılmak istenmemesinden kaynaklandığına dikkat çeken DKV Euro Service Türkiye Satış müdürü Deniz Çokcoş Sezer, “Araçların günde 9 saat çalışma sınırı var. Bu süre, araçlarda takılı olan dijital TAKO cihazı sayesinde ölçülüyor. Aracınız 9 saatlik çalışma süresini doldurduysa, kenara çekip beklemek zorundasınız. Tır şoförlerimiz maalesef bu kurala gerektiği gibi hassasiyet göstermiyor. Bu yüzden Türk nakliye firmaları Avrupa otoyollarında oldukça yüksek TAKO cezaları ödüyor. Fransa’da TAKO cezası 8.000 Avro’ya ulaşırken, Slovenya’daki bu rakam 5.000 Avro’yu buluyor” diye konuştu.

“Bir şoför aralıksız  4.5 saat, 24 saat içerisinde toplam 9 saat  araç sürebilir”

Tır şoförlerinin yükü en kısa sürede boşaltmaya odaklanarak, bazı kuralları ihlal edebildiklerine dikkat çeken Deniz Çokcoş Sezer, “Araçlarda bulunan dijital TAKO cihazı aracın ne kadar süredir hareket halinde olduğunu takip ediyor. TAKO kuralına göre bir şoför aralıksız  4.5 saatten fazla çalışamaz. Süreniz dolduğu halde beklemeyip yola devam ederseniz, o zaman TAKO kuralına uymadığınız için ceza kaçınılmazdır” dedi.

Karnesi biten kayıt dışı geçiş yapıyor

TAKO’dan sonra en fazla cezaya neden olan ikinci konunun geçiş belgeleri olduğunu belirten Deniz Çokcoş Sezer, “Avrupa Birliği’ndeki çevre koruma standartları nedeniyle üye devletler, diğer ülkelere her yıl belirli sayıda tır karnesi tahsis ediyorlar. Geçiş belgesi olarak da  bilinen tır karneleri, esasen tırların ülkeye kaç defa giriş çıkış yaptığını kontrol altında tutuyor. Ama tahsis edilen karne sayısı hiçbir zaman ihtiyacı karşılamadığından kayıt dışı geçişler yaşanıyor, Türk nakliyecileri bu nedenle de ceza ödüyor” dedi.

Ceza ödemelerinde DKV devreye giriyor

Avrupa’da 42 ülkedeki 54 bin 700 kabul noktası ile otoyol ve akaryakıt kartları ile hizmet verdiklerini belirten Deniz Çokcoş Sezer, “Müşterilerimiz bize yazılı talepte bulundukları anda, DKV olarak cezanın ödemesini gerçekleştirerek, aracın bağlanmasını önlüyoruz. Aracın durması, nakliye firmasının para kaybetmesi demek. Bu yüzden DKV olarak araçlarımızın yolda herhangi bir sorun yaşamadan ilerlemesine yardımcı oluyoruz” dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.